Dodaj do ulubionych

Zwrot łyżew

IP: *.bu.uni.torun.pl 27.03.08, 18:45
Proszę o pomoc. Kupiłam przez internet łyżwy. Okazało się podczas pierwszej i jedynej jazdy, że prawa jest źle wyprofilowana więc postanowiłam je zareklamować. Odesłałam wadliwy towar wraz z paragonem oraz kartą gwarancyjną zastrzegając, że proszę o zwrot pieniędzy a nie o wymianę na nową parę, gdyż sezon się już kończy a cała sprawa bardzo się wydłuża w czasie. Podałam nr konta i nr telefonu. Spełniłam wszystkie warunki karty gwarancyjnej. Nie wysłałam łyżew w oryginalnym opakowaniu, bo go już nie miałam. Odesłano mi nową parę, ale nie w oryginalnym opakowaniu, ponadto bez zabezpieczeń (poprzednie miały związne żyłką ostrza i osłonki w taki sposób, że po ich rozcięciu nie można byłó ich z powrotem złączyć, co stanowiłó gwarancję, że nie były używane), co oznacza że z pewnością pochodzą ze zwrotu i były używane. Dzwoniłam do osoby podającej sie za właściciela firmy, który zwrotu nie chce przyjąć. Wiedząc że nowych łyżew nie chce wysłał mi je NIE w oryginalnym opakowaniu, bez zabezpieczeń, uniemożliwiając mi w ten sposób zwrot. Rozmowa z nim należała do bardzo nieprzyjemnych. Ten człowiek z pewnością nie raz miał do czynienia z podobnymi sytuacjami, źle traktuje klientów i czuje się bezkarny. Co mogę zrobić oprócz umieszczenia negatywnej oceny na Allegro? Nie jestem złośliwa tylko chciałabym żeby nigdy nikt nie został potraktowany w taki sposób jak ja przez firmę EVIMEX z Krakowa.
Obserwuj wątek
    • fleshless Re: Zwrot łyżew 28.03.08, 16:38
      ten post jest nieprecyzyjny

takie kwestie trzeba by było tu wyjaśnić:

1.
      prawo do odstąpienia bez podania przyczyny od umowy zawartej na odległość
      przysługuje w sytuacji kiedy nabywamy towar jako konsumenci (jako osoby fizyczne
      w celach niezwiązanych z działalnością zawodową albo gospodarczą) od
      przedsiębiorcy, który w ten właśnie sposób zorganizował swoją działalność
      (choćby częściowo - czyli prowadzi np i sklep "normalny" i i sklep internetowy.
      Ten sklep może handlować też poprzez allegro, ale towar nie może być licytowany,
      bo wtedy wyłączona jest możliwość odstąpienia na podstawie art. 7 ustawy z
      2.03.2000 o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za
      szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (dz. u. 2000, nr 22, poz. 271).

2.
      Prawo do odstąpienia bez podania przyczyny, to nie to samo co reklamacja. Jeżeli
      chcemy towar reklamować, to powinniśmy się najpierw domagać naprawy albo wymiany
      tego towaru na nowy, dopiero jeżeli ta naprawa/wymiana jest niemożliwa,
      narażałaby konsumenta na znaczne niedogodności albo nie byłaby możliwa w czasie
      odpowiednim do rodzaju towaru i celu w jakim został nabyty oraz jeżeli wady są
      istotne możemy odstąpić od umowy na podstawie art 8 ust. 4 ustawy z 27.07.2002 o
      szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (dz. u. nr 141, poz. 1176)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka