IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.09, 07:43
mam pytanie czy ktoś wie może czy jak zalegam z 3 ratami w tym banku
to jak wypowiedzą mi kredyt to sprzedadzą go windykacji czy dadzą mi
komornika??? jak to dalej wygląda? bo narazie wydzwania do mnie
windykacja i zastrasza mnie tak szczerze mówiąc mam dość tych tel
płacę tyle ile mogę!jakie koszty dochodzą po wypowiedzeniu umowy???
Obserwuj wątek
    • Gość: nn Re: polbank IP: *.wincor-nixdorf.com 10.06.09, 10:24
      Bank postara się w sądzie o bankowy tytuł egzekucyjny (w zasadzie formalność). Z
      nim będzie mógł przekazać sprawę do komornika (drogo dla banku). Jeśli komornik
      nie ściągnie nic to windykacja dostanie coś ze stołu. Albo jak się bankowi nie
      będzie chciało bawić, to postara się o BTE i sprzeda dług windykacji. Na jedno
      wychodzi.
      • kuby77 Re: polbank 10.06.09, 10:33
        Gość portalu: nn napisał(a):

> Bank postara się w sądzie o bankowy tytuł egzekucyjny (w zasadzie formalność).
        > Z
        > nim będzie mógł przekazać sprawę do komornika (drogo dla banku).

A możesz rozwinąć w jakim sensie drogo?

> Albo jak się bankowi nie
        > będzie chciało bawić, to postara się o BTE i sprzeda dług windykacji.

Jak chce sprzedać dług windykacji, to po co ma się starać o BTE? Drogo dla banku...

> Na jedno
        > wychodzi.

Coś słyszałe(a)ś, ale nie za wiele.
        Doczytaj następnym razem, zanim zaczniesz doradzać innym..
        • remigiusz_net Re: polbank 10.06.09, 10:36
          Z BTE mają znacznie większą szanse na odzyskanie pieniędzy, także raczej nie
          będą się bawić w firmy windykacyjne.
          • kuby77 Re: polbank 10.06.09, 11:01
            remigiusz_net napisał:

> Z BTE mają znacznie większą szanse na odzyskanie pieniędzy, także raczej nie
            > będą się bawić w firmy windykacyjne.

Praktyka mówi, że w przypadku mniejszych, masowych wierzytelności banki chętniej
            pozbywają się wierzytelności, niż windykują.

• Gość: klakson Re: polbank IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.09, 11:24
              mi chodzi przede wszystkim o to aby pozbyc sie hamskiej windykacji
              która mnie nawiedza setkami telefonow, a ja jakie ponosze koszty gdy
              bank wypowie mi kredyt???
              • Gość: mordimer Re: polbank IP: 80.94.16.* 11.06.09, 05:44
                Poczytaj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=726&w=96146682&v=2
    • Gość: klakson Re: polbank IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.09, 09:47
      jak bank wypowie mi umowe to do oddania mam: kapitał + koszty
      egzekucji komornika czy koszty kredytu z całymi odsetkami + koszty
      komornika???
      • Gość: klakson Re: polbank IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.09, 10:04
        i jeszcze jedno pytanie czy jak mam najniższą krajową to komornik
        tez ma prawo zabrac mi 50% wynagrodzenia????
        • follow_white_rabbit Re: polbank 17.06.09, 10:45
          Do zapłaty w kolejności najpierw:koszta egzekucji komorniczej,zaległe
          odsetki,następnie kapitał.Nie sądzę żeby coś tam umorzono,chyba że po
          wielu,wielu latach - zdążysz się zestarzeć:)
          Komornik zabiera 50% z etatu i pokrewnych np. zlecenia ale pozostawia
          dłużnikowi minimum równowartość najniższego wynagrodzenia przy całym etacie i
          proporcjonalnie przy 3/4 czy 1/2 etatu.
          Lepiej zapłać sam wcześniej bo utrzymanie kilku nowych samochodów w kancelarii
          plus wyposażenie,pensje kilkunastu pracowników kosztują.
          Zgadnij kto je opłaca? :)
          • Gość: klakson Re: polbank IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.09, 11:29
            znaczy sie bank nie wypowiedzial mi jeszcze kredytu, wplacam po 50%
            raty, wiec spodziewam sie wypowiedzena umowy...kwota jaką wypowie mi
            bank to 35 tys zł a kredyt mam na 7 lat z czego 2 lata sumiennie
            placilem, myslac o odsetkach mam na mysli te z 7 lat! splacam tylko
            te 35??? czy calosc z odsetkami za cale 7 lat??? wiem ze komornik
            bierze 15%, i z jakimi kosztami jeszcze musze sie liczyc???
            • follow_white_rabbit Re: polbank 17.06.09, 12:01
              Jak nie wypowiedzieli kredytu to po co się martwisz?Napisz pismo do banku,że
              chwilowo płacisz mniej ,a zaległości zapłacisz w terminie
              późniejszym i zaczniesz też pozostałe raty płacić w całości.
              Zapłacić musisz wszystko zgodnie z harmonogramem,a niedopłaty rat tworzą
              zaległości do których dochodzą odsetki karne zgodnie z umową.
              Co do kosztów komorniczych to na szybko mogę ci podpowiedzieć,że przy
              zadłużeniu 35 000 wyniosą ponad 5 000 z tendencją zwyżkową.
              Wielu "robi oczy" jak dostaje liścik z kancelarii komorniczej,mnie zawsze
              ciekawią te ich wydatki gotówkowe...ciekawe na co lub kogo?
              Może ktoś wie? :)
              • Gość: klakson Re: polbank IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.09, 12:29
                probowalam sie dogadac z bankiem ale niestety nie ma takiej opcji ze
                wplacam sobie raty jak mi sie podoba! zapropoowali mi tylko takie
                rozwiazanie ze przez rok bede wplacac 50% raty a w zamian podpisze
                aneks do umowy ze bede go splacac przez 3 lata dodatkowo dłuzej!wiec
                koszty sa masakryczne!komornik zabierze nawet niech 10 tys, a koszt
                calego kredytu to ok 40 tys wiec nie wiem co robic! a czy mozna
                dogadac sie z komornikiem i jemu placic uzgodniona co miesiac
                kwote??? np 500-600 zl czy nie mam wyjscia i od razu siądzie mi na
                wyplate???
                • Gość: wojtek Re: polbank IP: *.chello.pl 17.06.09, 13:28
                  witam .

Co do komornika na pewno można się dogadać , sam miałem wypowiedzianą
                  umowę w kredyt banku , dostałem pismo od komornika że wszczyna
                  egzekucję koszty były takie :

- kwota główna kredytu 6000 tys zł
                  - odsetki ponad 300 zł
                  - koszty komornicze 950 zł
                  - wydatki własne 55 zł
                  - list polecony ( korenspondencja z dluznikiem ) i to jest najlepsze
                  29 zł :)

Więc wyszło ponad 7.300 zadłużenia + odsetki dzienne 2,16zł .

Pojechałem następnego dnia do komornika , pogadałem i umówiłem się na
                  spłatę w ratach po 800 zł na 10 miesięcy płatne do 15 każdego
                  miesiąca na konto komornika . I nie było żadnego problemu , prowadzę
                  działalność kasa spływała mi na konto firmowe bez problemu ( fakt jak
                  by się komornik uwziął całość by sobie z konta wziął ) jednak tego
                  nie zrobił co lepsze pogadałem z nim szczerze i sam powiedział że
                  lepsza jest taka forma dla niego niż wchodzenie na mieszkanie czy też
                  konta . Konta można zawsze przenieść jak sam stwierdził .

Opisałem mój przykład ,jaki mnie swego czasu spotkał z głupoty
                  wzięcia komuś kredytu na siebie i zaufaniu jakie obdarzyłem tą osobę
                  że będzie spłacać . Co lepsze żadnego pisma z banku nie dostawałem że
                  są zaległości . Tylko pismo od komornika . No cóż człowiek uczy się
                  na własnych błędach .

Pozdrawiam
                • mordimer.madderdin Re: polbank 18.06.09, 06:01
                  Klakson, ale w czym jest problem, żeby podpisać ten aneks? Sama piszesz, że
                  wpłacasz po 50% wartości raty, czyli tak, jak obecnie proponuje ci Polbank.

Jeśli polepszy ci się sytuacja finansowa, możesz kredyt spłacić wcześniej. Nie
                  mogą ci zakazać wcześniejszej spłaty, będą musieli też przeliczyć odsetki.

A jak ci go wypowiedzą - do czego zgodnie z prawem kwalifikuje się już przy
                  zaleganiu 2 rat, to: koszty sądowe ( choć to najmniejszy kwotowo problem ),
                  koszty komornicze, wszelkie stresy związane z egzekucją. Nie masz też co liczyć
                  na to, że wtedy jakikolwiek bank da ci kredyt na spłatę tamtego. Przemyśl to.
                  ____
                  "m", tyle, że logowany.
                • follow_white_rabbit Re: polbank 18.06.09, 11:05
                  Koszty spłaty bezpośrednio u wierzyciela będą zawsze mniejsze niż
                  u komornika.Do wspomnianych przez ciebie masakrycznych kosztów banku
                  dojdą duże koszty egzekucyjne i do tego negatywna opinia w Bik-u.
                  Czy tego chcesz?
    • Gość: ?? Re: polbank IP: 94.75.100.* 27.10.09, 22:22
      z 3 ratami nie dostaniesz komornika przy 4 czeka cie wypowiedzenie umowy a od
      tego czasu jescze chwila ale lepiej sie z bankiem dogadac da sie
      • Gość: dłużnik polbanku Re: polbank IP: *.128.99.130.static.crowley.pl 15.09.10, 00:46
        eee masz 3 zaległe raty starasz sie wyjasnić nic ich nie obchodzi
        laski z windykacji zachowują sie jak by miały problemy emocjonalne
        sprzedają twoje zadłuzenie firmie windykacyjnej zewnetrznej bez powiadamiania
        POLBANK BANK NIE DAJ SIE
        nie mówiąc o tym ze harmonogram spłat RAT jest staly a zmienia sie po 3 miesiącach
        WYKOŁOWIANI PRZEZ POLBANK PROSZĘ PISAĆ NA ADRES E-MAIL marcin86@op.pl
    • Gość: dliużnik Re: polbank IP: 94.254.165.* 01.12.09, 09:19
      witam też zalegam z dwiema ratami i też potwornie straszą szczególnie wyróżnia
      się w straszeniu pani Małgorzata K z windykacji, inni są kulturalni i po prostu
      ludzcy i tacy ludzie pasują do banku który jako swoje motto przyjął "po prostu
      po ludzku"Jeśli ktoś latami płaci wysokie raty bardzo regularnie i nagle ma
      jakiś kryzys to powinno się go starać zrozumieć i nawet pomóc a nie straszyć jak
      czyni to z ogromną satysfakcją pani.MK z windykacji,która widocznie
      zapomniała,że w życiu różnie bywa i że krzywda wraca do krzywdzącego.
      • Gość: anim Re: polbank IP: *.128.99.130.static.crowley.pl 15.09.10, 00:33
        polbank sprzedaje dług firmie zewnetrznej bez powiadamiania dłuznika
        Bank nie daj sie nie polecam
        same zapisy w umowie dają wiele do myślenia
    • Gość: on24 Re: polbank IP: *.isp.tvkg.net 11.02.11, 01:48
      polbank złodzieje kredyt na miare 20.000zł pozostało 14.000 pismo otrzymałem z wawy a te pajace konsultanci twierdza ze zostało 19.000 smiech:D UWAZAJCIE NA POLBANK ZŁODZIEJE I TYLE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka