Dodaj do ulubionych

Pomocy !!!

23.04.06, 01:10
Kochani poradzcie prosze!!
Moj syn mial kredyt w PKO BP. Stracil prace, ale w miedzyczasie trafila mu
sie okazja wyjazdu do pracy w Stanach. W owym czasie kredyt byl splacony w
polowie. Niestety w Stanach okazalo sie ze ta praca byla tylko na trzy
miesiace. Syn sie zalamal, zostal bez pieniedzy, przestal tez splacac kredyt.
Minely trzy lata, teraz ma tam jakas prace. Ostatnio przyszlo do nas pismo z
KRUK-a, z pewnoscia nakazujace wplate calosci zaleglego kredytu plus odsetki.
Nie otworzylismy tego listu i nie wiemy co dalej robic. Syn juz do Polski nie
wroci. Czy poprostu zostawic to tak jak jest i nic nie robic? Czy tez
skontaktowac sie z Krukiem i poprosic o rozlozenie na raty (syn ma teraz
prace ale nie jest w stanie splacic jednorazowo calosci zadluzenia)? Czy tez
skontaktowac sie bezposrednio z bankiem i z nimi negocjowac? Nie wiemy co
robic... moze ktos byl w podobnej sytuacji ?
Obserwuj wątek
    • Gość: nuśka Re: Pomocy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 11:49
      Nic nie odpisuj!!!!!!!!!!!Odeślij list z adnotacja adresat nieznany i tyle.No
      chyba że chcesz zapłacic za wszystko.Jeżeli syn nie ma zamiaru wrócic to nie
      podejmuj w jego imieniu żadnych kroków.Tak myśle ale sa tu na forum
      specjaliści.Głowa do góry
      • Gość: mike Re: Niuska dobrze pisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 18:19
        rodzice nie odpowiadają w zadnym stopniu za długi dzieci ale
        dobrze by było mieć jakies papiery ze wszystko co mają jest ich a nie syna
        i sprawa zamknieta
        • Gość: ronm Re: Niuska dobrze pisze IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 23.04.06, 22:20
          Czy oni znajda syna za granica i tam podejma kroki zmierzajace do sciagniecia
          dlugu? Czy maja w innych krajach przedstawicielstwa?
        • Gość: Anioł stróż Re: Niuska dobrze pisze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:41
          Słuchaj Kruk to jest amatorszczyzna, nie dyskutuj wogóle z nimi. Będą
          przysyłali do Ciebie pisemka, które w rzeczywistości są fikcją. Głowa do góry.
          Pamietaj, nie idź z nimi na żadną ugodę, a pisemka czytaj i wyrzucaj do kosza.

Pozdrawiam
          • mike68 Re: dokładnie 24.04.06, 21:59
            niech traktuje ich jak powietrze a syn jest spokojny i czysty
            tam gdzie jest
            • Gość: ania107 Re: dokładnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 11:33
              ...a syn jest spokojny i czysty
              > tam gdzie jest

Do czasu aż nie pojawi się w Polsce.
              Albo do czasu aż nie dostanie po rodzicach spadku jesli oczywioście dysponuja
              jakims majatkiem np. mieszkaniem
    • mikolajka1 Re: Pomocy !!! 26.04.06, 11:43
      Byłam w podobnej sytuacji.Była to inna firma windykacyjna.Nie chciałam żeby mój
      syn bał się powrotu do kraju i spłaciłam na dogodnych dla m n i e warunkach
      zadłużenie syna.Moze ktoś nazwie to naiwnością,ale tak trzeba zrobić!
      • Gość: nuska Re: Pomocy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 13:59
        Ale nie wszystkie mamusie i tatusiowie maja z czego spłacic długi swoich
        dzieci.Zreszta ja nigdy nie pozwoliłabym na to żeby moi rodzice spłacali to co
        ja zawaliłam.
        • Gość: ania107 Re: Pomocy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 09:14
          No i rodzice wcale nie maja takiego obowiązku (to tylko ich dobra wola, jesli
          oczywiście dysponują takimi środkami), chodzi tylko o to że młody syn kiedyś
          będzie chciał wrócić do Polski , a jak nie to może będzie miał tu jakiś majątek
          (mieszkanie po rodzicach) i wtedy komornik na pewno poloży na tym łapę, a
          odsetki rosną...
          Chyba że syn ma zmiar na zawsze zostać poza granicami PL no to OK- bezkarny
          (narazie-prawo może się udoskonalić :) )
          • Gość: mike Re: Pomocy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:34
            własnie , ja bym sam spłacał siebie do US ale jak by mi dali realne raty np.
            300zł/mc bo mam na utrzymaniu rodzinę ale z tego co się dowiedziałem oni będa
            chciel;i po 2000zł/mc conajmniej więc musiał bym kraść żeby spłacić to czego
            nie zabrałem , wkur*** mnie to że ja nie brałem zadnych pieniędzy a tyle mi
            dowalili za głupie podpisy
      • Gość: nękana Re: Pomocy !!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 19.05.06, 14:38
        Na jakich warunkach spłacałaś zadłuzenie? czy musialaś im wysyłać jakieś
        zaświadczenia o twoim zatrudnieniu aby wiedzieli ile mozesz spacać? czy
        podpisywałaś przejęcie długu syna? Będę wdzięczna za odpowiedź.
        • Gość: Majkel Re: Pomocy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 17:51
          a po co przejmowac dlug ? Rodzice za dlugi dzieci nie odpowiadaja. Rodzice nie
          sa w tej sprawie stronami.
          • Gość: mike Re: Pomocy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 07:05
            to jak to jest , kiedyś był taki program , syn wyjechał za granicę i nie
            spłacał alimentów to zamkli starych rodziców na 6 miesiecy, no chyba że
            alimenty to inna sprawa
            • Gość: Majkel Re: Pomocy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:16
              racja, alimenty to inna sprawa bo dla nich sa osobne przepisy. I nie
              splaszczajmy tak ze dziadkowie poszli siedziec za dlugi syna. Po prostu zapewne
              Sad przysadzil w miejsce alimentow na dziecko od syna alimenty na dziecko od
              dziadkow, a dziadkowie sie uchylali i w ten sposob podpadli pod paragraf. Nie ma
              takiej mozliwosci zeby dziadkowie poszli siedziec za to ze ich syn wyjechal i
              nie splacal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka