Dodaj do ulubionych

oryginalne opakowanie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.08, 18:24
witam,czy ktoś może wie,czy oryginalne opakowanie jest aż tak
niezbędne? czy regulują to jakieś ogólne przepisy,czy wewnętrzne
danego sklepu? po roku zaczął psuć mi się komputer,już czwarty raz
jest w serwisie,a sprzedawca ciągle gada o tym opakowaniu,przecież
trzymając wszystkie pudła nie miałabym miejsca na meble :/

i jeszcze jedno-czy można tę samą rzecz reklamować najpierw na
podstawie gwarancji,a następną reklamcję w oparciu o rękojmię?
w necie niejasno jest napisane,raz tak,a raz inaczej...

Obserwuj wątek
    • Gość: skeezy Re: oryginalne opakowanie IP: *.chello.pl 03.01.08, 19:17
      1. Brak oryginalnego opakowania nie stanowi przeszkody w złożeniu reklamacji.

2. Można, jednak jak sądzę, nie chodzi tu rękojmię, lecz o niezgodność towaru z
      umową.
      • Gość: gość Re: oryginalne opakowanie IP: *.181.rev.vline.pl 27.04.08, 22:54
        Kim jesteś że się wypowiadasz? Masz jakieś podstawy? Ja pracuję w serwisie w
        sklepie byłam na szkoleniu i o to właśnie zapytałam o tą reklamację. Odpowiedź
        była taka że jeżeli zacznie od reklamacji na gwarancję to na tą samą usterkę nie
        może na niezgodność. A jeśli chodzi oopakowanie orginalne to w większości
        gwarancji jest napisane że ma być a serwis nie ponosi odpowiedzialności jeśli
        nie ma ,więc dla dobra waszego sprzętu trzymajcie pudełka z wypełniaczami na
        czas gwarancji( chyba że sami zawozicie do serwisu-punktu naprawczego).
        • swojadroga Re: oryginalne opakowanie 28.04.08, 01:26
          Na wewnętrznym szkoleniu chyba kolega chciał dodać;) Czyli jak spławić "słabego"
          klienta;)
          Ogólnie bardzo rzecz biorąc klientowi "opłaca się" powołać na niezgodność towaru
          z umową w pierwszych 6 miesiącach od zakupu. Potem warto wybierać gwarancję
          (karta gwarancyjna). Klient decyduje, którą formę wybiera. I nie ma zamykania
          drogi poprzez wybór gwarancji lub "ustawy".
          Ogólnie pierwsza jest "ustawa" czyli niezgodność z umową, ale nie znaczy to, że
          klient musi ją zawsze wybierać.
          Jeśli chodzi o kartony to, to też jest nieco nadinterpretacją. Jedyne
          wyjaśnienie (prawdziwe) oryginalnych kartonów to takie, że serwis (oddając
          produkt na gwarancji) nie odpowiada za uszkodzenia powstałe podczas transportu,
          jeśli reklamowany produkt był wysłany w nieoryginalnym opakowaniu i źle
          zabezpieczony do transportu.
          W mojej ocenie to też jest nadużywane przez serwisy. Potrafią robić problem z
          produktem w nieoryginalnym opakowaniu, który został bardzo dobrze zabezpieczony.
          W razie wątpliwości kolejny raz przypomnę, że jestem właścicielem firmy
          handlowo-usługowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka