raven50 09.08.09, 20:18 Jakie macie z nimi doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marcin Ścigają Ciebie za długi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 23:37 Jeśli tak to można sprawdzić czy stosują prawidłowo wszystkie procedury wymagane przy tego typu postępowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kuby77 Re: Ścigają Ciebie za długi? 10.08.09, 11:31 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Jeśli tak to można sprawdzić czy stosują prawidłowo wszystkie procedury wymagan > e > przy tego typu postępowaniu. Jestem tu nowy - gdzie można poczytać o takich procedurach? Odpowiedz Link Zgłoś
vandoren Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 10.08.09, 12:56 znamy, cieniasy, dochodzą zapłaty m.in z przedawnionych weksli Odpowiedz Link Zgłoś
salwi1703 Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 20.09.09, 13:19 Witam, Czy jest możliwość wygrania z tą firma, w 200o roku zaciągnęłam kredyt na zakup auta, potem mi go sktadziono,była kasacja auta i w ub.tygodniu dostałam od dnich pismo z wezwaniem do zapłaty?przeciez mialam polise AC i nie przyszło mi od banku ile mam jeszcze do spłaty,tylko po tylu atach pismo?proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
salwi1703 Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 20.09.09, 13:27 a skąd wiesz,że to są cieniasy bo bardzo się ich boje i nie wiem czy odpisywac na pismo od nich,dostałam wezwanie do zapłaty,prosze o pomoc/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d1000 Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: 109.243.177.* 25.03.10, 00:19 vandoren napisał: > znamy, cieniasy, dochodzą zapłaty m.in z przedawnionych weksli Też mi się tak wydaje. Napiszę jak mi się sprawa rozwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: airamwiak Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.10, 10:10 oni nie rezygnują! po dwóch,trzech latach przyślą następne grożne wezwanie.Po braku odpowiedzi przyślą komornika z policja.Niestety trzeba cierpliwie odpisywać,chociażby ze wzgl.na komornika.Ich specjalnośc to nienależne długi i przedawnione weksle. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 18.06.10, 11:35 > oni nie rezygnują! po dwóch,trzech latach przyślą następne grożne > wezwanie.Po braku odpowiedzi przyślą komornika z policja. Bez wiedzy dłużnika to przysłać mogą najwyżej ciocię :) Komornika mogą przysłać wyłącznie jeśli mają prawomocny wyrok. A zanim go dostaną to dłużnik się o tym dowie. > Niestety > trzeba cierpliwie odpisywać,chociażby ze wzgl.na komornika. Zależy. Jeżeli dłużnik może w sądzie podnieść zarzut przedawnienia to nie należy w ogóle odpisywać tylko cierpliwie czekać na polecony z sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie prawnik Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 00:16 Skutecznie dochodzą - miałem Klienta z taką sprawą. Podali w sądzie stary (sprzed 6 lat) adres zameldowania (nie ważne skąd wiem że mieli nowy ale na podstawie samych dokumentów z sądu można to wprost wywnioskować) i przeszedł nakaz. Oczywiście klient ,jak to klient, jak się w końcu dowiedział o zajęciu to przyszedł do mnie, ale standardowo nie zmieścił się w terminie na przywrócenie terminu i koniec zabawy - zapłacił. Weksel zgodnie z deklaracją nie mógł być wypełniony bo minął termin dawno. Sąd jednak nie zbadał tego z urzędu (przedawnienia nie bada wcale bez zarzutu) i wydał nakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian44 Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.ip.jarsat.pl 10.08.09, 22:29 Witam, chyba jeszcze w połowie jest własnością "COMPENSY" i pracują na regresach ubezpieczeniowych tej firmy.(przedawnionych) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: airamwiak Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.10, 10:12 Nie tylko tej innych też. Odpowiedz Link Zgłoś
airamwiak Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 18.06.10, 10:25 oj znam!co 2, 3 lata przysyła wezwanie o zapłatę nienależnego długu, lub przedawnionego weksla. milczenie jest akceptacją ich roszczenia i zachęta do przysłania komornika z policją! Wspołpracują z naciągaczami firm ubezpieczeniowych i sprzedających auta (Fiat). Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 18.06.10, 11:37 airamwiak napisał: > oj znam!co 2, 3 lata przysyła wezwanie o zapłatę nienależnego długu, > lub przedawnionego weksla. milczenie jest akceptacją ich roszczenia Milczenie nie jest żadną akceptacją. Jest... milczeniem. Niczym więcej. > i zachęta do przysłania komornika z policją! Może być najwyżej zachęta do złożenia pozwu. Co jeśli wobec długu można podnieść zarzut przedawnienia nie skończy się żadnym komornikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: airamwiak Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.06.10, 11:02 Nareszcie konkretna odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie zgadzam się Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 00:28 Ludzie bez wykształcenia kierunkowego lub doświadczenia nie reagują dość szybko na nakaz zapłaty (a ten jak wiesz wydawany jest bardzo często na posiedzeniu niejawnych, w trybie nakazowym, częściej upominawczym, na podstawie dokumentów które uprawdopodobniają tezy pozwu. Wiele razy spotkałem się z ludźmi którzy nie wyrobili się w terminie ze sprzeciwem/zarzutami bo o tych terminach nie wiedzieli/ zadzwonili do firmy windykacyjnej i usłyszeli, że rozpatrzona zostanie reklamacja / zmienili miejsce zamieszkania lub nie odebrali poleconego podwójnie awizowanego i nie mogli już później wnosić o przywrócenie terminu lub jeżeli nawet mieli podstawy (vide zmiana zameldowania) to nie wyrobili się w terminie 7 dni od momentu powzięcia wiadomości o wydaniu takiego nakazu zapłaty (za wyjątkiem prawników i przedsiębiorców to prawie nikt o instytucji przywrócenia terminu nie słyszał nawet a o terminach na złożenie takiego wniosku jeszcze mniej). Wobec tego często (z praktyki to wiem) pozwany nawet jak może podnosić skuteczne zarzuty i tak ich nie podniesie, a sprawa skończy się prawomocnym nakazem z klauzulą. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 15.02.11, 12:06 Gość portalu: Nie zgadzam się napisał(a): > Ludzie bez wykształcenia kierunkowego lub doświadczenia nie reagują dość szybko > na nakaz zapłaty Moim zdaniem jednak świadomość prawna (nie musi to być żadne wykształcenie kierunkowe) rośnie. > (a ten jak wiesz wydawany jest bardzo często na posiedzeniu n > iejawnych, w trybie nakazowym, częściej upominawczym, na podstawie dokumentów k > tóre uprawdopodobniają tezy pozwu. Ta niejawność jest jednak iluzoryczna bo i tak pozwany dostaje polecony z sądu. Windykatorzy lubią pisać o niejawności "zapominając" o realiach :) Ale teza, że mało kto słyszał o przywróceniu terminu, jest moim zdaniem nie do obrony :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ten co wczesniej Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 00:20 Przykro mi to pisać (wyjątkowo lubię Twoje posty:) ale obawiam się że tym razem akurat się mylisz. Ja widziałem (obsługiwałem) takich Klientów z kilkudziesięciu przynajmniej, co to nie wyrobili się z przywróceniem terminu, choć mieli argumenty które, w teorii, mogłyby pozwolić im na skuteczne skorzystanie z tej instytucji i z setkę takich,t którzy nie mieli takich argumentów. Masa ludzi nie odbiera na czas poleconych - bo nie znają podstaw kpc w ogóle. Świadomość rośnie wraz z doświadczeniem i jak jesteś przedsiębiorcą, to jak już raz zapłacisz bo nie odebrałeś poleconego (ja tak kilka lat temu zapłaciłem i to właśnie dla tego, chociaż ja akurat znam przepisy kpc, to zapomniałem o awizie drugim, a przy pierwszym mnie nie było w domu), lub zdążysz do prawnika i ten cię przy okazji uczuli na polecone, lub siedzisz w cywilnym to oczywiście się nauczysz. Jednak jest masa ludzi, którzy nie znają w ogóle podstaw prawa (najbardziej elementarnych nawet) i dla nich rygory terminów to często jest tragedia. Poza tym mam ogromne doświadczenie w pracy z Klientemi niestety świadomość prawna, mój drogi, to coś co jest kompletną abstrakcją dla wielu doradców kredytowych/pracowników banku (o windykatorach nie wspomnę to bo na prawdę prostaki często są:) etc., a co dopiero dla rolnika, robotnika, sprzedawcy czy profesora botaniki. Nie mierz każdego własna miarą (chciałoby się wykrzyknąć:)! Oczywiście, że posiedzenie sądu w trybie upominawczym i nakazowym jest niejawne! Jest nie jawne bo nie zaprasza się stron/świadków/pełnomocników, a wyrok (przepraszam quasi wyrok, którym jest nakaz zapłaty) wydaje się na postawie dokumentów, które jeżeli w opinii sądu uprawdopodabniają roszczenie, staną się wraz z pozwem podstawą wydania owego nakazu zapłaty. Wyrok (czy w zasadzie quasi wyrok) jest więc wydawany bez obecności stron i nawet bez wiedzy pozwanego! Dlatego posiedzenie jest niejawne! A to że pozwany dostanie ów nakaz pocztą to nic nie zmienia - może w terminie 2 tygodni, od otrzymania owego, wnieść sprzeciw/zarzuty do nakazu zapłaty i podnieść w nich stosowne zarzuty. Jeżeli tak się stanie to nakaz zapłaty się nie uprawomocni (nie będzie cieszył się powagą rzeczy osądzonej), klauzula nie zostanie nabita (nie można wszczynać egzekucji, oczywiście są wyjątki) a sprawa zostanie rozpatrzona w trybie ogólnym tj na posiedzeniach jawnych, z udziałem stron (i ewentualnie ich pełnomocników), z możliwym przesłuchaniem świadków (niezła parodia czasami:) i wszystkimi innymi trybami i instytucjami właściwymi dla procesu:) Jeżeli natomiast nie podniesione zostaną zarzuty w odpowiednim terminie (2 tygodnie od otrzymania), lub podwójnie awizowane zostanie bez odbioru to nakaz się uprawomocni, sąd nabije klauzulę a sprawa trafi zapewne do komornika. Nic już wtedy nie pomoże - jest jeszcze przywrócenie terminu ale to niepewna i trudna do wykorzystania instytucja:( I na koniec nie jestem i nigdy nie byłem w żaden sposób związanych z windykacją - to prostaki zazwyczaj (choć nie zawsze oczywiście) są. Pozdrawiam i uśmiechnij się - od roku ciągle nieszczęśliwy:( Odpowiedz Link Zgłoś
maciupkie99 Znacie firme Dunaj Finanse ? 10.10.11, 17:35 witam czy ktoś może mi pomóc, doradzić co robić? Sprawa wygląda następująco znajoma dostała wezwanie do zapłaty i info o przekazaniu przez Compensę długu, oczywiście listownie. Po tel do dunaja okazało się iż jest to jakaś niespłacona pożyczka zaciągnięta w 1999roku, najpierw spłacana, a później nie i Compensa spłaciła resztę długu bankowi. Wystawiony był wg nich nakaz sądowy zapłaty. Koleżanka zupełnie nie pamięta już całej sprawy, jest przeszło 10 lat na emeryturze i bardzo schorowana, słabo kojarzy. Dziwi tylko, że jeśli był niby nakaz sądowy, to przecież komornik dawno by to sobie wyegzekwował to było ok 3 tys zł. z jej emerytury. A ponadto dlaczego przez tyle lat nikt się nie odzywał, nie kontaktował. Poradźcie co robić, nie muszę mówić, że teraz kwota jest o wiele wyższa niż cała pożyczka, mimo spłaty częściowej, a to schorowana emerytka i wdowa, która nie może liczyć na niczyją pomoc. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.play-internet.pl 10.10.11, 18:24 Poczytaj ten watek- forum.gazeta.pl/forum/w,726,129526242,129526242,Po_jakim_czasie_nastepuje_przedawnienie_.html podobna sprawa i tez z dunaja. Odpowiedz Link Zgłoś
aniol_stroz1 Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 18.06.10, 14:22 Sądząc po wpisach, widać kto jest domniemanym pracownikiem tej firmy lub współpracującym z nimi :)). Nic, najlepiej zrobić reklamę siejąc ferment :)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: airamwiak Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.06.10, 10:56 Niedoczytałęś! To jest firma windykacyjna powstała w maju 2004r.chyba z inicjatywy Tow.Ubezp.I tak jak uczestnicy forum piszą zajmuje się ściąganiem wymyślonych długów i przedawnionych weksli, których Tow.Ubezp.z premedytacją nie zwróciły licząc na to że zainteresowani wyrzucili dokumenty, albo nie dopominali się o nie jak pisze jedna z osób.To są zwyczajne hieny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresamagdala Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.07.10, 14:37 Muszę dorzucić również jeden kamyczek z własnego doświadczenia. "Nabyli przedmiotową wierzytelność w dobrej wierze" jest to teraz ich własna należność i jako takiej dochodzić będą sądownie. "Jest mało prawdopodobne aby poprzedni wierzyciel z premedytacją sprzedawał wątpliwe należnośći" - ich bliżniacza spółka. Odpowiedz Link Zgłoś
polska.monika Znacie firme Dunaj Finanse ? 06.10.10, 19:07 Może ktoś wie, gdzie obecnie przebywa Jan Górka były windykator z Firmy Dunaj Finase z Warszawy. Wiem , że ścigała go prokuratura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beacicha Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: 217.98.12.* 22.11.10, 13:55 Ten gościu też u mnie był parę razy. Nie wiem gdzie przebywa teraz bo dawno się ze mną nie kontaktował. Skąd wiesz że ściga go prokuratura? I za co? KUrcze ale numer? Daj mi pilnie znać, bo się denerwuje. Miałam z nim pewne ustalenia i teraz nie wiem czy są aktualne. Prokuratura? Ale za co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.play-internet.pl 02.04.15, 01:02 Witam, miałem do czynienia z tym typem, ciekaw jestem co sie z nim teraz dzieje. może ktoś wie Odpowiedz Link Zgłoś
loczek_blond_1 Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 08.02.11, 10:54 Witam, mam nadzieję, że ktoś mi odpisze bo mam dylemat.. Moje pytanie również dotyczy tej firmy, tylko chodzi o pracę w niej(konkretnie prace biurowe,tak to nazwali). Dostałam ofertę pracy w Dunaj Finanse i chciałabym aby może wypowiedziała sie osobą, która może kiedyś w tej firmie pracowała, jaka jest jej opinia na temat pracy w tym miejcu. Dowiedziałam się, że zajmowałabym się dzwonieniem do ludzi, wysyłaniem pism, wprowadzaniem danych do systemu... Czy jest to praca nieprzyjemna czy tylko się tak wydaje? Czytałam opinie na tym forum i nie brzmiało to najlepiej, chciałabym znać też zdanie z drugiej strony, właśnie od pracownika..Bardzo proszę o pomoc bo z jednej strony przydałaby mi się praca o lepszych zarobkach ale z drugiej waham się ze względu na to czym zajmuje się ta firma.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mt... Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 21:59 Witam, ja również dostałam się do tej firmy i również chciałbym się dowiedzieć czy warto? Czy Ty (loczek_blond_1) też zaczynasz pracę od 14 lutego? Odpowiedz Link Zgłoś
loczek_blond_1 Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 09.02.11, 12:09 Gość portalu: mt... napisał(a): > Witam, ja również dostałam się do tej firmy i również chciałbym się dowiedzieć > czy warto? Czy Ty (loczek_blond_1) też zaczynasz pracę od 14 lutego? Tak, też zaczynam od 14 lutego. Trochę się waham bo po tych opiniach nie wiem co myśleć o tej firmie.. Zresztą mam jakieś dziwne przeczucie że długo tam nie popracuję..nie wiem dlaczego;)Dobrze by było gdyby jakiś były pracownik wyraził swoją opinię na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
loczek_blond_1 Czy ktoś pracował w firmie Dunaj finanse? 09.02.11, 15:49 Bardzo proszę o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacob Re: Czy ktoś pracował w firmie Dunaj finanse? IP: *.smevpn.tpnet.pl 21.02.11, 09:07 Ja pracowałem. Dla mnie ok. Fajna atmosfera, dosyć młodzi ludzie. Praca nie ciężka, a nawet ciekawa, dużo lepsza niż call center czy telemarketing. Praca spokojna. Firma takla sama jak każda inna. Odszedłem bo musiałem postawić na szkołę- studiuję dziennie i nie dałem rady połączyć. Jak na pierwszą pracę to warto. Jak będę miał mniej zajęć w szkole to będę chciał wrócić, bo kasa jak na zlecenie nie zła a robota nieskomplikowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Czy ktoś pracował w firmie Dunaj finanse? IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.11, 15:23 chłopie jak się czyta jak to dobrze się pracowało w tej firmie to aż nie powiem co, firma która nie stosuje standardów byle za wszelką cenę zarobić a nawet nie, dostać kasę nie sprawdza czy wszystko jest ok to firma śmieciowa która nic sobą nie reprezentuje. Ludzie obudzcie się jej tylko chodzi o kasę mimo że sąd sie pomylił a nie przyzna się do tego , nasza szara polska rzeczywistość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicuś Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.centertel.pl 02.04.11, 02:57 To są tacy od Compensy, Compensy Życie, Viena Life, Heros etc.... Oczy dookoła głowy bo jeśli nie wniesiesz zarzutu przedawnienia to idą na żywioł. Ale generalnie to kiepscy profesjonaliści. Odpowiedz Link Zgłoś
wygraj_z_windykacja Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 13.07.11, 21:58 A w której windykacji są dobrzy profesjonaliści? Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_250 Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 19.01.17, 14:54 a co w sytuacji gdy spłaciłam zadłużenie jednej firmie windykacyjnej, bo pokazali mi klauzulę wykonalności z sądu, a za parę miesięcy przychodzi mi wezwanie do zapłaty z firmy Dunaj dotyczące tej samej sprawy, co wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_250 Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 19.01.17, 14:57 a co w przypadku, gdy dług został zapłacony w całości innej firmie windykacyjnej, bo pokazali mi klauzule wykonalności, a za parę m-cy dostałam wezwanie do zapłaty z firmy Dunaj, o co chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian paździoch Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 22.01.17, 18:48 szukają frajera Odpowiedz Link Zgłoś
money9222 Re: Znacie firme Dunaj Finanse ? 03.02.17, 21:33 Witam Masz problem w uzyskaniu pożyczki lub kredytu? Twoim problemem jest zły Bik i zła przeszłość kredytowa? Mamy na to sposób przyjdź do nas jeśli masz samochód i jesteś jego jedynym właścicielem. Możesz uzyskać kredyt do 60 % wartości samochodu. 100 % przyznawalność bez względu na bazy. Olek 668 810 547 Serdecznie zapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś