antyrumburak 15.02.05, 17:58 Podajcie jak się z nimi spotykacie ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiwi Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... IP: *.chello.pl 15.02.05, 19:00 Normalnie. Tak, jak wszystkie inne osoby: w szkole, w pracy, po sąsiedzku czy na wakacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 17.02.05, 19:23 Maja prababcia nazywała się Jurasz/okolice Węgierska Górka/ Odpowiedz Link Zgłoś
antyrumburak Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... 17.02.05, 20:29 jesli ktos ma nazwisko WADAS Gawor HIR Nagy KIs moze nawet Sabat choć to ostatnie jest dyskusyjne..... to są to nazwiska węgierskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... IP: *.chello.pl 17.02.05, 21:20 Jest ich o wiele więcej, na przykład Bem, Kosut (spotykane m.in.w wersji Kossut, Koszut) itd. Odpowiedz Link Zgłoś
anan.kofan Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... 18.02.05, 10:18 Gość portalu: kiwi napisał(a): > Jest ich o wiele więcej, na przykład Bem, Kosut (spotykane m.in.w wersji > Kossut, Koszut) itd. Bem to prawdopodobnie polskie nazwisko tylko ten jedyny Bem był uważany za Węgra, nawet w słowniku zawierającym biografie 1000 największych Węgrów jest nazwisko Bema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... IP: *.ew.pl 18.02.05, 16:05 mysle, ze wystarczy wymienic tutaj pana redaktora i wybitnego pisarza wspolczesnej literatury polskiej - Krzysia Varge :) Odpowiedz Link Zgłoś
tycia.tycia Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... 18.02.05, 17:10 Ze mna studiuje dziewczyna o nazwisku SERETNY i z tego co ostatnio mi opowiadała, pochodzi to od węgierskiego slowa oznaczającego "przyjaźń" albo od nazwy rzeki przepływającej także przez Węgry. :) Odpowiedz Link Zgłoś
olof_palme Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... 18.02.05, 19:37 tycia.tycia napisała: > Ze mna studiuje dziewczyna o nazwisku SERETNY i z tego co ostatnio mi > opowiadała, pochodzi to od węgierskiego slowa oznaczającego "przyjaźń" albo od > nazwy rzeki przepływającej także przez Węgry. :) > Przyjażn to po węgiersku 'baratság" . To bardziej od Miłości bo to by było "Szerelem". Ale na moj gust to jakies ukraińskie nazwisko albo wschodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tycia.tycia Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... 21.02.05, 00:56 Ja sie zbyt nie znam (czytaj: nie znam sie wcale), ale wiem, że ona miała niezłe źródlo informacji - jej dziadek jest kims, kto sie zna na tych sprawach (zabij mnie - nie wiem kim). Wychodzilo cos, ze mowila, iż wymawia sie to "szeretny" albo w tej okolicy i zdaje sie słyszała to w jakims węgierskim filmie. Stąd zreszta chciała poszukać co to znaczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
martijn Re: WĘGIERSKIE NAZWISKA W POLSCE............... 21.02.05, 15:53 Jeżeli już to "barátság". Odpowiedz Link Zgłoś