Gość: otherside IP: *.acn.pl 10.01.04, 12:13 Nigdy takiej nie jadłam, a nabrałam ochoty. Może Wy czasami takie robicie? Jeśli tak, to podajcie przepisy, bo zupełnie nie wiem jak sie do tego zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zajaczek101 Re: Zupa serowa 12.01.04, 08:39 popatrz na wątek "pomysł na zupę". Tam piszę o zupie z serków topionych ale nie wiem czy o taką Ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Zupa serowa 12.01.04, 13:18 Kiedyś w Lublinie jadłem zupę, która polegała na tym, że do pysznego rosołu wrzucono łagodny, starty ser. Gdzieś po domu wala mi się przepis (chyba) jak go znajdę, do prześlę, ale nie gotowałem wg niego, bo na mleku... :[[[ Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica znalezione 19.03.04, 15:25 Zupa serowa Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min. 100 g twardego, zoltego sera (gruyere), 1,2 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy"), 1 cebula, 2-3 gozdziki, 1/2 peczka zielonej pietruszki, sol. Lane kluski: 1 zoltko, maka, 1-2 lyzki wody, sol. 1. Cebule obrac, oplukac, zielona pietruszke oplukac i drobno pokroic. Ser utrzec na tarce o malych otworach. 2. W plaskim garnku zagotowac wywar. Wlozyc cebule i gozdziki. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 20 min. 3. Przygotowac ciasto na lane kluski: przesiana make wsypac do malej miseczki. Dodac zoltko, sol i wode. Mieszac lyzka tak dlugo, az ukaza sie pecherzyki. Ciasto powinno miec jednolita, plynna konsystencje. 4. Wywar przecedzic przez sito, wyjac cebule i gozdziki, ponownie wlac do garnka i zagotowac. Wlewac ciasto cienkim przerywanym strumieniem na wrzacy wywar. Ostroznie mieszac. Wsypac utarty, zolty ser, gotowac przez chwile nie przerywajac mieszania. 5. Goraca zupe posypac zielona pietruszka. Podawac od razu. Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 66. From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's) Zupa serowa z papryka 6-7 papryk, 1500 ml rosołu, 1 łyżka masła lub margaryny, 1 łyżka mąki, 2-3 serki topione, 1 żółtko, sól, pieprz Owoce papryki wymyć, usunąć pestki. Pokroić paprykę w paski i włożyć do rosołu z kostki, ugotować do miękkości. Z tłuszczu i mąki przygotować białą zasmażkę, dodać pokrojony ser i mieszając doprowadzić do utworzenia gładkiej masy, rozrzedzić wywarem i podprawić zupę. Zagotować przyprawić do smaku. Zaciągnąć zupę żółtkiem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub grzankami. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: zupa serowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.03.04, 15:46 250 g szynki litr rosołu 2 łyzki masła 2 cebule 300 g sera cheddar 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki chilli w proszku 1 szklanka mleka sól 1 ząbek czosnku Cebulę posiekać i obsmażyc na maśle. Zalac rosołem. Gotować ok 10 min. Zmiksować. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą. Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z mlekiem. Ser z mlekiem i czosnek połaczyć z zupą, dodac szynkę. Podgrzewać, mieszając aż ser sie rozpuści. Dodac paprykę, chilli i sól. Podawac z białym pieczywem. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe Re: Zupa serowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.03.04, 15:49 I jeszcze zupa dla leniwych:) Mrożona Zupa Ziemniaczana (np. Bonduelle) :))) Bulion 1 serek topiony kremowy sos worchestershire 1 papryczka chilli 20 dkd żóltego sera - dowolnego 3 pomidory grzanki tabasco sól pieprz Zupę ugotowac wg przepisu:) Przelać do miksera, dodać cały serek, łyżke sosu Worchester, kilka kropel tabasco, pieprz. Zmiksowac. Przelac z powrotem do garnka, wrzucic papryczkę. Pogotowac. Ser żółty pokroic w dużą kostkę, Pomidory obrać, pokroic w kostkę. Zupe podawać z grzankami, serem i pomidorami M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martynka Re: Zupa serowa IP: 82.210.144.* 19.03.04, 16:35 Otherside, jeżeli jesteś z Warszawy, znam małą, rodzinno-osiedlową kajpkę gdzie zajadam się zawsze zupą serową - to La Stella na Al.Wilanowskiej. Mniam! Odpowiedz Link Zgłoś