Dodaj do ulubionych

Ile mam czasu?

IP: *.aster.pl 06.03.08, 14:37
Witam! mam zadłużenie w bankach 11 tys., ok. 1 tys. zl w jednym
banku i ok. 10 tys. w drugim. W obu przypadkach bank (mniejsza
kwota) i windykator (większa kwota) grożą windykacją komorniczą
(długi są z kart kredytowych). Ile czasu może minąć do, umownie
mówiąc, wizyty komornika? Czy komornik od razu zajmuje majątek lub
konto, czy jest tu pole do manewru? I co zajmuje w takiej sytuacji?
Z góry dziękuję za sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: qlka Re: Ile mam czasu? IP: *.171.22.89.crowley.pl 06.03.08, 21:08
      Jak otrzymasz Bankowy Tytuł egzekucyjny to jeszcze jakies 4-7 tygodni z obiegiem
      korespondencji, oczywiscie przy załozeniu ze nie bedziesz się bił w sądzie.
      • majkel01 Re: Ile mam czasu? 07.03.08, 19:23
        tu małe acz bardzo istotne sprostowanie. Dłuznik o tym że jest wystawiony BTE
        dowiaduje się na samym końcu czyli wtedy gdy do drzwi puka komornik. BTE nie
        jest doręczany dłużnikowi.
        • Gość: m Re: Ile mam czasu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 07:39
          Dokładnie tak, jak pisze majkel01 - BTE nie są doręczane dłużnikowi.

Dodajmy jeszcze, że BTE korzystają z, nazwijmy to, uproszczonej ścieżki sądowej - Sąd rozpoznaje wniosek o nadanie klauzuli wykonalności BTE niezwłocznie, nie później jednak, niż w ciągu 3 dni od złożenia. Reszta zależy od tempa działania banku.
          • Gość: qlka Re: Ile mam czasu? IP: *.171.22.89.crowley.pl 08.03.08, 19:24
            czasem dobrze jest sie dowiedzieć rzeczy o których sie nie wiedziało.
            Czyli rozumiem Panowie, ze dłużnik otrzymuje monit z wezwaniem do zapłaty a
            potem już zawiadomienie o wszczęciu egzekucji? Co w sytuacji kiedy dłużnik nie
            zgadza sie z wysokością zadłużenia- nie ma możliwosci kwestionowania BTE?
            • Gość: m Re: Ile mam czasu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.08, 06:40
              Nie "monit" tylko wypowiedzenie umowy kredytu i z wezwanie do zapłaty.
              Procedurę, wraz z terminami na poszczególne czynności szczegółowo określają
              ustawy o kredycie konsumenckim oraz prawo bankowe i uważam, że procedury te
              wystarczająco informują dłużnika o fakcie i wysokości istniejącego zobowiązania.

Dłużnik po otrzymaniu zawiadomienia o wszczęciu egzekucji ma prawo do powództwa
              przeciwegzekucyjnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka