Dodaj do ulubionych

Czy nakaz zapłaty przychodzi zawsze z sadu??

IP: *.zamosc.mm.pl 22.09.08, 11:13
Czy tez moze mi go przysłac bank lub firma windykacyjna?? chodzi o debet w banku.
Obserwuj wątek
    • Gość: zajączek Re: Czy nakaz zapłaty przychodzi zawsze z sadu?? IP: *.centertel.pl 22.09.08, 11:30
      Relikt tzw. "czasów minionych" - bankowy tytuł egzekucyjny.
      • Gość: kaczorDD Re: Czy nakaz zapłaty przychodzi zawsze z sadu?? IP: *.zamosc.mm.pl 22.09.08, 11:43
        niech bedzie Bankowy tytuł egzekucyjny :) czy przychodzi z sadu czy z banku??
        • Gość: m Re: Czy nakaz zapłaty przychodzi zawsze z sadu?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 13:47
          O wystawieniu BTE dłużnik zwykle dowiaduje się z zawiadomienia od komornika o
          wszczęciu egzekucji. Czy jest to relikt minionej epoki, czy nie, to kwestia
          dyskusyjna. W obecnej postaci na pewno wymaga pewnych zmian.

Jeśli miałeś graniczną datę wystawienia BTE 12/08/2002 i został on wystawiony,
          to możliwość prowadzenia egzekucji na jego podstawie upłynęła IMHO po 3 latach
          od nadania przez sąd klauzuli wykonalności, możesz więc spać spokojnie. Chyba,
          że była prowadzona w międzyczasie egzekucja, a ty o tym nie wiesz.
          Ale może ktoś jest mądrzejszy w tej kwestii i zechce się wypowiedzieć.
    • Gość: kaczorDD jeszcze jedno pytanie IP: *.zamosc.mm.pl 22.09.08, 11:47
      w mojej umowie bankowej pisze ze bte moze byc wystawiony do dnia 12.08.2002r w
      tym czasie nie byl wystawiony taki tytuł czy to znaczy ze juz nie moga bte wystawic?
      • aniol_stroz1 Re: jeszcze jedno pytanie 22.09.08, 12:37
        Czy dług jest cały w banku, czy został sprzedany jakieś firmie?

Pozdrawiam
        • Gość: kaczorDD Re: jeszcze jedno pytanie IP: *.zamosc.mm.pl 23.09.08, 09:04
          został sprzedany, przyszlo pismo o zakupie wierzytelnosci i wezwanie do
          zapłaty.Dodam ze dlug był spłacany do banku ostatnia rata w 2003 roku (bank z
          powodu mojej ciezkiej sytuacji pozwolil splacac w ratach jakie mi pasuja ,na
          wniosek banku pisane bylo pismo o umorzenie odsetek i te podobno umorzyli ale o
          umorzeniu wiem z banku zadnego pisma o umorzeniu nie bylo. Do tej pory nic sie
          nie działo ,nie bylo komornika i brałem nawet kredyt w innym banku .Sadzilem ze
          wszystko splacilem.
    • Gość: qlka Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.171.22.89.crowley.pl 22.09.08, 21:44
      www.serwisprawa.pl/artykuly,28,367,bankowy_tytul_egzekucyjny___8211__przywilej_bankow
      • aniol_stroz1 Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania 23.09.08, 14:06
        W takim razie spodziewaj się nakazu zapłaty z sądu, ponieważ firma
        windykacyjna nie może skorzystać z BTE, to jest przywilej tylko i
        wyłącznie banków.

Pozdrawiam
        • Gość: kaczorDD Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.zamosc.mm.pl 23.09.08, 14:13
          dziekuje Ci bardzo za odpowiedz i rozumie ze moge przed sadem podniesc zarzut
          przedawnienia (mam nadzieje ze dobrze to napisalem )
          • Gość: qlka Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.09.08, 16:51
            Nie przeczytałes dokładnie artykułu który został załączony. Jeżeli Firma
            windykacyjna złozy pozew - tak mozesz podniesc zarzut przedawnienia, ale jezeli
            Bank przesle do Sadu BTE i uzyska klauzule to otrzymasz tylko zawiadomienie od
            Komornika - a wówczas pozostaje tylko powódzwtwo przeciegzekucyjne o pozbawienia
            tytułu wykonawczego klauzuli wykonalności.
            • Gość: kaczorDD Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.zamosc.mm.pl 23.09.08, 21:36
              Gość portalu: qlka napisał(a):

> Nie przeczytałes dokładnie artykułu który został załączony. Jeżeli Firma
              > windykacyjna złozy pozew - tak mozesz podniesc zarzut przedawnienia, ale jezeli
              > Bank przesle do Sadu BTE i uzyska klauzule to otrzymasz tylko zawiadomienie od
              > Komornika - a wówczas pozostaje tylko powódzwtwo przeciegzekucyjne o pozbawieni
              > a
              > tytułu wykonawczego klauzuli wykonalności.

ale skoro bte miał byc wystawiony do 2002 roku to bank juz nie mozego go
              wystawic , przynajmniej tak zrozumiałem moze zle , z drugiej strony skoro moglby
              to dlaczego sprzedaje dlug zamiast sciagnac komornikiem?
              • aniol_stroz1 Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania 23.09.08, 22:19
                Qlka czytaj uważnie :)), bank już nie jest stroną w tej sprawie,
                więc tylko teoretycznie firma windykacyjna może oddać sprawę do
                sądu, a ten wysłać nakaz zapłaty. Kaczor w tej sytuacji jest mało
                prawdopodobne, aby firma windykacyjna oddała do sądu przedawnioną
                wierzytelność. Ale gdyby to się stało, to wtedy oczywiście masz
                prawo do podniesienia zarzutu przedawnienia.

Pozdrawiam
                • Gość: kaczorDD Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.zamosc.mm.pl 23.09.08, 22:27
                  Dzieki Anioł :)
                • Gość: mąż zajączka Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.centertel.pl 23.09.08, 23:41
                  Pozwolę sobie zauważyć, że wystąpienie przez bank z wnioskiem o nadanie bte
                  klauzuli wykonalności przerywa bieg przedawnienia.
                  • Gość: kaczorDD Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.zamosc.mm.pl 23.09.08, 23:51
                    no tak tyle ze w tym przypadku bte juz nie moga wystawic.
                  • Gość: qlka Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.09.08, 07:51
                    Nie mozna przerwać czegos co juz nie biegnie. Bieg przedwanienia mozna przerwać
                    tylko wtedy gdy to przedawnienie biegnie. PRZYKŁAD : jezeli FV wymagalna w
                    styczniu 2006 przedawnia sie z upływem stycznia 2008 To w lutym i dalszych
                    miesiacach nie mozna przerwąc biegu przedawnienia bo ten już się skończył (2
                    lata). W okresie trwania przedawnienia powinna byc wykonana czynność przed sądem
                    aby ten bieg przerwać w innym przypadku jest to niemozliwe.
                    • Gość: kaczorDD Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.zamosc.mm.pl 24.09.08, 09:37
                      ość portalu: qlka napisał(a):

> Nie mozna przerwać czegos co juz nie biegnie. Bieg przedwanienia mozna przerwać
                      > tylko wtedy gdy to przedawnienie biegnie. PRZYKŁAD : jezeli FV wymagalna w
                      > styczniu 2006 przedawnia sie z upływem stycznia 2008 To w lutym i dalszych
                      > miesiacach nie mozna przerwąc biegu przedawnienia bo ten już się skończył (2
                      > lata). W okresie trwania przedawnienia powinna byc wykonana czynność przed sąde
                      > m
                      > aby ten bieg przerwać w innym przypadku jest to niemozliwe.

nie wiem do czego pijesz.. ??
                    • Gość: zajączek Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.centertel.pl 24.09.08, 09:51
                      To wiekopomne odkrycie, że nie można przerwać biegu terminu, który upłynął, w
                      niczym nie obala twierdzenia mego męża o tym, że złożenie wniosku o nadanie
                      klauzuli wykonalności bieg przedawnienia przerywa.
                      • Gość: qlka Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.09.08, 12:15
                        A niby w jaki sposób przerywa bieg przedawnienia skoro zobowiązanie wynikające z
                        debetu sie przedawniło?
                        • aniol_stroz1 Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania 24.09.08, 12:23
                          Jeżeli firma windykacyjna odda sprawę do sądu, to automatycznie
                          przerwie bieg przedawnienia, ale w tym momencie Kaczor wkracza z
                          podniesieniem zarzutu przedawnienia i jest po sprawie.

Pozdrawiam
                          • unhappy Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania 24.09.08, 12:32
                            aniol_stroz1 napisał:

> Jeżeli firma windykacyjna odda sprawę do sądu, to automatycznie
                            > przerwie bieg przedawnienia, ale w tym momencie Kaczor wkracza z
                            > podniesieniem zarzutu przedawnienia i jest po sprawie.
                            >
                            > Pozdrawiam

Nie rozumiem jednego: przerwanie biegu przedawnienia jak pisał qlka to działanie
                            podjęte w czasie krótszym niż 2 lata (w skrócie - wiemy o co chodzi). Zawsze
                            uważałem, że bieg przedawnienia to czas PO tym okresie więc to co napisał qlka
                            trzeba byłoby określić przerwaniem biegu DO przedawnienia. Po prostu nie pasuje
                            mi terminologia - może jest niezbyt precyzyjna a może ja nie rozumiem sensu.
                            Bieg przedawnienia na mój rozum to czas PO owych 2 latach (czasem okres jest inny).
                            • aniol_stroz1 Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania 24.09.08, 13:21
                              Różne wierzytelności przedawniają się najczęściej 2 lub 3 lata.
                              Jeżeli wierzyciel nie odda sprawy do sądu w tych terminach, to dług
                              się przedawnia. Teoretycznie taki dług nie jest już ściągalny
                              sądownie, ale to nie znaczy, że wierzyciel nie może oddać sparwy do
                              sądu, licząc, że dłużnik nie jest wyedukowany w kwestii podniesienia
                              zarzutu przedawnienia. Różnica między oddaniem sprawy do sądu w
                              terminie, a oddaniem po przedwanieniu jest taka, że w pierwszym
                              przypadku licznik, który biegnie do przedawnienia, przerywa się ,
                              jest nakaz zapłaty, klauzula wykonalności, komornik itd, czyli
                              wszystko przebiega normalnie, zaś w drugim przypadku przerywa się
                              bieg przedawnienia (bo każda czynność przed sądem do tego prowadzi),
                              ale z małą poprawką, dłużnik ma prawo się odwołać i podnieść zarzut
                              przedawnienia, jeżeli tego nie zrobi nastąpi to wszystko, co
                              napisałem w opcji pierwszej. Nie wiem Unhappy czy jasno to opisałem.

Pozdrawiam
                              • unhappy Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania 24.09.08, 13:41
                                aniol_stroz1 napisał:

> Nie wiem Unhappy czy jasno to opisałem.

Tak mimo tego, że namotałem :) Ale jak się to ma do "przerwania biegu
                                przedawnienia" co zdaniem qlki jest niemożliwe bo nie da się przerwać czegoś co
                                nie biegnie". Może posłużę się cytatem:

"Nie mozna przerwać czegos co juz nie biegnie. Bieg przedwanienia mozna przerwać
                                tylko wtedy gdy to przedawnienie biegnie." I ta wypowiedź odnosiła się do czasu
                                PO upływie terminu a właściwie okresu (2,3,10 lat).

Dla mojego rozumku bieg przedawnienia ROZPOCZYNA się PO upływie terminu (2,3,10
                                lat) i trwa w nieskończoność. Do tego czasu (2,3,10 lat) przedawnieniem jako
                                takim w ogóle nie ma się co zajmować bo sąd-wyrok-komornik i cześć pieśni (z
                                dokładnością do 10 lat).

Right? To są dywagacje z perspektywy nieprawnika. A rzeczywistość może wyglądać
                                inaczej i chciałem to sobie uporządkować.
                                • Gość: zajączek Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.centertel.pl 24.09.08, 14:09
                                  Bieg terminu przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się
                                  wymagalne. Upływ terminu przedawnienia oznacza tyle, że ten przeciw któremu
                                  przysługuje roszczenie może się uchylić od jego zaspokojenia.
                                  A teraz o bte. Bank wystawia bte bacząc, by zmieścić sie w terminie, na który
                                  dłużnik poddał się egzekucji. Jest to czym innym, jak termin przedawnienia
                                  roszczenia, który, jako związanego z działalnością gosp. jest 3 letni
                                  (aczkolwiek pr. bank. zna dłuższe terminy). Sąd nadając bte klauzulę
                                  wykonalności nie bada, czy roszczenie nie jest przedawnione, tylko, czy dłużnik
                                  poddał się egzekucji i czy roszczenie wynika z czynności dokonanej bezpośrednio
                                  z bankiem. Jeśli zatem bank wystąpi o nadanie klauzuli bte, który opiewa na
                                  przedawnione roszczenie z oczywistych względów przerwa biegu przedawnienia nie
                                  nastąpi.
                                  Jeśli zaś wystąpi o nadanie klauzuli przed upływem terminu przedawnienia
                                  roszczenia, bieg terminu przedawnienia zostanie przerwany, co oznacza, że po
                                  zakończeniu postępowania klauzulowego przedawnienie biegnie na nowo.
                                  • Gość: qlka Do Anioł_stróż IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.09.08, 08:00
                                    Jest dokładnie jak napisał zajaczek. A Ty napisałeś:

" Jeżeli firma windykacyjna odda sprawę do sądu, to automatycznie
                                    przerwie bieg przedawnienia, ale w tym momencie Kaczor wkracza z
                                    podniesieniem zarzutu przedawnienia i jest po sprawie. "

Drogi Aniele stróżu Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i odpowiedz sobie na
                                    pytanie: Jeżeli firma windykacyjna przerwie bieg przedawnienia to czy wtedy tak
                                    naprawdę ma miejsce przedawnienie - skoro zostało przerwane? Przerwanie biegu
                                    przedawnienia pozbawia Dłużnika możliwości podniesienia zarzutu przedawnienia -
                                    Po to właśnie w sprawach gospodarczych pozwy składa się przed upływem 2 lat od
                                    daty wymagalności FV. Z chwilą złożenia pozwu w sądzie bieg przedawnienia
                                    rozpoczyna się na nowo. A co do stwierdzenia, że każda czynność przed Sądem
                                    przerywa bieg przedawnienia - święta racja, ale oczywiście musi być dokonana w
                                    odpowiednim czasie.

W twoim zdaniu są dwie sprzeczne tezy. Pozdrawiam

• aniol_stroz1 Re: Do Anioł_stróż 25.09.08, 11:35
                                      Chyba się kocioł zrobił i nie wiem tak naprawdę do czego pijesz
                                      Qlka :)). Ale spróbuję coś napisać :)), ale od innej strony i innymi
                                      słowami :). A więc, jeżeli wierzytelność jest przedawniona, dług
                                      teoretycznie nie jest ściągalny sądownie. W przypadku gdy wierzyciel
                                      mimo wszystko odda sprawę do sądu, a dłużnik nie podniesie zarzutu
                                      przedawnienia, wierzytelność automatycznie staje się ściągalna
                                      sądownie i jest na takich samych prawach jak wierzytelność, która
                                      została oddana do sądu w prawidłowym terminie. Chyba teraz się
                                      rozumiemy??? :))

Pozdrawiam
                                      • aniol_stroz1 Re: Do Anioł_stróż 25.09.08, 11:40
                                        Oczywiście pisząc dług przedawniony, mam na myśli wierzytelność
                                        która powstała 2-3 lata wcześniej (w zależności od rodzaju) od
                                        momentu jej wymagalności.

Pozdrawiam
                                    • Gość: zajączek Re: Do Anioł_stróż i qlka IP: *.centertel.pl 25.09.08, 13:49
                                      Po pierwsze, przedawnione roszczenie nie wygasa, zmienia się jedynie w tzw.
                                      zobowiązanie niezupełne, którego nie można realizować przymusowo. Można je
                                      natomiast przedstawić do potrącenia oraz nie można żądać zwrotu świadczenia,
                                      które zostało spełnione na poczet roszczenia przedawnionego.
                                      Po drugie, przerwanie biegu przedawnienia następuje nie przez każdą czynność
                                      przed sądem, lecz tylko tą przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia
                                      roszczenia (wniosek o nadanie klauzuli na następcę wierzyciela przedawnienia nie
                                      przerywa, imo). Po każdym przerwaniu biegu przedawnienia biegnie ono na nowo.
                                      Nie jest prawdą, że: "Z chwilą złożenia pozwu w sądzie bieg przedawnienia
                                      rozpoczyna się na nowo". Z chwilą wniesienia pozwu rozpoczyna się przerwa biegu
                                      przedawnienia, przedawnienie nie biegnie na nowo, dopóki postępowanie to nie
                                      zostanie zakończone. Wystarczy zatem wytoczyć powództwo na jeden dzień przed
                                      upływem terminu przedawnienia.
                                      Po trzecie, jeśli wierzyciel wytoczył powództwo o przedawnione roszczenie a
                                      dłużnik zarzutu tego nie podniósł, sąd je oczywiście zasądzi. Orzeczenie sądu
                                      zasądzające przedawniony dług nadaje się do wykonania przez 10 lat. Termin ten
                                      może oczywiście zostać jeszcze przerwany.
                                      • aniol_stroz1 Re: Do Anioł_stróż i qlka 25.09.08, 14:00
                                        Zajączek, przecież ja nic innego nie napisałem, więc nie rozumiem
                                        wywodu Twojego :)). Oczywiście pisząc o każdej czynności przed sądem
                                        miałem na myśli taką w której dochodzi się roszczenia, no bo niby
                                        jaką inną czynność można dochodzić w relacji wierzyciel-dłużnik?

Pozdrawiam
                                        • Gość: zajączek Re: Do Anioł_stróż i qlka IP: *.centertel.pl 25.09.08, 15:08
                                          Ha!
                                          Czy wywód jest niedorzeczny, że go nie rozumiesz?
                                          w przepisie dotyczącym przerwania biegu przedawnienia nie chodzi o dokonanie
                                          przed sądem czynności "w której dochodzi sie roszczenia", tylko o czynność
                                          przedsięwziętą BEZPOŚREDNIO w celu dochodzenia (ustalenia, zaspokojenia lub
                                          zabezpieczenia) roszczenia. Żeby nie być gołosłownym podałem przykład takiej
                                          czynności, która prowadzi do zaspokojenia roszczenia, jednak przez to, że nie
                                          można jej przydać "bezpośredniości", nie przerwie biegu przedawnienia. Podam go
                                          jeszcze raz - jeśli wierzyciel uzyska klauzulę, następnie sprzeda wierzytelność,
                                          to nabywca występując o nadanie klauzuli na swoją rzecz nie przerwie biegu
                                          przedawnienia.
                                          Słówko "bezpośrednio" nie znalazło się w tym przepisie przypadkiem i wbrew temu,
                                          co "niby" sie wydaje, coś znaczy.
                                          • aniol_stroz1 Re: Do Anioł_stróż i qlka 25.09.08, 15:14
                                            Zajączek, ale ja piszę o przedawnionej wierzytelności, która ani
                                            razu nie trafiła do sądu. Więc chyba się źle zrozumieliśmy.

Pozdrawiam
                                            • Gość: kaczorDD alescie mi tu namieszali IP: *.zamosc.mm.pl 26.09.08, 16:30
                                              teraz juz sam nie wiem,moj dlug nigdy nie był w sadzie bank teraz sprzedał go
                                              Ultimo i co w takim przypadku?? Dostalem tylko z ultimo list zwykly ze kupil
                                              zadluzenie i ze mam oddac im cala kwote w terminie 7 dni.

wczesniej jedynie raz dostalem list zwykly z banku z roznymi blankietami ,
                                              pisalo tam aby dobrowolnie poddac sie egzekucji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka