m.kar 29.11.06, 08:56 Czy znacie z autopsji takie przypadki postanowień Sądów w których uznano kredyt bankowy udzielony osobie fizycznej przedawniony po okresie 3 lat a nie 10 lat?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anioł Stróż Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 14:01 Jeżeli w ciągu trzech lat od ostatniej daty wymagalności tego kredytu sprawa nie trfaiła do sądu i nic w tej sprawie nie było robione, to dług przedawnia się po 3 latach. Jeżeli trafiła do sądu, to po 10 latach. Czyli trafienie sprawy do sądu jest praktycznie równoznaczne z przedawnieniem po 10 latach lub więcej, jeżeli oczywiście wierzycielowi dalej będzie chciało się egzekwować ten dług przez komornika. Więc w autopsji na 100% nie było takiego przypadku, gdyż gdyby sąd zasądził 3 lata byłoby to na rekę dłużnikowi a nie wierzycielowi, a w tym wypadku wierzyciel jest ofiarą, czyli wszystko musi być robione na jego korzyść. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nickt Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata IP: *.pl 29.11.06, 14:55 na początku tego stulecia słyszałem jak w pewnych kręgach rozmawiano na temat zaciągania kredytów, najważniejsze by był duży i kilka rat spłacić a później przeczekać, olać umorzą, banki maja ubezpieczenie i spłacać nie trzeba, a w razie wpadki zawsze jest wyjście, najlepiej nie mieć na siebie majątku i żadnych oficjalnych dochodów, nie ważne ile jest tego i kwalifikację czynu też można zmienić tylko trzeba mieć kasę, resztę można sobie domalować ale nie dotyczy to babci emerytki i kilku grosików, tu jest konsekwencja aż do suchej nitki, no i prawidłowo, naciągacze jedne, a jeść chlebek co drugi dzień, by innym na pobyt w cieplutkiej Grecji starczyło.......... myślę że się nie mylę ale kto nawet teraz zna takie sposoby??? potrzeba matka wynalazków, przykład z góry idzie - prawda??? Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata 29.11.06, 18:02 ale jesli sprawa trafi do sadu to po pierwsze bieg przedawnienia ulega przerwaniua po drugie po orzeczeniu sadowym jest on 10 lat. Wiec nie jest sie tak latwo wywinac i przez najblizsze 10 lat chowac sie przed wierzycielem. Pozatym wyludzenie kredytu=odpowiedzialnosc karna. Gdyby tego bylo malo to czynnosc prawna polegajaca na wyzbyciu sie majatku mozna uznac za bezskuteczna i sciagac z tego majatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nickt Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata IP: *.pl 29.11.06, 22:31 Pozatym wyludzenie kredytu=odpowiedzialnosc karna. Gdyby tego bylo malo to czynnosc prawna polegajaca na wyzbyciu sie majatku mozna uznac za bezskuteczna i sciagac z tego majatku. Może i tak ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata 29.11.06, 22:56 pokazuje tylko ze wcale nie jest tak latwo jak to sie niektorym wydaje. Czasami powstaja cale mitologie na rozne tematy, ktore jednak nijak sie maja do rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nickt Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata IP: *.pl 30.11.06, 00:36 Czasami powstaja cale mitologie na rozne tematy, ktore jednak nijak sie maja do rzeczywistosci. w sumie tak, masz rację ale jest jeszcze życie i praktyka często, a ta ma się jakoś do rzeczywistości, wystarczy uważnie poczytać tutaj, mądrości z za biurka są niczym, to puste słowa, takie dwa światy, ważne że jest wesoło, czasami inaczej, a często wilk cały i owca syta....... Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata 29.11.06, 18:03 ale Sad Najwyzszy jednoznacznie wskazal ze termin ten wynosi 3 lata, jest nawet orzeczenie w tej sprawie. Orzecznictwo Sadu Najwyzszego jest obowiazujaca wykladnia wiec nie mozna uznac okresu 10 letniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nickt Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata IP: *.pl 30.11.06, 00:51 Orzecznictwo Sadu Najwyzszego jest obowiazujaca wykladnia Sąd sądowi nie jest równy i ludzie też różni, biednemu w oczy, widocznie takie jest życie, pogadać zawsze można i nic to nie kosztuje ale jak komuś to pomoże to już jest powód do dumy, pomagając innym sobie też sprawiamy przyjemność. Wystarczy na to wszystko popatrzeć z lotu ptaka kto kręci tą całą maszyną, kto na tym pozornie tracąc zarabia, a czy to nasza wina ze przyszło nam żyć w tak "dziwnych" może i śmiesznych czasach często na własne życzenie??? a słowo "człowiek" brzmi dumnie, nie dajmy się zwariować, bądźmy ludźmi nie robotami, bez mózgu..... na każdym forum jest dużo strażników tylko jedynej słusznej sprawy, często tylko za obiecane korzyści , współczuję takim i tyle.... Co zamieszałem, ruszy lawina tych ciętych jak psy na ludzi, myślę że też ludzi a często są to tylko nieporadni ludkowie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.kar Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 08:58 Zapytałam czy ktoś z forumowiczów zna przypadek uznania kredytu bankowego za przedawniony po 3 latach w moim przypadku minęło od chwili wymagania całości kredytu do momentu jak wierzycieł wystawił Bankowy Tytuł Egzekucyjny i wysłał wniosek do Sądu o nadanie klauzuli wykonalności 9 lat i 11 miesięcy (wcześniej nie było nic co mogło przerwać bieg przedawniania). Kurczę z wykładnią Sądu Najwyższego to jest tak podobno, że Sądy powinny ale nie musza się do niej stosować. SN rozpatruje w konkretnej sprawie i przedstawia swoją wykładnię. Chiałabym żeby mi tu ktos napisał że mu Sąd uznał przedawnienie po 3 latach i taki termin Sądy stosują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nickt Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata IP: *.pl 30.11.06, 11:44 Chiałabym żeby mi tu ktos napisał że mu Sąd uznał przedawnienie po 3 latach i taki termin Sądy stosują... A czy nie jest prościej, oddać zaciągnięte zobowiązania z godnie z oświadczeniem woli i nie czekać na trzęsienie ziemi, przypadek, łud szczęścia czy koniec świata??? Oj Polak potrafi..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.kar Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:34 Dług który mam spłacać nie jest wynikiem mojej woli. Niestety świat nie jest czarno - biały. Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata 30.11.06, 17:14 Ale SN w orzeczeniach stawia konkretne tezy i jesli dany Sad sie do nich nie stosuje znaczy ze olewa sobie prawo. Zawsze jednak mozna apelowac powolujac sie na orzeczenie SN. Jesli minal taki okres to powinno wystarczy powolanie sie na przedawnienie oraz wskazanie orzeczenia z ktorego wywodzisz swoje zdanie. Co do ostatniego zdania. Tak. Znam taki przypadek ze Sad stwierdzil przedawnienie po 3 latach. Tzn. dokladnie to bylo tak ze byl zlozony sprzeciw od nakazu zaplaty w ktorym podniesiona byla kwestia przedawnienia oraz powolane wlasnie to orzeczenie Sadu Najwyzszego. Wowczas powod cofnal powodztwo z uwagi na zlozony zarzut przedawnienia i postepowanie zostalo umorzone. Tak sie to dokladnie skonczylo a pisma wszystkie pisalem sam osobiscie. Jak widac pelnomocnik powoda (pewien bank) w tym przypadku nie upieral sie co do terminu przedawnienia i odpuscil sprawe, ktora notabene i tak by zapewne przegal z kretesem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ub Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata IP: *.chello.pl 30.11.06, 16:50 po 3 latach sie przedawnia ale jezeli wierzyciel odda sprawe do sądu nawet po 10 latach a dluznik nie podwazy faktu przedawnienia to wierzyciel uzyska tytul wykonawczy i wtedy juz trzeba placic bo dlug nie jest przedawniony bo dluznik nie podwazajac przedawnienie uznal dlug sądy nie czynia przedawnienia to lezy w gesti dluznika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anioł Stróż Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 18:06 Ub, ale zanim dostaniesz klauzulę wykonalności, można się odwołać od nakazu sądu, powołując się na przedawnienie. Jeżeli dłużnik na czas nie odwoła się, to będzie po ptokach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ub Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata IP: *.chello.pl 02.12.06, 19:02 masz racje aniol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.kar Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 09:07 Tu bym się nie zgodziła. Zarzut przedawniania można podnosic w powództwie przeciwegzekucyjnym, można w zażaleniu ale i zgodnie z art. 840 KPC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: legend Re: Przedawnienie kredytu bankowego - 3 lata IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.01.07, 20:11 Mogę prosić o podanie , jakie jest to orzeczenie Sądu Najwyższego o trzyletnim przedawnieniu? Bedę bardzo wdzięczna za pomoc , proszę o datę i sygnaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Orzeczenie SN 11.01.07, 20:49 2003-10-10, II CK 113/02 Opubl: OSP rok 2004, Nr. 11, poz. 141, str. 594 Teza: Termin przedawnienia roszczenia banku wobec osoby niebędącej przedsiębiorcą wynosi trzy lata. Złożenie przez bank wniosku o wszczęcie egzekucji przerywa bieg przedawnienia. Do oceny skutków prawnych wniosku o wszczęcie egzekucji w razie jej umorzenia na podstawie art. 823 KPC stosuje się odpowiednio art. 182 § 2 KPC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.kar Re: Orzeczenie SN IP: *.skynet.net.pl 12.01.07, 20:39 W najbliższy wtorek będę mieć w Sądzie kolejną sprawę o powództwo przeciwegzekucyjne. Będę przekonywać Sąd, że kredyt bankowy przedawnia się po 3 latach. O tym, że taki zarzut mi przysługuje przekonałam się na tym forum, treść tego orzeczenia przysłał mi chyba Aniołek. Jeśli uda mi się wygrać to normalnie chyba się upije z radości! Trzymajcie za mnie kciuki... Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Orzeczenie SN 13.01.07, 10:17 > treść > tego orzeczenia przysłał mi chyba Aniołek. buu.... nie ladnie trak zapominac kto przesylal, bo to ja ci przeslalem :P Odpowiedz Link Zgłoś
m.kar Re: Orzeczenie SN 15.01.07, 08:28 :o( no rzeczywiście walnęłam gafę bo Maikel mi przesłała treść orzeczenia, przepraszam... Chociaż z drugiej strony to przecież o Majkelu tez można powiedzieć że jest Aniołkiem. Odpowiedz Link Zgłoś