Dodaj do ulubionych

Problem z firmą Vivus

28.07.14, 17:49
Witam.
Mam taki problem z firmą Vivus... Sytuacja wygląda następująco - mam na karku pożyczkę, którą zaciągnął mój były facet. Teoretycznie do tej pory przedłużał okres spłaty pożyczki w terminie, ale w tym miesiącu po prostu sobie odpuścił i pożyczka jest 4 dni po terminie. Sama bym zabuliła, ale jestem na bezrobociu, bez zasiłku i słabo stoję z gotówką. W regulaminie pożyczki przeczytałam, że na wniosek pożyczkobiorcy firma może umożliwić spłatę pożyczki bazując na nowym porozumieniu między pożyczkodawcą a pożyczkobiorcą i ustalić plan spłaty (czyli po ludzku raty). Nie uchylam się od płacenia, generalnie rozmawiałam z rodziną i gdyby taki plan spłaty ustalić, to wspólnymi siłami spłacilibyśmy zadłużenie.
I tu następuje problem... Dzwonię do firmy, do działu windykacji, odbiera ewidentnie gość bezmyślny zupełnie. Tłumaczę, jaka jest sytuacja i proszę o możliwość ustalenia planu spłaty pożyczki a gość na żywca mi mówi, że nie ma opcji, bo im się "nie opłaca" ustalać takiego planu, bo do tej pory przedłużenia wpływały w terminie i więcej kasy uda im się zrobić zmuszając mnie do kolejnych przedłużeń, niż ustalając plan spłaty!
Rzecz w tym, że to nie ja pisałam im regulamin pożyczek, tylko oni sami i nie ja zawarłam zapis o planie spłaty - niestety firma do własnego regulaminu ma podejście "jeśli łaskawie zechcemy się zastosować".
Chciałabym zapytać co w takiej sytuacji robić, napisałam wniosek ale spodziewam się odmowy, bo się bardziej "opłaca". Nie wiem jakie plany co do spłaty tej pożyczki ma mój były facet i nie mam na niego żadnego wpływu w tej kwestii...
Zdrowo się wpakowałam... Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Problem z firmą Vivus 29.07.14, 22:31
      jakim cudem masz na karku pożyczkę, którą nie ty zaciągnęłaś? Czemu TY musisz ją spłacać?
    • bogucjusz Re: Problem z firmą Vivus 29.07.14, 22:34
      WTF??? Jakim cudem masz na karku pożyczkę, którą zaciągnął Twój były facet??? Na Twoje dane zaciągnął?
      • esmona Re: Problem z firmą Vivus 30.07.14, 15:55
        Takim sposobem, że sobie wszedł na mój profil na vivusie i sobie zaciągnął, a ja na tyle byłam głupia, że zamiast się wściec i zgłosić sprawę policji (jeszcze byliśmy razem), normalnie oddałam mu kasę i teraz na policji mi powiedzieli, że musztarda po obiedzie - jak dałam kasę sama bez przymusu, to nic mi nie poradzą i tyle.
        Teraz nie wiem co robić, gość ma w nosie a ja się z tym gruzem bujam...
        • Gość: Qwerty Re: Problem z firmą Vivus IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.16, 07:47
          " Takim sposobem, że sobie wszedł na mój profil na vivusie i sobie zaciągnął"
          Qrwa - z kim ty się zadajesz? I jeszcze pewnie mu dawałaś.......;)
    • esmona Re: Problem z firmą Vivus 30.07.14, 16:03
      No niestety na mnie właśnie, jakby była na niego to bym się nie przejęła...
    • Gość: micha Re: Problem z firmą Vivus IP: 195.191.163.* 26.10.14, 23:55
      zgodnie art 118kc pozyczki jak i usługi telekomunikacyjne sa przedawnione po 3 latach zgodnie art kodeksu cywilnego jesli firma vivus nie poda cie do Sadu w ciagu 3 lat pozyczka jest przedawniona
      • Gość: marian paździoch Re: Problem z firmą Vivus IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 29.10.14, 03:04
        do 6 miesięcy będzie pozew
        • jeremy.clarkson Re: Problem z firmą Vivus 27.01.16, 10:28
          Przy częściowych, regularnych spłatach pozew może być nawet dopiero po 2 latach. Sam to przerabiałem z Vivusem. Dodatkowo, samo uprawomocnienie nakazu można przecież przeciągnąć o nawet rok. Ja bym płacił w ratach co miesiąc i miał w dupie dogadywanie się z Vivusem.
      • jastrzab82 Re: Problem z firmą Vivus 26.01.16, 21:06
        A nie 10 lat, a odsetki po 3 latach? Sama pożyczona suma chyba po 10 latach
        • Gość: marian paździoch Re: Problem z firmą Vivus IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 27.01.16, 03:39
          nie. 3 lata - roszczenie gospodarcze.
          dopiero prawomocny nakaz ma 10 lat przedawnienia (odsetki 2 lata)
          • mordimer.madderdin Re: Problem z firmą Vivus 27.01.16, 05:54
            Gość portalu: marian paździoch napisał(a):
            "nie. 3 lata - roszczenie gospodarcze. dopiero prawomocny nakaz ma 10 lat przedawnienia (odsetki 2 lata)"

Skąd wziąłeś 2 lata przedawnienia odsetek? 3.
            • Gość: marian paździoch Re: Problem z firmą Vivus IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 28.01.16, 05:22
              mordimer.madderdin napisał:
              >
              > Skąd wziąłeś 2 lata przedawnienia odsetek? 3.

oczywiście że 3 lata. źle palcem kliknąłem. pozostaje przeprosić i podziękować za sprostowanie :)
    • jeremy.clarkson Re: Problem z firmą Vivus 27.01.16, 10:31
      Przede wszystkim napisz, o jaką kwotę pożyczki chodzi. Ma to znaczenie przy ustalaniu dalszej strategii postępowania.
    • ksieciunio2000 Re: Problem z firmą Vivus 15.02.16, 11:00
      Robię reportaż w TVP na temat takich parabanków jak Vivus i podobne.
      Osoby poszkodowane proszę o kontakt na adres? rahus1@tg.onet.pl Ważne do końca miesiąca lutego. Przyjedziemy z kamerą i nakręcimy reportaż. Osoby, które nie chcą występować przed kamerą - zasłonimy wizerunek.
      • alighator2x Re: Problem z firmą Vivus 16.02.16, 22:09
        zajmij sie firma profi credit - ubezpieczenie 2x wyzsze od kwoty kredytu, w umowie zawarte koszty windykacji z ksiezyca (oczywiscie wszystko do wygrania w sadzie).
        do reki 4 tys a na umowie 12 tys...

reszta chwilowek dziala w miare uczciwie
        • tadusz03 Re: Problem z firmą Vivus 12.06.16, 17:09
          alighator2x napisał:

> reszta chwilowek dziala w miare uczciwie
          a ile chwilówek aligator poznał ? podam przykład jak to wygląda u Vivusa, ta uczciwość.
          pani Aga ma według umowy najniższą krajową i wiadomo , że z kwoty netto musi opłacić dom , media , telefon itd. a z reszty przeżyć z kilkuletnim dzieckiem do kolejnej wypłaty.
          pani Aga wnioskuje w Vivusie o kwotę 4 tyś. zł , na suwaku okresu pożyczki kończy się na 30 dniach ! ! ! i oczywiście ku swemu zdumieniu , skoro udokumentowała, że wypłatę naprawdę ma ok.1200 zł na rękę. I JESZCZE NIE FIGURUJE W BIGu ! !
          a po miesiącu zaczynają maile wysyłać z wezwaniem do zapłaty 4 tyś+ koszty udzielenia + koszt upomnienia i dodają, że zaczęli naliczać odsetki karne.
          skoro pani Aga nie ma możliwości zapłacić w w jednej kwocie dzwoni , żeby się dogadać i słyszy , że chwilówki w ratach się nie spłaca. jedynie może zapłacić całość , lub płacić przedłużenia (od kwoty 4 tyś, to kwota za przedłużenie jest kosmiczna dla naszej pani Agi)
          pani Aga dowiaduje się też , że jeśli będzie dokonywała w płaty z innym tytułem niż przedłużenie terminu spłaty, TO WPŁATY TE BĘDĄ ZALICZANE W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI NA WINDYKACJĘ, RESZTA JAKO PRZEDŁUŻENIE TERMINU SPŁATY. czyli ofiaro chciwości parabanku nie licz, że spłacając , W RATACH I PISZĄC W TYTULE RATA ,ŻE ZMNIjESZASZ WYSOKOŚĆ ZADŁUŻENIA. JUŻ VIVUS WIE JAK TO SOBIE WYLICZAĆ. ale wracając do stwierdzenia o uczciwości parabanków tutaj Vivusa. windykacja nie pocieszona , że pani Aga nie daje się złamać psychicznie, zaczyna sugerować w mailach, że zgłoszą do prokuratury podejrzenie wyłudzenia . To tak brzmi jakby pani Agnieszka sama sobie przyznała aż 4 tyś , następnie w biurze Vivusa sama zatwierdziła , by na koniec zalogować się poprzez bankowość internetową na rachunku Vivusa przelała sobie pożyczkę.
          pytam się kto chwilówkę na kwotę 4 tyś. zł udziela osobie zarabiającej nie całe 1200zł ?
          wiadomo Vivus nie po to by w klientka spłaciła.
          to według Aligatora jest uczciwość parabanku ? tych sposobów na uzyskiwanie bajecznych zysków na biednych ludziach, np. po przez opłaty za przedłużenia jest dużo .
          • Gość: szpak Re: Problem z firmą Vivus IP: *.centertel.pl 15.06.16, 18:20
            Parabanki wychodzą z takiego samego założenia, jak ich klienci. Jakoś to będzie. Spłaci się w kilku ratach. Czasem te pieniądze są bardzo potrzebne, więc podpisuje się cyrograf. Większość dłużników płaci te gigantyczne odsetki, więc wychodzą na swoje.

Natomiast uważam, że naliczanie gigantycznych opłat, często nie do spłaty, jest gangsterskim rozbojem, tolerowanym przez państwo, środowisko prawników i sądy. A skargi okradanych ludzi są kwitowane powiedzeniem - nie trzeba było brać. Państwo wychodzi z założenia, że nie musi dbać o swoich obywateli, tylko ludzie sami powinni się nauczyć bronić przed gangsterami.
          • jeremy.clarkson Re: Problem z firmą Vivus 15.06.16, 19:26
            Pana poziom jest żenujący, panie Tadusz03 i niestety obawiam się, że może to powodować, że osoby korzystające z Pana porad będą miały większe problemy niż mają.
            Parabanki są przede wszystkim dla ludzi, którzy mają jakiś problem z udokumentowaniem dochodu, co jest niezbędnym warunkiem w komercyjnym banku. Windykowałem setki chwilówek i wśród klientów byli na przykład ludzie z komornikiem pracujący na czarno, ludzie potrzebujący kasy na wyjazd zagraniczny, ludzie czekający na odszkodowanie etc. Były przypadki, gdy ludzie brali kasę pod zastawa 500+, bo trzeba było kupić opał, a wiedzieli, że będą mieli kasę na spłatę jak ruszą wypłaty. Tacy ludzie zostaliby odesłani z kwitkiem w banku "normalnym", parabank bez problemu udzielił im pożyczki.
            A jak ktoś chce oddawać w ratach to po prostu niech oddaje. Kwotę do spłaty dzielimy przez 10 na przykład i co miesiąc wpłata. I święty spokój, bez tych wszystkich elaboratów, które są tak dla Pana charakterystyczne.
            • Gość: szpak Re: Problem z firmą Vivus IP: *.centertel.pl 15.06.16, 22:14
              Jak ktoś zastosuje się do twojej porady w ostatnim akapicie, to narobi sobie problemów z których już nie wyjdzie. Podzielić spłatę na 10 rat.... Opłata za przedłużenie spłaty o 1 m-c wynosi zwykle ok. 20-25% długu, a czasem więcej. Zalegalizowana gangsterka. No, ale dłużnik powinien być zadowolony, bo nie musi jednorazowo oddawać całości.
              • jeremy.clarkson Re: Problem z firmą Vivus 15.06.16, 22:33
                "Jak ktoś zastosuje się do twojej porady w ostatnim akapicie, to narobi sobie problemów z których już nie wyjdzie. Podzielić spłatę na 10 rat.... Opłata za przedłużenie spłaty o 1 m-c wynosi zwykle ok. 20-25% długu, a czasem więcej. Zalegalizowana gangsterka. No, ale dłużnik powinien być zadowolony, bo nie musi jednorazowo oddawać całości. "

Jakim cudem? Nie dzwonisz, nie negocjujesz, nie płacisz za przedłużenie, po prostu spłacasz regularnie raty. W przypadku Vivusa jest tak, że od nieterminowej spłaty pierwszej pożyczki są bodajże odsetki ustawowe i tak naprawdę nie trzeba płacić za żadne przedłużenie.
                • Gość: marian paździoch Re: Problem z firmą Vivus IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 16.06.16, 04:52
                  wy się najpierw nauczcie brać te chwilówki, korzystając z dobrodziejstw ustawy o kredycie konsumenckim :)
                  koszt pożyczki - 0,59% miesięcznie plus znaczek na polecony bez priorytetu :)
                  • inletltd Re: Problem z firmą Vivus 16.06.16, 20:00
                    Wiesz co, obawiam się że z tą edukacją nam nie wychodzi...Ten numer jest tak prosty że aż niemożliwe że nie jest stosowany nagminnie. Ale akurat Vivus, GCM to słaby przeciwnik...I właściwie w sądzie uzyskują zero...
    • kasiator Re: Problem z firmą Vivus 08.06.16, 21:44
      Wiesz, co myśle, że w tym wypadku przydałoby się pismo do nich. poprostu taka prośba na papierz, telefonicznie nie wiadomo na kogo trafisz. A tak masz, czarno na białym, ze chcesz płacić ale w innych ratach. Z tego co czytałam na wielu forach to vivus to bardzo prokonsumencka firma, rzadko słyszy sie na nich coś negatywnego, jestem zdziwiona ze spotkałas sie z odmową. Ale próbuj dalej..
      • tadusz03 Re: Problem z firmą Vivus 12.06.16, 17:38
        kasiator napisał(a):

Z tego co czytałam na wielu forach to vivus to bardzo prokonsumencka firma,"
        prokonsumencka ? to jakiś żart ? dowcip ?

rzadko słyszy sie na nich coś negatywnego, jestem zdziwiona ze spotkałas sie z odmową. Ale próbuj dalej.."
        to może trzeba zacząć wchodzić na fora , gdzie piszą poszkodowani przez parabanki, bo przecież Vivus się nie chwali ile tysięcy ludzi rocznie pogrąża i to świadomie celowo.

w ogóle jestem w szoku jak czytam sugestie , że jakieś parabanki/firmy chwilówkowe są uczciwe. ja akurat działam na rzecz poszkodowanych przez te instytucje szacowne i chcąc coś zorganizować dla najbiedniejszych zacząłem sprawdzać oferty tych wspaniałych spółek dbających o komfort klienta . I co ? Nic czarna du...a za przeproszeniem. takie mnóstwo firm i firemek , i nic . To może ja nie dotarłem do wszystkich i jednak jest jakaś uczciwa ?
        ostatnio pisałem sprzeciwy i odpowiedzi na pozew , gdzie wspólnym złodziejskim mianownikiem parabanków było nie podpisywanie UMOWY POŻYCZKOWEJ ZAWIERAJĄCEJ OSTATECZNE , NAJISTOTNIEJSZE , JEDNOZNACZNIE BRZMIĄCE I ZROZUMIAŁE DLA OBU STRON UMOWY POSTANOWIENIA . tudzież skoro nie zawarto / nie podpisano umowy , a parabank twierdzi , że zawarto tzw. ramową, to nie raczono doręczyć klientowi nawet to coś.
        bo nikt mi nie powie , że tzw. ramowa umowa spełnia warunki by nazwać ją umową. jest zbiorem ogólnych zapisów , ale nie wymienione powyżej . gdy nie mam umowy , ani nawet ramowej niby umowy i chcę reklamację złożyć, to jak to zrobić ? na podstawie czego ? oni odpisując, że według ramowej umowy punk taki i taki są w porządku a ja mam płacić ile oni sobie wymyślają. Piszą to wiedząc, że owej ramowej niby umowy nie mam. dopiero w aktach sprawy można zobaczyć jakie są niby zapisy ramowej umowy. wiem, że niektóre parabanki umożliwiają pobranie ramowej ze strony internetowej, ale to nie zmienia faktu, że to jest zbiór ogólnych zasad i informacji , a nie jest to UMOWA. czy tak postępujące firmy są uczciwe ?
        jeśli ktoś znalazł uczciwy parabank to niech da znać mi na stouz03@gmail.com , na forum nie reklamujcie parabanku bo regulamin zakazuje. pytam z ciekawości , bo ja nie trafiłem na żaden uczciwy, a poszkodowani zgłaszają mi przeróżne cudaczne z nazwy parabanki.
        • lika25 Re: Problem z firmą Vivus 15.06.16, 14:41
          Zdarzyło mi się wziąć pożyczkę w firmie jak w tytule ale wiedziałam, że spłacę ją w terminie, wszystko trzeba robić świadomie i przede wszystkim myśleć. Jak kogoś nie stać na takie rzeczy i dodatkowe koszty to niech po prostu nie bierze. A co do umowy to pamiętam, że mają pełną umowę na stronie, każdy może sobie ją przeczytać i wiedzieć co i jak.
          • Gość: szpak Re: Problem z firmą Vivus IP: *.centertel.pl 15.06.16, 22:30
            Tadeusz ma rację, to nie jest umowa, tylko jakiś regulamin działania tej firmy. Nic więcej.
          • inletltd Re: Problem z firmą Vivus 16.06.16, 20:04
            Pieprzenie. Na każdego pożyczkodawcę prawo nakłada pewne obowiązki. Oni tego nie robią, bo wiedzą że nikt się nie upomni. A jak się upomni to stracą co najwyżej te kilka stówek. Z jednego klienta na setki innych...
          • inletltd Re: Problem z firmą Vivus 16.06.16, 20:07
            Jak widzę wpisy że "trzeba pożyczać odpowiedzialnie" to mnie szlag trafia. To są bandyci. To nie jest biznes... Im nie zależy na "świadomym pożyczaniu". Dają darmową działkę i wrabiają klienta. A potem nasyłają różnych "paladynów windykacji"
            • Gość: szpak Re: Problem z firmą Vivus IP: *.centertel.pl 16.06.16, 23:40
              I na tej windykacji zarabiają najwięcej. Do tego wszystkie handlują danymi, nie tylko klientów, ale również potencjalnych klientów.
    • antyvivusik Re: Problem z firmą Vivus 20.06.17, 08:42
      Nie wpłacać żadnych przedłużeń!!! Nawet jeśli sprawa trafi do sądu - do wyroku minimum 6 miesięcy. Mając trochę oleju w głowie przedłużysz to nawet do 2 lat. Koszty sądowe są mniejsze niż kilka przedłużeń!!! Zdążysz uzbierać pieniądze i spłacić to do wyroku - wszystko odbędzie się bez komornika.

0. NIE NEGOCJUJ Z WINDYKATOREM. Jego zadaniem jest oskubać Cię z pieniędzy
      1. Nie bój się sądu
      2. Działaj z głową - sprzeciwiaj się każdej rzeczy, którą da się podważyć, sprawa po sprawie i graj na czas
      3. Koszty zastępstwa np dla kwoty 2500 to 600zł Tyle im zapłacisz po przegranej sprawie plus odsetki - za dwa lata. Ile kosztuje przedłużenie w vivus na 30 dni? Prawda że się opłaca?
      4. Spłacaj długi!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka