Dodaj do ulubionych

Wezwanie do zapłaty

IP: 217.98.79.* 20.01.15, 09:04
Witam.
Dostałam wezwanie do zapłaty wystawione przez firmę windykacyjną.
Zaskoczyło mnie to, ponieważ nie jestem nikomu winna żadnych pieniędzy.
Zadzwoniła do tej firmy i poprosiłam o wyjaśnienie.

Dowiedziałam się, że jakieś wydawnictwo upomina się o mnie o zapłatę za jakąś publikację, którą rzekomo u nich zamówiłam w 1999 roku. Nie przypominam sobie, abym coś takiego zamawiała, czy otrzymała.
Minęło prawie 15 lat.
Czy po takim czasie mają prawo żądać zapłaty za coś czego nie dostałam?
Czy jest jakiś okres przedawnienia?
I w jaki sposób mogę udowodnić, że nie dostałam tego, za co oczekują zapłaty?

Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: tlz Re: Wezwanie do zapłaty IP: 109.95.202.* 20.01.15, 09:29
      Sprawa, nawet jeśli rzeczywiście coś takiego było, najprawdopodobniej jest przedawniona. Moim zdaniem trzeba odpowiedzieć na to pismo listem poleconym że zobowiązanie jest przedawnione i nie zamierzasz go płacić oraz, że na wypadek skierowania sprawy do sądu również podniesiesz zarzut przedawnienia. To powinno ich skutecznie odstraszyć. Powodzenia.
      • mordimer.madderdin Re: Wezwanie do zapłaty 20.01.15, 21:18
        Należałoby zakwestionować istnienie zobowiązania, a jedynie "z ostrożności procesowej" dodać, że jeśli nawet istnieje, to uległo przedawnieniu.

Choć nie całkiem rozumiem, po co w ogóle prowadzić korespondencję?
        • Gość: tlz Re: Wezwanie do zapłaty IP: 109.95.202.* 20.01.15, 22:02
          Żeby zminimalizować ryzyko pozwu o zapłatę. Jwśli windykatorzy wiedzą, że będzie sprzeciw, to najczęściej w takich przypadkach zamykają sprawę - szkoda pieniędzy na wpis. Przy braku takiej wyraźnej deklaracji ze strony rzekomego dłużnika mogą się jeszcze naprzykrzać próbując wyłudzić jakieś niewłaściwe uznanie długu. Może się nakaz zapłaty pojawić, a pan z inpost zapomni przynieść awizo lub przyniesie w trakcie urlopu - i wtedy odkręcenie całej sprawy będzie droższe niż 1 polecony i dużo bardziej stresujące.
          • Gość: Michał Re: Wezwanie do zapłaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.15, 12:04
            Pewnie to znane swego czasu z takich pism wydawnictwo Reader's Digest , wysyłali książki jakieś za ok 80zł ,wiele osób po prostu odebrało ale nie zrobiło wpłaty
          • Gość: marian paździoch Re: Wezwanie do zapłaty IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 25.01.15, 05:57
            ten 1 polecony o którym mówisz niczego nie gwarantuje. powiem więcej - rozśmiesza ich.
            przestają się śmiać dopiero wtedy, kiedy w imieniu pozwanego radca prawny wnosi sprzeciw - nie dość że sprawa w plecy to jeszcze za koszty radcy trzeba zapłacić...

tak jak napisał mordimer - nie ma sensu prowadzić korespondencji, szkoda czasu i znaczka
    • kowa.lik Re: Wezwanie do zapłaty 08.05.15, 17:29
      Też dostałam takie wezwanie, od firmy ECS Polska z Warszawy.
      Olałam.
      Za kilka miesięcy dostałam ponowne pismo z informacją o skierowaniu sprawy na drogę sądową.
      W "międzyczasie" było kilka telefonów ponaglających.
      I zbaraniałam.

• Gość: marian paździoch Re: Wezwanie do zapłaty IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 10.05.15, 13:19
        > I zbaraniałam.

że co?
        • Gość: Michał Re: Wezwanie do zapłaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.15, 14:56
          Strach pomyśleć co się stanie po trzecim wezwaniu
      • aakk4 Re: Wezwanie do zapłaty 16.05.16, 18:44
        Czekać na wpis do KRD i sprawę w Sądzie? Czy płacić? Jak zakończyła się sprawa?
        ECS próbuje i mnie uprzykrzyć życie. Proszę napisz co było dalej.
        • inletltd Re: Wezwanie do zapłaty 16.05.16, 21:53
          Jeżeli ktoś chce płacić to nie ma problemu. Niemniej jednak jeśli to sprawa stara, to po co w ogóle w to się bawić. Wszelkie pisma przysyłane zwykłym listem należy potraktować jako podpałkę do grilla. Pilnować poleconych z sądu. Jak tylko takie przyjdą - cóż - złożyć sprzeciw pisząc że nie wiesz o co chodzi. Podczas rozprawy podniesiesz zarzut przedawnienia, poczekasz na wyrok i pójdziesz do domu.
          • jeremy.clarkson Re: Wezwanie do zapłaty 17.05.16, 08:51
            A po co podnosić zarzut przedawnienia? Dług przedawniony może być podstawą wpisu do KRD. Lepiej podnieść zarzut nieudowodnienia istnienia roszczenia :).
            • Gość: marian paździoch Re: Wezwanie do zapłaty IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 17.05.16, 10:41
              jeremy.clarkson napisał:

> A po co podnosić zarzut przedawnienia? Dług przedawniony może być podstawą wpis
              > u do KRD. Lepiej podnieść zarzut nieudowodnienia istnienia roszczenia :).
              >

zarzut przedawnienia należy podnieść dopiero na rozprawie. wówczas powód nie cofnie już pozwu.
              oddalenie powództwa (nieważne że nawet na zarzut przedawnienia) skutkuje niemożnością wpisu do KRD.

dług przedawniony, ale nierozstrzygnięty sądowo - wpisać można

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka