Dodaj do ulubionych

Grzywna za ZUS

IP: *.static.chello.pl 31.07.15, 10:20
Otrzymałem z Sądu wyrok za niepłacenie składek.Grzywna 5000. Ale w piśmie nie ma żadnego numeru konta do wpłat , terminu zapłaty tylko sam wyrok nakazowy z uzasadnieniem. Czy coś jeszcze dostanę z Sądu w tej sprawie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: Grzywna za ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.15, 13:47
      Zabierz ten odpis i zapytaj w sądzie , z tego co wiem to nie podają konta do wpłaty , robisz to na konto sądu podając w tytule numer jak w odpisie , coś duża ta grzywna , chyba że dług jest w setkach tyś zł , ja za niepłacenie ZUS i podatku dostałem 320zł grzywny
      • Gość: Qwerty Re: Grzywna za ZUS IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.15, 17:10
        Niestety recydywa. Kilka lat temu dostałem 2000 za długi ok. 200.000. Dawno i nie pamiętam jak było z tymi pismami z Sądu. Teraz 5000 za 42.000. Niestety
        • Gość: Michał Re: Grzywna za ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.15, 20:09
          No ale ta recydywa u mnie też była , w 2009 dostałem 2000zł grzywny oraz 40h/m-c przez rok prac społecznych za zaległość w US ponad 200tyś zł , potem w 2012r dostałem 330zł grzywny za zaległość w US 11tyś zł i w ZUS 3000zł i na tym się skończyło , nieżle Cie potraktowali w sądzie , nie wiem czy mogą takie grzywny dawać jak nie było przestępstwa gospodarczego
          • Gość: Michał Re: Grzywna za ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.15, 20:12
            Co do tej grzywny jak już masz te 5000zł to nie da się tej kwoty zamienić na prace społeczne jak by co , jedynie pisz o raty i to do miesiąca czasu , te bez problemu dadzą na 2 lata , jak nic nie zrobisz , zamienią na areszt i już będzie ciężko , ja zapomniałem o 2 ratach ostatnich i chcieli mnie zamknąć
        • Gość: szpak Re: Grzywna za ZUS IP: *.centertel.pl 01.08.15, 01:21
          Qwerty, chyba podpadłeś jakiejś pigwie z ZUS. Zmień placówkę, w której załatwiasz swoje sprawy. Przy obecnym systemie komputerowym możesz to robić w dowolnej placówce. Albo przejdź na ePUAP.
          • Gość: Qwerty Re: Grzywna za ZUS IP: *.static.chello.pl 12.08.15, 13:59
            A czy można zmienić placówkę ? Przy działalności jest ona chyba zależna od miejsca zameldowania.
            • Gość: szpak Re: Grzywna za ZUS IP: *.centertel.pl 13.08.15, 03:00
              W obecnym systemie to nie ma znaczenia. Wszystko jest w systemie komputerowym i swoje sprawy możesz załatwiać w dowolnej placówce w kraju.

Jak składasz papierowe deklaracje, to są one od razu wprowadzane do systemu i od razu wyłapywane są błędy, kiedyś były skanowane. Dlatego wprowadzono ograniczenie do 5 pracowników rozliczanych ręcznie, powyżej musisz używać programu płatnik i składasz elektroniczne deklaracje.

Jest też elektroniczna platforma kontaktu z ZUS ePUAP. Sprawdź na stronie ZUS jak to działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka