Dodaj do ulubionych

Umorzenie egzekucji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 14:37
Jak to jest jeśli Sąd uzna dług za przedawniony i i wyda wyrok o pozbawieniu
tytułu wykonawczego wykonalności to dłużnik musi złożyć do Komornika wniosek o
umorzeniu egzekucji - Tak?
To jak wygląda sprawa z kosztami komorniczymi, dzwoniłam do Izby Komorniczej
do Wrocławia i jakiś Pan powiedział mi, że komornik mimo umorzenia egzekucji
będzie ścigać dłużnika za całe 15% kwoty długo a nie tylko za 15% od
ściągniętego zadłużenia. Będzie sie domagał takiej kwoty jaka jest wyliczona
przez Komornika w zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji. Znalazłam że jest takie
orzeczenie SN z maja 2006 roku o tym że komornik może domagać sie tyko 15%
od ściągniętej należności ale co jeśli egzekucje wszczęto przed majem 2006r.
??
Obserwuj wątek
    • Gość: m.kar Re: Umorzenie egzekucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 16:00
      Przepraszam nie wyrok SN tylko Trybunału Konstytucyjnego z 08.05.2006 sygn.akt P
      18/05
      • majkel01 Re: Umorzenie egzekucji 13.07.07, 16:33
        orzeczenia Trybunału nie mają mocy wstecznej, mało tego można im nadac moc
        obowiązująca na przyszłość (np. uznając że przepis wygasa po np. roku).
        Umorzenie egzekucji nastąpi na wniosek.
        Co do kosztów. Hmm... nie jestem pewien czy w przypadku pozbawienia wykonalności
        tytułu wykonawczego (czyli uznania że tytułu wystawionego być nie powinno)
        kosztów nie powinna pokryć strona która tę egzekucję wszczęła ??
        • unhappy Re: Umorzenie egzekucji 13.07.07, 23:40
          majkel01 napisał:

> Co do kosztów. Hmm... nie jestem pewien czy w przypadku pozbawienia wykonalnośc
          > i
          > tytułu wykonawczego (czyli uznania że tytułu wystawionego być nie powinno)
          > kosztów nie powinna pokryć strona która tę egzekucję wszczęła ??

Pytanie czy zarzut przedawnienia można podnieść po uzyskaniu przez wierzyciela
          prawomocnego wyroku/tytułu?

• Gość: m.kar Re: Umorzenie egzekucji IP: *.skynet.net.pl 15.07.07, 13:56
            Tak można, w powództwie przeciwegzekucyjnym i jeśli Sąd uzna dług za
            przedawniony to ja to jest z kosztami komornika?
            • unhappy Re: Umorzenie egzekucji 16.07.07, 11:20
              Gość portalu: m.kar napisał(a):

> Tak można, w powództwie przeciwegzekucyjnym i jeśli Sąd uzna dług za
              > przedawniony to ja to jest z kosztami komornika?

Ale na powództwo przeciwegzekucyjne też jest termin, który biegnie od otrzymania
              zawiadomienia o wszczęciu ezgekucji tak?

Co do kosztów komornika to jak nic nie ściągnął to nic mu się nie należy.
              Patrz wyrok TK z 8 maja 2006 - sygn. P18/05 - jak chcesz to ci treść prześlę na
              maila.

• majkel01 Re: Umorzenie egzekucji 16.07.07, 11:45
                hmmm... poczytaj historie autorki postu a bedziesz wiedzial o co chodzi (tzn.
                wszystko z jej strony bylo OK). O tym wyroku ona dobrze wie, tylko ze zdarzenie
                mialo miejsce przed tym wyrokiem (prawo nie dziala wstecz). Tutaj sie rozchodzi
                nie o to czy komornik ma prawo do sciagniecia kosztow ale wedlug mnie o to kto
                te koszy powinien pokryc. Wedlug mnie nalezy to do wierzyciela bowiem sprawe
                przegral.
              • Gość: m.kar Re: Umorzenie egzekucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 12:14
                Dłużnik może wnieść powództwo przeciwegzekucyjne przed wszczęciem egzekucji, w
                czasie jej trwania a nawet po jej zakończeniu chyba że całość długu została
                spłacona - wiem to z literatury przedmiotu dokładnie z "Przeciwegzekucyjne
                powództwo dłużnika", Edmund Wengerk jest to publikacja cytowana w większości
                podręczników prawa cywilnego.
                Też znalazłam ten wyrok TK z 8 maja 2006 - sygn. P18/05 ale wobec mnie było
                wszczęte postępowanie egzekucyjne wcześniej tj. w marcu 2006 - to co w takim
                wypadku ? prawo nie działa wstecz...
                www.aferyprawa.com/index2.php?p=teksty/show&dzial=komornicy&id=692 tu
                znalazłam, że nie można obciążać wierzyciela

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka