Dodaj do ulubionych

zaś dzwonił do mnie gość z BH - nie było mnie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 17:25
i nie wiem co mu odpowiedzieć , chce wytargać nioespłacony kredyt mamy
a zmarła , spadek jeszcze nie był a jest nas dwoje i nie śpieszy nam się z
tym , jak go spławić ??
Obserwuj wątek
    • mr_pope Re: zaś dzwonił do mnie gość z BH - nie było mnie 27.02.07, 20:07
      Powiedzieć mu, że nie było jeszcze rozprawy spadkowej i zamierzacie odrzucić
      spadek albo przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza. Będzie sobie pluł w brodę, że
      przypomniał o kredycie.
      • Gość: Wanda Re: do mr_pope IP: *.net81.citysat.com.pl 28.02.07, 12:30
        A dlaczego- będzie pluł sobie w brodę? Jeżeli przyjmą spadek to automatycznie
        stana sie dlużnikami BH i będzie mozna go / ich / ścigać. Wanda
        • mr_pope Re: do mr_pope 28.02.07, 20:20
          Będzie pluł, że przypomniał o kredycie. Jakby siedział cicho, to może by
          zapomnieli i przyjęli cały spadek.
          • Gość: Mike Re: do mr_pope IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 22:30
            no przecież już niedługo minie 6 miesięcy od śmierci a zrzec sięnikt nie będzie
            o te pare tyś zł tylko jak oni to widzą ? bo nie wiem co mu mówić jak
            zadzwoni , przecież podział spadku po zmarłej musi być sądownie więc gość z BH
            myśli że mu wpłacę ot tak sobie ?? nie rozumiem tego , sam mam kredyty na maxa
            a ten jeszcze chce czegos o czym nie mam pojęcia
            • Gość: xy Re: do mr_pope IP: *.toya.net.pl 02.03.07, 23:06
              Trzeba szybko iść do sądu, zęby pred upływem 6 miesięcy oświadczyć, ze przyjmuje
              się z dobrodziejstwem bo po tymokresie bedzie przyjęcie proste i niewesło moze
              być !!
              • Gość: Mike Re: do mr_pope IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 21:14
                zaś nie rozumiem , co to zmieni że z dobrodziejstwem a proste ?? jakie to
                skomplikowane , nie wiem jak bratu mam to powiedzieć , po co mi jeszcze sądy ?
                stracony czas i wogóle i z tym że może być niewesoło
              • Gość: Mike Re: 6 miesięcy minie 10 kwietnia od śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 21:15
                mamy
                • hocest Re: 6 miesięcy minie 10 kwietnia od śmierci 04.03.07, 01:09
                  jesli przyjmiesz spadek z dobrodziejstwem inwentarza - to Twoja
                  odpowiedzialnosc za dlugi Twojej Mamy ograniczona bedzie do wartosci
                  dziedziczonego przez Ciebie udzialu. jesli wiec wartosc udzialu to 100 a
                  wartosc dlugu spadkowego to 300, wowczas wierzyciel bedzie mogl Ciebie scignac
                  jedynie o te 100 a co do 200 pozostanie niezaspokojony.
                  jesli przyjmiesz spadek wprost - Twoja odpowiedzialnosc za dlugi spadkowe jest
                  nieograniczona. wiec jesliu wartosc Twojego udzialu spadkowego to 100 a kredyt
                  Twojej Mamy to 300, odpowiadasz za cale 300.
                  jesli przyjmiesz spadek z dobrodziejstwem inwentarza, to sad wyda - wraz z
                  postanowieniem o stwierdzeniu nabycia spadku - postanowienie o sporzadzeniu
                  spisu inwentarza. spis inwentarza to nic innego jak spis tego co zostalo po
                  Twojej Mamie - spis robi komornik - tylko spisuje, nic nie zajmuje ani nie
                  licytuje.
                  na Twoim miejscu w ogole bym nie rozmawiam z Panem z BH.
                  pamietaj jednak, ze to bardzo proste dla wierzyciela odnalezc spadkobiercow o
                  ile bylo przeprowadzone postepowanie spadkowe.

pzdr
                  • Gość: Mike Re: 6 miesięcy minie 10 kwietnia od śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 10:23
                    no tak , teraz rozumiem , ciekawe kto zrobi to postepowanie spadkowe , długu
                    jest niespłaconego przez mamę kilka tyś zł a była współwłaścicielką domu więc
                    normalne że nikt się nie zrzeknie , jak będzie dzwonił to mu powiem że nikt
                    spadku nie odżucił ale również nie było postepowania spadkowego a ja na telefon
                    nie mam zamiaru płacić czegoś o czym pojęcia nie mam
                    • hocest Re: 6 miesięcy minie 10 kwietnia od śmierci 04.03.07, 11:19
                      pamietaj ze postepowanie spadkowe moze byc przeprowadzone na wniosek
                      wierzyciela spadku.
                      pzdr
                      • mike68 Re: 6 miesięcy minie 10 kwietnia od śmierci 04.03.07, 15:59
                        czyli to by było dobre bo by mas wyręczył tak ? to poczekamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka