Dodaj do ulubionych

nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - pomocy

IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.13, 11:10
Dzień dobry. Bardzo proszę Państwa o pomoc. trzęsę się cała z nerwów :(
odebrałam właśnie z poczty list z sądu adresowany na moje panieńskie nazwisko , imię i adres się zgadzają. i tam znajduję nakaz zapłaty , pisze że po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym pozwu wniesionego przez ....... nakazaują mi zapłacenie wkoty 1200zł. Pisze, że bank InG sprzedał w 2007 roku mój dług .....podobno wysyłane były do mnie dwa wezwania w 2007 roku i 2012. pod obecnym adresem mieszkam od 2003 r i nigdy nic nie dostałam. konto w ING miałam przed 2000 r, zamykając je nikt mi nie powiedział,że mam jakieś zadłużenie na nim. bardzo proszę o pomoc. co mam zrobić. patrzyłam w necie , są wzory pism ale dla mnie to czarna magia. bardzo proszę o wskazówki.....dziękuję.
Obserwuj wątek
    • tadusz03 Re: nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - p 20.03.13, 11:17
      Kancelarii pani wysyła odp.opisując tak jak tu swoją sytuację. Jak pani mi prześle swój mail to wieczorem pani podyktyję pismo.
      • unhappy Re: nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - p 20.03.13, 11:56
        tadusz03 napisał:

> Kancelarii pani wysyła odp.opisując tak jak tu swoją sytuację. Jak pani mi prze
        > śle swój mail to wieczorem pani podyktyję pismo.

Do jakiej kancelarii? Jakie opisywanie sytuacji? Ma wysłać sprzeciw do sądu i to kończy postępowanie na tym etapie. Załóżmy, że może podnieść zarzut przedawnienia. Z tego co autorka napisała może.
      • wandotroll2 Re: nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - p 20.03.13, 12:34
        Ty lepiej nic nie dyktuj, bo już nie raz udowodniłeś, że jesteś tu tylko by trollować, a twoja wiedza w temacie egzekucji jest z gatunku coś gdzieś tam słyszałem, ale nie wiem co.
    • unhappy Re: nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - p 20.03.13, 11:54
      Gość portalu: załamana napisał(a):

> Dzień dobry. Bardzo proszę Państwa o pomoc. trzęsę się cała z nerwów :(
      > odebrałam właśnie z poczty list z sądu adresowany na moje panieńskie nazwisko ,
      > imię i adres się zgadzają. i tam znajduję nakaz zapłaty , pisze że po rozpozna
      > niu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym pozwu
      > wniesionego przez ....... nakazaują mi zapłacenie wkoty 1200zł. Pisze, że bank
      > InG sprzedał w 2007 roku mój dług .....podobno wysyłane były do mnie dwa wezwa
      > nia w 2007 roku i 2012. pod obecnym adresem mieszkam od 2003 r i nigdy nic nie
      > dostałam. konto w ING miałam przed 2000 r, zamykając je nikt mi nie powiedział,
      > że mam jakieś zadłużenie na nim. bardzo proszę o pomoc. co mam zrobić. patrzyła
      > m w necie , są wzory pism ale dla mnie to czarna magia. bardzo proszę o wskazó
      > wki.....dziękuję.

Klasyka. Piszesz sprzeciw do sądu. Wystarczy słowo sprzeciw. Wtedy nakaz traci moc i sprawa jest przekazywana do rejonowego czyli następny ruch za parę miesięcy :)

Wzory takich sprzeciwów były tu podawane. Jest ich w necie na pęczki.
      • Gość: załamana unhappy ;) IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.13, 12:13
        dziękuję serdecznie. tak jest tych wzorów na pęczki, ale jak człowiek odbiera coś takiego to wszystko to czarna magia. zaraz przejrzę forum na spokojnie i będę pisała sprzeciw. ;)))) dziękuję
        • unhappy Re: unhappy ;) 20.03.13, 12:23
          Gość portalu: załamana napisał(a):

> dziękuję serdecznie. tak jest tych wzorów na pęczki, ale jak człowiek odbiera c
          > oś takiego to wszystko to czarna magia. zaraz przejrzę forum na spokojnie i będ
          > ę pisała sprzeciw. ;)))) dziękuję

To jest naprawdę do bólu proste pismo. Podpisz je tylko aktualnym imieniem i nazwiskiem i na piśmie zaznacz, że uległo zmianie. To jest e-sąd więc rozważ założenie tam konta, żeby mieć wgląd do akt.
          • frediiii Re: unhappy ;) 20.03.13, 22:11
            Tu masz wzór forum.gazeta.pl/forum/w,726,140680485,141091696,Re_Dlug_.html
    • Gość: Marian Paździoch Re: nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - p IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 20.03.13, 14:07
      roszczenia o umowę rachunku bankowego przedawniają się po dwóch latach. roszczenie przedawnione (bieg terminu przedawnienia nie został przerwany na 99%, bo gdyby został to na pewno przylazłby komornik z BTE opatrzonym klauzulą wykonalności). pisz sprzeciw i śpij spokojnie, cofną pozew (tylko nie wyrażaj zgody na cofnięcie bez zrzeczenia się roszczenia!!!) ew. nie uzupełnią w rejonowym i sprawa umrze. w tej drugiej opcji dostaną koszty do zapłaty ale np. za rok znów będą mogli próbować to samo, licząc na twój błąd... jak jakaś pomoc potrzebna to pisz - shark001@orange.pl
      • mordimer.madderdin Re: nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - p 21.03.13, 07:11
        Gość portalu: Marian Paździoch napisał(a):
        "(tylko nie wyrażaj zgody na cofnięcie bez zrzeczenia się roszczenia!!!)"

Cofnięcie pozwu bez zgody pozwanego jest możliwe do rozpoczęcia rozprawy - art. 203 kpc.

Gość portalu: Marian Paździoch napisał(a):
        "ale np. za rok znów będą mogli próbować to samo, licząc na twój błąd..."

Ano, zdarzają się takie sytuacje. Dlatego warto korzystać z płatnego zastępstwa procesowego - jak powód poniesie jej koszty, to dwa razy się zastanowi nad ponownym wniesieniem sprawy.
        Ale załóżmy, że nie korzystamy z pomocy prawnika i zdarza się ponownie złożenie pozwu. Wówczas należy ponownie wnieść sprzeciw i zażądać doprowadzenia do wydania wyroku, opisując zaistniałą sytuację i powołując się na art. 5 kc. Sądy się do tego przychylają.
        • unhappy Re: nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - p 21.03.13, 09:58
          mordimer.madderdin napisał:

> Ale załóżmy, że nie korzystamy z pomocy prawnika i zdarza się ponownie złożenie
          > pozwu. Wówczas należy ponownie wnieść sprzeciw i zażądać doprowadzenia do wyda
          > nia wyroku, opisując zaistniałą sytuację i powołując się na art. 5 kc. Sądy się
          > do tego przychylają.

Zadziała jeśli powód nie uzupełni dokumentów po przesłaniu sprawy z e-sądu do rejonowego?
        • Gość: Marian Paździoch Re: nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - p IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 21.03.13, 14:28
          mordimer - Cofnięcie pozwu bez zgody pozwanego jest możliwe do rozpoczęcia rozprawy - art. 203 kpc.

owszem, ale wydanie nakazu zapłaty i dostarczenie pozwu pozwanemu jest już rozpoczęciem sporu. miałem tak, po wniesieniu przeze mnie sprzeciwu powód od razu wysłał pismo z wnioskiem o cofnięciu pozwu i e-sąd zapytał czy wyrażam zgodę na cofnięcie bez zrzeczenia się roszczenia. zgody nie wyraziłem, sprawę przekazano do rejonowego, a tam już wiadomo, umorzenie z uwagi na nieuzupełnienie. jedyny plus tego, że dostali koszty po kieszeni. tak czy owak, konto na e-sądzie mam to mnie nie zaskoczą ponownie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka