Dodaj do ulubionych

Alimenty- jak mogą być przekazywane ???

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 09:27
tydzień temu odbyła sie sprawa o alimenty na której mąż zgodził sie na
płacenie almentów na swojego syna> Co mam dalej robic nie chce żeby komornik
ich sciągał z jego pensji a wiem że on będzie mi je płacił nieregularnie ,
najlepiej by było żeby z jego pensji pracodawca przelewał alimenty na moje
konto ???? czy jest taka możliwość i w jaki sposób mam to zrobić czy
wystarczy że on lub ja przedstawi wyrok w pracy i to będzie podstawą do
przekazywania mi ich ??? Bardzo prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: Alimenty- jak mogą być przekazywane ??? 31.01.07, 18:49
      jezeli ma stala prace to albo niech placi sam albo niech sciaga komornik.
      Wedlug mnie pracodawca nie moze sam dysponowac wynagrodzeniem pracownika. Moglby
      ewentualnie wymoc na nim zgode na przekazywanie pieniedzy bezposrednio na twoje
      konto. Sam z siebie nie moze bowiem organem egzekucyjnym jest komornik. Dla
      pracodawcy to tez dodatkowy problem bo zamiast zrobic jeden przelew musi robic
      dwa. A sprawy rodzinne pracownika nie sa sprawami pracodawcy.
      • matra29 Re: Alimenty- jak mogą być przekazywane ??? 31.01.07, 18:58
        ma stałą prace,
        jeżeli przedłoże u pracodawcy kopię wyroku sądowego z prośbą o przelewanie mi
        zasądzonej kwoty na moje konto to pracodawca nie będzie zobowiazany mi ich
        przekazywać????

• majkel01 uzupelnienie 31.01.07, 19:00
        na mocy art 88 kodeksu pracy
        1. Przy zachowaniu zasad określonych w art. 87 potrąceń na zaspokojenie
        świadczeń alimentacyjnych pracodawca może dokonywać również bez postępowania
        egzekucyjnego, z wyjątkiem przypadków gdy......

Zwracam uwage na slowo "moze", moze czyli wedlug mnie nie musi. Lepiej przejdz
        sie do pracodawcy i sprawdz na miejscu jak on to widzi. W razie czego przepis na
        to jednak jest. tzn moze dokonywac potracen bez postepowania egzekucyjnego czyli
        bez komornika.
        • Gość: matra Re: uzupelnienie IP: 80.54.108.* 31.01.07, 19:03
          dzięki za uzupełnienie :-))))
        • mr_pope Re: uzupelnienie 31.01.07, 19:13
          W ramach uzupełnienia:

"§ 2. Potrąceń, o których mowa w § 1, pracodawca dokonuje na wniosek wierzyciela
          na podstawie przedłożonego przez niego tytułu wykonawczego"

Czyli sam nakaz zapłaty nie wystarczy.
          • matra29 Re: uzupelnienie 31.01.07, 19:34
            czyli sumując bo sie zacynam gubić musze miec egzekucję komorniczą?????
            • mr_pope Re: uzupelnienie 31.01.07, 19:44
              Tytuł egzekucyjny nie oznacza jeszcze egzekucji komorniczej. Po prostu samo
              zasądzenie alimentów nie oznacza jeszcze, że pracodawca ma prawo potrącać
              pracownikowi z pensji.
              • majkel01 Re: uzupelnienie 31.01.07, 19:59
                ale wraz z zasadzeniem alimentow dostaje sie bezplatnie tytul wykonawczy. Chodzi
                o to ze do zakladu pracy trzeba zaniesc nie odpis wyroku tylko tytul wykonawczy
                (inne pieczecie sa). Czyli tytul wykonawczy zamiast do komornika idzie do
                pracodawcy. Tak na marginesie to na tytul wykonawczy trzeba uwazac bowiem moze
                byc wydany tylko raz.
              • s_1 Re: uzupelnienie 31.01.07, 20:08
                Chyba jednak jest trochę inaczej, zobacz czy posiadasz kluzule wykonalności na
                wyroku, a najlepiej ją zacytuj
                • s_1 Re: uzupelnienie 31.01.07, 20:25
                  s_1 napisał:

> Chyba jednak jest trochę inaczej, zobacz czy posiadasz kluzule wykonalności na
                  > wyroku, a najlepiej ją zacytuj
                  spotkałem się kilka razy z taką treścią na wyroku:
                  Klauzula Wykonalności
                  dnia __-__-20__ r.
                  Sąd rejonowy dla ___________stwierdza, że niniejszy tytuł uprawnia do
                  egzekucji w całości/ w zakresie______________
                  0raz poleca wszystkim urzędom oraz osobom, których to może dotyczyć,
                  aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały, a gdy o to prawnie bedą
                  wezwane, udzieliły pomocy.
                  Wpis z klauzula wydano X X zam......
                  SĘDZIA podpis
                  pieczęć sądu
                • majkel01 Re: uzupelnienie 31.01.07, 21:36
                  to jest wlasnie tytul wykonawczy.
              • Gość: zosia Re: uzupelnienie IP: *.chello.pl 31.01.07, 22:54
                na podstawie tytulu wykonawczego pracodawca potrąca alimenty pomijając
                komornika
                • Gość: matra dzieki wielkie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 08:34
                  dziękuje bardzo za wasze odpowiedzi, troche mi ulżyło, ja jeszcze nie odebrałam
                  wyroku (sprawa była tydzień temu) dopiero za dwa tygodnie mam odebrać
                  • s_1 Re: dzieki wielkie 01.02.07, 08:59
                    Gość portalu: matra napisał(a):

> dziękuje bardzo za wasze odpowiedzi, troche mi ulżyło, ja jeszcze nie odebrałam
                    >
                    > wyroku (sprawa była tydzień temu) dopiero za dwa tygodnie mam odebrać

To zadbaj o taką klauzulę na wyroku, to na wszelki wypadek, jeżeli rodzić by
                    zapomniał o spoczywającym na nim obowiązku względem własnych dzieci, podobnie
                    jak zapomina się o tym samym względem banków, co w naszym kraju jest częstą
                    praktyką.
                    Pozdrawiam
                  • mike68 Re: a co by było jak by się nie zgodził ?? 10.02.07, 18:45
                    na alimenty ? tzn. na wysokość alimentów jakie chce była żona ?
                    Pytam,bo brat ma sprawę o alimenty 15.02 a on pracuje na 1/2 etatu za 300zł na
                    rękę miesięcznie - powódka chce 500zł - i co dalej ? ciekaw jestem po prostu -
                    do tej pory płacił jej przekazem 150zł/mc bo tak sąd kiedyś już ustanowił
                    • sauber1 Re: a co by było jak by się nie zgodził ?? 11.02.07, 03:28
                      mike68 napisał:

> na alimenty ? tzn. na wysokość alimentów jakie chce była żona ?
                      > Pytam,bo brat ma sprawę o alimenty 15.02 a on pracuje na 1/2 etatu za 300zł na
                      > rękę miesięcznie - powódka chce 500zł - i co dalej ? ciekaw jestem po prostu -
                      > do tej pory płacił jej przekazem 150zł/mc bo tak sąd kiedyś już ustanowił

Doskonale mogła by być nie była, a obecna a i mogła by doskonale żądać dwa razy
                      tyle i dostanie, a jak się postara o wpis na wyroku z odpowiednia klauzula to na
                      dobrą sprawę wyegzekwuje nawet z tych ukrytych dochodów, bo chyba nie powiesz ze
                      człowiek może przeżyć za mniej niż 1500 zł miesięcznie, a dochody 300 zł to jest
                      pic na wodę, kolonie czy wczasy dwa razy tyle kosztują a to jest powinność
                      byłego męża łożyć na byłą żonę jeżeli żyje w nie dostatku.
                      • Gość: mike Re: a co by było jak by się nie zgodził ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 13:53
                        dokładnie , ma ok 300zł i zero lewych , utrzymuje - żywi go babcia puki może
                        natomiast ja utrzymuję dom - mieszkamy razem , babcia.ON i ja z rodziną -
                        dokładnie to nawet tych 300zł nie ma ale jego była żona napisała w piśmie do
                        sądu że on ma lewe dochody co jest bzdurą - poza tym ona siedzi z konkubentem
                        co ma dochód ok 2000zł, no i sama pracuje na pół etatu za 400zł jako
                        kierowniczka sklepu !!!! śmiech na sali normalnie
                        • sauber1 Re: a co by było jak by się nie zgodził ?? 12.02.07, 14:11
                          Gość portalu: mike napisał(a):

> dokładnie , ma ok 300zł i zero lewych , utrzymuje - żywi go babcia puki może
                          > natomiast ja utrzymuję dom - mieszkamy razem , babcia.ON i ja z rodziną -
                          > dokładnie to nawet tych 300zł nie ma ale jego była żona napisała w piśmie do
                          > sądu że on ma lewe dochody co jest bzdurą - poza tym ona siedzi z konkubentem
                          > co ma dochód ok 2000zł, no i sama pracuje na pół etatu za 400zł jako
                          > kierowniczka sklepu !!!! śmiech na sali normalnie

Dokładnie, napatrzyłem się na to zjawisko przed laty i wniosek jest prosty czym
                          więcej nakłamie tym większe zwycięstwo, a gościowi będzie trudno udowodnić że
                          nie jest wielbłądem, proponował bym się przenieść na "forum w stronę ojca" ale
                          to tylko dla ludzi o zdrowych nerwach - ostrzegam!!!
                          • Gość: mike Re: a co by było jak by się nie zgodził ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 22:12
                            ok, wystarczy , zresztą to nie moja sprawa tylko brata - mój problem leży w tym
                            że mieszkamy razem w jednym domu i czym wieksze alimenty dostanie tym gorzej
                            dla mnie bo babcia i tak płaci za niego bo to co zarobi to i tak mało na siebie
                            na miesiąc - więc moje koszta utrzymania domu wzrastają a moja żona się wścieka
                            na nieroba i że opłaty domu robię ja
                            • sauber1 Re: a co by było jak by się nie zgodził ?? 12.02.07, 22:45
                              Gość portalu: mike napisał(a):

> ok, wystarczy , zresztą to nie moja sprawa tylko brata

A ja myślałem że płaci i nie wiedziałem na kogo na żonę, czy dziecko, a tu
                              widzę że dostaje i jeszcze członkowie rodziny nierobem go nazywają???
                              • Gość: mike Re: a co by było jak by się nie zgodził ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 12:10
                                alimenty na dziecko swoje dla byłej żony - ja rozumiem że należy łozyć
                                na dzieci własne ale... może skończmy z tym tematem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka