Dodaj do ulubionych

wadliwe drzwi wejściowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 10:52
kupiłem drzwi wejściowe zewnetrzne w supermarkecie Leroy Merlin po
zamontowaniu okazało sie ze drzwi nie dolegają do uszczelki która jest na
futrynie i z tego powodu są prześwity na dwór a co za tym idzie są
nieszczelne aich konstrukcja niema możliwości regulacji,
więc udałem sie do marketu w celu złożenia reklamacji która przyjęto i
zapewniono mnie ze lada dzień skątaktuje sie firma produkująca drzwi i ,no
właśni mineło dwa tygodnie i cisza
Bardzo proszę o poradę bo niewiem co dalej robic jakie mam prawa a jakie
obowiązki
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: wadliwe drzwi wejściowe IP: *.olsztyn.mm.pl 16.09.06, 16:06
      poczekaj może jeszcze troche, jak nic sie nie wyjaśni idz do marketu raz jeszcze
      /moje zdanie prywatne/
      - jesli drzwi są proste to nikt ci nie wymieni, tu musisz we własnym zakresie
      /chyba/ dostosować futryne do drzwi itp. / tak mi się zdaje ale mogę sie mylić ;/
      to jest tak jak kupiłeś samochód i mówisz sprzedawcy ze on sie nie miesci w
      teoim garazu i chcesz złoż yć reklamacje :P

ale niech sie wypoweie specjalista

pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Piotrek wadliwe drzwi wejściowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 14:18
        kupiłem drzwi wejściowe zewnetrzne w komplecie z ościeżnicą w supermarkecie
        Leroy Merlin po
        zamontowaniu okazało sie ze drzwi nie dolegają do uszczelki która jest na
        futrynie i z tego powodu są prześwity na dwór a co za tym idzie są
        nieszczelne aich konstrukcja niema możliwości regulacji,
        więc udałem sie do marketu w celu złożenia reklamacji która przyjęto i
        zapewniono mnie ze lada dzień skątaktuje sie firma produkująca drzwi i ,no
        właśni mineło dwa tygodnie i cisza
        Bardzo proszę o poradę bo niewiem co dalej robic jakie mam prawa a jakie
        obowiązki

• Gość: artur Re: wadliwe drzwi wejściowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 21:55
      jesli zlozyles reklamacje na pismie i masz jej potwierdzenie a uplynelo 14 dni
      od jej zlozenia to znaczy, ze reklamacja w swietle prawa zostala uznana za
      zasadna. Mozesz teraz wymagac od sprzedawcy spelnienia zadan zgloszonych w
      pismie.
      Co do zasadnosci reklamacji nie bede sie wypowiadal, bo bez ogledzin to byloby
      wrozenie z fusow. Sprawdz w Polskiej Normie budowlanej dopuszczalne odchylenia
      w konstrukcji drzwi itp. zanim zaczniesz dymic.
      Jesli zalozyles skrzydlo nowe na stara oscieznice, ktora juz wczesniej miales
      zamontowana, to pewnie nic nie wskorasz.

pozdr.

• Gość: Pjotrek Re: wadliwe drzwi wejściowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 09:51
      Witam
      otóż drzwi kupiłem razem z ościeżnicą jako komplet ,i proszę jeszcze mi
      powiedzieć czy te 14 dni to są dni robocze czy kalendarzowe .W
      zgłoszeniu reklamacyjnym napisali tak:
      Czego domaga się klient: naprawa ,wymiana
      I mam pytanie kto to ewentualnie ma wymienić skoro montowałem je sam
      Pozdrawiam
      • prawnik-skp Re: wadliwe drzwi wejściowe 18.09.06, 15:27
        te 14 dni to są dni kalendarzowe. Uznanie reklamacji za uzasadnioną z tej
        przyczyny, że nie ma na nią odpowiedzi w ciągu 14 dni - dotyczy tylko takiej
        sytuacji, gdy treścią reklamacji było żądanie naprawy albo wymiany rzeczy.

Jeśli więc konsument składa reklamcję do sprzedawcy i żąda naprawy albo wymiany
        rzeczy na nową, a sprzedawca nie ustosunkował się do tych żądań w ciągu 14 dni
        od ich złożenia - to przyjmuje się, że przedmiot reklamacji (towar) jest
        niezgodny z umową w rozumieniu art. 4 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o
        szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego
        (Dziennik Ustaw Nr 141, poz. 1176). Zatem w takiej sytuacji nie ma konieczności
        dowodzenia przez konsumenta, że rzecz przez niego nabyta jest niezgodna z
        umową, bo przez zaniechanie ustosunkowania się do reklamcji sprzedawca przyznał
        fakt, że rzecz jest niezgodna z umową.
        Przez ustosunkowanie się sprzedawcy do reklamcji należy rozumieć złożenie
        konsumentowi oświadczenia co do tego, czy sprzedawca reklamcję uznaje, a jeśli
        uznaje, to kiedy lub w jaki sposób wykona żądanie reklamacyjne.

Zgodnie z art. 8 ust. 2 przywołanej ustawy nieodpłatność naprawy i wymiany w
        rozumieniu ust. 1 art. 8 ustawy oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek
        zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów
        demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i
        uruchomienia.
        Tak więc jeśli przez wymianę drzwi mamy tu rozumieć także ich ponowne
        zamontowanie, to koszt tego zamontowania ma ponosić sprzedawca (a kto
        faktycznie wykona montaż jest kwestią drugorzędną).

Co istotne! skutek uznania reklamcji przez brak udzielenia odpowiedzi na nią w
        ciągu 14 dni - nie dotyczy reklamcji złożonej na podstawie gwarancji.

• Gość: Pjotrek Re: wadliwe drzwi wejściowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:08
          a co jesli sprzedajacy w pismie reklamacyjnym napisał :"Z jakiego tytułu Klient
          wykonuje reklamację:GWARANCJA** i odnosnik do tych kropek na dole pisma
          **gdy Klient wybrał roszczenie gwarancyjne ,sprzedawca przekaze reklamacje
          Gwarantowi celem jej rozpatrzenia
          Czy to duzo zmienia?
          pozdrawaiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka