Dodaj do ulubionych

WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE................????

15.02.05, 17:58
Podajcie jak się z nimi spotykacie ???
Obserwuj wątek
    • Gość: kiwi Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... IP: *.chello.pl 15.02.05, 19:00
      Normalnie. Tak, jak wszystkie inne osoby: w szkole, w pracy, po sąsiedzku czy
      na wakacjach.
    • Gość: Marta Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 17.02.05, 19:23
      Maja prababcia nazywała się Jurasz/okolice Węgierska Górka/
      • antyrumburak Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... 17.02.05, 20:29
        jesli ktos ma nazwisko
        WADAS
        Gawor
        HIR
        Nagy
        KIs
        moze nawet Sabat
        choć to ostatnie jest dyskusyjne.....
        to są to nazwiska węgierskie
        • Gość: kiwi Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... IP: *.chello.pl 17.02.05, 21:20
          Jest ich o wiele więcej, na przykład Bem, Kosut (spotykane m.in.w wersji
          Kossut, Koszut) itd.
          • anan.kofan Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... 18.02.05, 10:18
            Gość portalu: kiwi napisał(a):

> Jest ich o wiele więcej, na przykład Bem, Kosut (spotykane m.in.w wersji
            > Kossut, Koszut) itd.
            Bem to prawdopodobnie polskie nazwisko tylko ten jedyny Bem był uważany za
            Węgra, nawet w słowniku zawierającym biografie 1000 największych Węgrów jest
            nazwisko Bema.
    • Gość: zoe Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... IP: *.ew.pl 18.02.05, 16:05
      mysle, ze wystarczy wymienic tutaj pana redaktora i wybitnego pisarza
      wspolczesnej literatury polskiej - Krzysia Varge :)
    • tycia.tycia Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... 18.02.05, 17:10
      Ze mna studiuje dziewczyna o nazwisku SERETNY i z tego co ostatnio mi
      opowiadała, pochodzi to od węgierskiego slowa oznaczającego "przyjaźń" albo od
      nazwy rzeki przepływającej także przez Węgry. :)
      • olof_palme Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... 18.02.05, 19:37
        tycia.tycia napisała:

> Ze mna studiuje dziewczyna o nazwisku SERETNY i z tego co ostatnio mi
        > opowiadała, pochodzi to od węgierskiego slowa oznaczającego "przyjaźń" albo od
        > nazwy rzeki przepływającej także przez Węgry. :)
        >
        Przyjażn to po węgiersku 'baratság" .
        To bardziej od Miłości bo to by było "Szerelem".
        Ale na moj gust to jakies ukraińskie nazwisko albo wschodnie.
        • tycia.tycia Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... 21.02.05, 00:56
          Ja sie zbyt nie znam (czytaj: nie znam sie wcale), ale wiem, że ona miała
          niezłe źródlo informacji - jej dziadek jest kims, kto sie zna na tych sprawach
          (zabij mnie - nie wiem kim). Wychodzilo cos, ze mowila, iż wymawia sie
          to "szeretny" albo w tej okolicy i zdaje sie słyszała to w jakims węgierskim
          filmie. Stąd zreszta chciała poszukać co to znaczy :)
        • martijn Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... 21.02.05, 15:53
          Jeżeli już to "barátság".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka