Dodaj do ulubionych

Czy nowy wózek = nowa gwarancja??

26.03.08, 19:35
No więc sprawa tyczy się wózka...
Po 10m-cach użytkowania pękła rama wózka, oddałam go
do reklamacji - reklamacja przyjęta - dostałam nowy wózek i wszystko
było by OK, gdyby nie fakt, że podczas odbioru wózka nie dostaliśmy
żadnych domumentów... Zadzwoniłam do sklepu i pani kierownik
poinformowała mnie, ze wystawi gwarancje ale z datą zakupu
pierwszego wózka co oznacza że to bedzie na okres 2 m-cy, a paragonu
nie otrzymam bo ten stary zabrali do hurtowni wraz z reklamowanym
wózkiem a noweg nie moze mi wystawić.
W zwiazku z powyższym mam pytanie czy nowy wózek = nowa gwarancja??
(tak jak jest np z butami) Jeśli tak to prosze napisać na co sie mam
powołac, by przekonać panią kierownik.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • fleshless Re: Czy nowy wózek = nowa gwarancja?? 28.03.08, 16:19
      - jeżeli reklamacja była składana na podstawie ustawowej odpowiedzialności
      sprzedawcy, to odpowiedzialność sprzedawcy biegnie od nowa (jeśli chodzi o
      gwarancję, to jeżeli gwarant jej udzielił, to sprzedawca jest obowiązany również
      ją wydać - bo musi wydać towar w całości, wraz ze wszystkimi towarzyszącymi mu
      akcesoriami i przynależnościami, dokumentami (np. gwarancją - jeżeli została
      wydana), itp.
      - jeżeli natomiast reklamacja była składana na podstawie gwarancji (gwarancję
      mamy jeżeli gwarant ją wydał - powinna być karta gwarancyjna), to sama gwarancja
      musi przesądzać o tym czy się przedłuża czy nie. Ustawa milczy na ten temat.

warto też wiedzieć to:
      Zasady reklamowania towaru konsumpcyjnego (rzeczy ruchomej zakupowanej przez
      osobę fizyczną do celów nie związanych z jej działalnością zawodową ani
      gospodarczą od przedsiębiorcy w ramach prowadzonej przez niego działalności
      gospodarczej) są takie:
      - pierwszą zasadniczą odpowiedzialnością za towar jest odpowiedzialność
      sprzedawcy za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową w rozumieniu ustawy z
      27.07.2002 o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie
      Kodeksu Cywilnego (Dz. U nr 141, poz. 1176) - jest to odpowiedzialność USTAWOWA,
      DWULETNIA, jest zawsze, jest narzucana sprzedawcy przez ustawodawcę,
      - polega to na tym, że konsument, jeżeli niezgodność stwierdza (czyli wszelką
      wadliwość, brak cech, które towar danego rodzaju powinien mieć, brak możliwości
      korzystania z niego zgodnie z jego przeznaczeniem, brak cech o których
      publicznie zapewniał sprzedawca, albo producent, albo inny podmiot związany z
      wprowadzeniem tego towaru na rynek), może domagać się od sprzedawcy
      doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową poprzez nieodpłatną NAPRAWĘ ALBO
      WYMIANĘ NA NOWY (nawet od razu, za pierwszym razem). A jeżeli jest to
      niemożliwe, naraża konsumenta na znaczne niedogodności, albo nie jest możliwe w
      czasie odpowiednim do rodzaju towaru i celu w jakim został nabyty i niezgodność
      jest istotna konsument może od umowy ODSTĄPIĆ (i w konsekwencji żądać zwrotu
      pieniędzy), a jeżeli nie jest to niezgodność istotna można domagać się
      STOSOWNEGO OBNIŻENIA CENY.
      - warto jeszcze wspomnieć o domniemaniu z art. 4 ust. 1 tej ustawy, które mówi o
      tym, że jeżeli od wydania towaru do stwierdzenia niezgodności nie upłynęło pół
      roku to domniemywa się, że towar był niezgodny w chwili wydania, co oznacza, że
      w tym okresie to na sprzedawcy spoczywa ciężar dowodu na zgodność towaru z umową.
      - jeżeli sprzedawca otrzymawszy żądanie naprawy albo wymiany nie ustosunkował
      się do niego w terminie 14 dni (kolejnych kalendarzowych liczonych od następnego
      dnia od doręczenia żądania), można uznać, że żądanie zostało uwzględnione i
      wezwać do wykonania żądanego świadczenia.

- gwarancja natomiast powstaje kiedy jakiś podmiot (z reguły jest to producent,
      importer, dystrybutor, sporadycznie sprzedawca - wtedy może odpowiadać z dwóch
      podstaw) zdecyduje się (więc tutaj źródłem zobowiązania jest WOLA podmiotu, a
      nie USTAWA) takiej gwarancji udzielić, z tym, że sam ją kształtuje - czyli sam
      określa czego konsument się może od niego domagać. Przy czym nie uważa się za
      gwarancję oświadczenia, które nie zawiera zobowiązań gwaranta. Do tego gwarancja
      powinna mieć formę pisemną - czyli powinna być karta gwarancyjna. UWAGA! -
      paragon NIE JEST gwarancją.

Z reguły gwarancje są mniej korzystne od odpowiedzialności ustawowej
      sprzedawcy, bo są z reguły mniej precyzyjne (gwarant zazwyczaj zobowiązuje się
      do usunięcia wad - nie precyzując metody) i jesteśmy bardziej zdani bardziej
      na solidność gwaranta. Oczywiście też są one wiążące i niewywiązanie się ze
      zobowiązania gwarancyjnego, albo nienależyte jego wykonanie może wiązać się z
      odpowiedzialnością odszkodowawczą (chodzi głównie o straty materialne, czyli
      konkretne koszty, które spowodowane są nienależytym działaniem gwaranta).
      Oczywiście w wielu przypadkach gwarancja jest korzystna, a korzystanie z niej
      skuteczna, toteż wybór drogi postępowania zależy od konkretnych okoliczności.
    • Gość: Dawid Re: Czy nowy wózek = nowa gwarancja?? IP: 89.200.209.* 29.03.08, 11:39
      Jezeli reklamacja zostala uwzgledniona wowczas gwarancja na nowy
      produkt biegnie od nowa czyli znowu przysluguje ci 2 lata!
      • fleshless to nie jest takie proste 29.03.08, 13:59
        - trzeba odróżnić ustawową odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z
        umową od oświadczenia gwarancyjnego gwaranta.
        - jeżeli reklamacja miała podstawę w ustawie, czyli była składana do sprzedawcy
        i doszło do wymiany towaru, to zgodnie z przepisami ustawy o szczególnych
        warunkach sprzedaży konsumenckiej jego odpowiedzialność biegnie od nowa(a jeżeli
        gwarant udziela gwarancji na każdy wydany konsumentom towar, sprzedawca musi
        wydać też nowy dokument gwarancyjny - bo musi wydać towar w całości);
        - jeżeli natomiast reklamacja była składana na podstawie gwarancji, to nie ma
        podstaw w ustawie aby twierdzić, żę gwarancja odnawia się z mocy prawa. Musi o
        tym przesądzać treść zobowiązania gwaranta.

-
        *

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka