Gość: Mike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 17:25 i nie wiem co mu odpowiedzieć , chce wytargać nioespłacony kredyt mamy a zmarła , spadek jeszcze nie był a jest nas dwoje i nie śpieszy nam się z tym , jak go spławić ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr_pope Re: zaś dzwonił do mnie gość z BH - nie było mnie 27.02.07, 20:07 Powiedzieć mu, że nie było jeszcze rozprawy spadkowej i zamierzacie odrzucić spadek albo przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza. Będzie sobie pluł w brodę, że przypomniał o kredycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do mr_pope IP: *.net81.citysat.com.pl 28.02.07, 12:30 A dlaczego- będzie pluł sobie w brodę? Jeżeli przyjmą spadek to automatycznie stana sie dlużnikami BH i będzie mozna go / ich / ścigać. Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: do mr_pope 28.02.07, 20:20 Będzie pluł, że przypomniał o kredycie. Jakby siedział cicho, to może by zapomnieli i przyjęli cały spadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: do mr_pope IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 22:30 no przecież już niedługo minie 6 miesięcy od śmierci a zrzec sięnikt nie będzie o te pare tyś zł tylko jak oni to widzą ? bo nie wiem co mu mówić jak zadzwoni , przecież podział spadku po zmarłej musi być sądownie więc gość z BH myśli że mu wpłacę ot tak sobie ?? nie rozumiem tego , sam mam kredyty na maxa a ten jeszcze chce czegos o czym nie mam pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: do mr_pope IP: *.toya.net.pl 02.03.07, 23:06 Trzeba szybko iść do sądu, zęby pred upływem 6 miesięcy oświadczyć, ze przyjmuje się z dobrodziejstwem bo po tymokresie bedzie przyjęcie proste i niewesło moze być !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: do mr_pope IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 21:14 zaś nie rozumiem , co to zmieni że z dobrodziejstwem a proste ?? jakie to skomplikowane , nie wiem jak bratu mam to powiedzieć , po co mi jeszcze sądy ? stracony czas i wogóle i z tym że może być niewesoło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: 6 miesięcy minie 10 kwietnia od śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 21:15 mamy Odpowiedz Link Zgłoś
hocest Re: 6 miesięcy minie 10 kwietnia od śmierci 04.03.07, 01:09 jesli przyjmiesz spadek z dobrodziejstwem inwentarza - to Twoja odpowiedzialnosc za dlugi Twojej Mamy ograniczona bedzie do wartosci dziedziczonego przez Ciebie udzialu. jesli wiec wartosc udzialu to 100 a wartosc dlugu spadkowego to 300, wowczas wierzyciel bedzie mogl Ciebie scignac jedynie o te 100 a co do 200 pozostanie niezaspokojony. jesli przyjmiesz spadek wprost - Twoja odpowiedzialnosc za dlugi spadkowe jest nieograniczona. wiec jesliu wartosc Twojego udzialu spadkowego to 100 a kredyt Twojej Mamy to 300, odpowiadasz za cale 300. jesli przyjmiesz spadek z dobrodziejstwem inwentarza, to sad wyda - wraz z postanowieniem o stwierdzeniu nabycia spadku - postanowienie o sporzadzeniu spisu inwentarza. spis inwentarza to nic innego jak spis tego co zostalo po Twojej Mamie - spis robi komornik - tylko spisuje, nic nie zajmuje ani nie licytuje. na Twoim miejscu w ogole bym nie rozmawiam z Panem z BH. pamietaj jednak, ze to bardzo proste dla wierzyciela odnalezc spadkobiercow o ile bylo przeprowadzone postepowanie spadkowe. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: 6 miesięcy minie 10 kwietnia od śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 10:23 no tak , teraz rozumiem , ciekawe kto zrobi to postepowanie spadkowe , długu jest niespłaconego przez mamę kilka tyś zł a była współwłaścicielką domu więc normalne że nikt się nie zrzeknie , jak będzie dzwonił to mu powiem że nikt spadku nie odżucił ale również nie było postepowania spadkowego a ja na telefon nie mam zamiaru płacić czegoś o czym pojęcia nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
hocest Re: 6 miesięcy minie 10 kwietnia od śmierci 04.03.07, 11:19 pamietaj ze postepowanie spadkowe moze byc przeprowadzone na wniosek wierzyciela spadku. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mike68 Re: 6 miesięcy minie 10 kwietnia od śmierci 04.03.07, 15:59 czyli to by było dobre bo by mas wyręczył tak ? to poczekamy Odpowiedz Link Zgłoś