Gość: monia IP: *.chello.pl 12.09.09, 18:11 mam pytanie: czy ser typu włoskiego nadaje się na sernik?do czego mogę go wykorzystać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: set typu włoskiego 12.09.09, 21:55 o rany, a co to jest "ser typu wloskiego"? cos typu mozzarella, mascarpone moze, bardziej ricotta, czy jak parmezan? jesli typu ricotta, badz mascarpone, jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Aniu, google nie gryzie 15.09.09, 11:54 jak sama do znudzenia powtarzasz - proponuję czasem skorzystać z własnej rady ;) w polskich sklepach od dawna obecne są tzw. sery typu włoskiego, np. taki: osm-sierpc.maxtrader.pl/pl/1,2,1,14954,3,0,-1,-1,0,5555,0/Serek+Capri+%28typu+wloskiego%29.html i podejrzewam, że autorka taki właśnie miała na myśli, skoro nie napisała, że to była np. mozzarella czy mascarpone ja te sery "Capri" bardzo lubię i kupuję jak mnie najdzie na twarożek ze szczypiorkiem czy inną rzodkiewką, bo jest "lżejszy" i delikatniejszy w smaku niż normalny twaróg, ale do sernika bym nie użyła, toto ma zwykle ok. 15% tłuszczu, a to raczej za mało Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: set typu włoskiego 13.09.09, 21:36 We Wloszech jest kilkaset serow. Ricotta nadaje sie / nie jest zreszta serem, dgyz nie robi sie jej z mleka /. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: set typu włoskiego 13.09.09, 22:02 no w sumie stricte technicznie jednak jest podrodzina sera :) pl.wikipedia.org/wiki/Sery_zwarowe en.wikipedia.org/wiki/Whey_cheese Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: set typu włoskiego 14.09.09, 17:04 Wlosi kwalifikuja ja jednak do grupy zwanej "latticini" / calosc to "formaggi i latticini" /. Sery to wyroby wytwarzane z mleka, a ricotta robiona jest z serwatki, nie z mleka / czasem z dodatkiem mleka /. Skoro nie jest z mleka, nie jest serem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minka Re: set typu włoskiego IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.09, 10:26 Jest to ser zbliżony do ricotty, ja jednak bym nie eksperymentowała z nim w wypiekach, chociaż jeśli ktoś z forumowiczów mnie do tego przekona, to chętnie spróbuję :-) Na razie używam w/w sera w sałatkach i na kanapkach. Swoją drogą, faktycznie nazwa "ser typu włoskiego" to jakiś bełkot :-) Wydaje mi się, że chodziło o podróbkę ricotty, chociaż tutaj zdecydowanie lepszy jest ser "Wiedeński". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: set typu włoskiego IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.09, 10:33 ricotta jest SWIETNA do wypiekow. goraco polecam ten przepis, z tym, ze koniecznie z syropem rozmarynowym, a nie posypany cukrem. od 3 lat stal sie naszym rodzinnym ciastem wielkanocnym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: set typu włoskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 11:29 W polskich sklepach można kupić biały serek w kulkach, na których jest napisane: "typu włoskiego". Jest on zbliżony w smaku do ricotty, delikatny, dość zwarty. Robiłam z nim kiedyś ciastka z francuskiego ciasta - na słodko. Niektóre te serki mają lekko słonawy posmak - ten mój tak miał. Mnie to nie przeszkadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: set typu włoskiego 15.09.09, 12:08 Ja pieke sernik wg tego przepisu: wychodzi mieciutki, delikatny. forum.gazeta.pl/forum/w,77,22031259,22031631,Re_sernik_z_ricotty.html Odpowiedz Link Zgłoś