jagnieszka1 16.01.04, 12:15 Czy ktoś używa takiego automatu? Ja walczę ze swoim już jakiś czas, ze zmiennym szczęściem. Chętnie wymienię doświadczenia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aplewicka Re: automat do pieczenia chleba 16.01.04, 14:12 Ja uzywam Panasonica. Póki co tylko raz upiekłam zakalec. Z czym masz problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aurelia Re: automat do pieczenia chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.04, 14:47 Ja używam niemieckiego, o niezbyt znanej nazwie i jest OK. Przerzuciałm się tylko z suszonych drożdży, które zalecano w przepisach i używam świeżych rozrobionych z ciepłym mlekiem. Chleb jest dużo pulchniejszy. Trzeba tylko uważać, żeby nie dodać zbyt dużo "ciężkiej" maki, bo robi się ścisłe. Poza tym OK. Upiekliśmy naście chlebów - wysztkie wyszły - szczególnie po zmianie drożdży. Jaki masz kłopot? Odpowiedz Link Zgłoś
jagnieszka1 Re: automat do pieczenia chleba 20.01.04, 01:24 Mój jest marki Privileg, problem polega na tym że chleb wychodzi zwykle z zakalcem. W trakcie pieczenia rośnie bardzo ładnie, po czym tuż przed pieczeniem ZAWSZE opada. Czasem tylko trochę i chleb jest w zasadzie OK, a czasem całkiem i jest do wyrzucenia (oprócz pysznej skórki). Próbowałam już i suszonych drożdży i świeżych (ale nie rozrabiałam ich z mlekiem). Podejrzewam że problem może być w mące, Aurelio czy używasz normalnej ze sklepu? Raz kupiłam żytnią w sklepie ze zdrową żywnością i zrobiłam na zakwasie - wyszedł jak na razie najlepiej. Próbowałam też robić słodkie ciasto wg przepisu - wychodzi bardzo ścisłe i gęste ale nie zapada się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: automat do pieczenia chleba IP: *.proxy.aol.com 20.01.04, 03:05 A no właśnie mąka. Chleba nie robię, ale miałem z nią inne doświadczenie. Nie wiedząc, że tu w Stanach są dwa rodzaje mąki kupiłem pierwszą lepszą aby zrobić kluski lane. No i cóż, rozgotowana mazia. Okazło się, że mąka zawierała dodatek do wyrastania ciasta. Następnym razem kupiłem bez po sprawdzeniu składu i wszystko było dobrze. Może mąka mące nie jest równa? Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: automat do pieczenia chleba 20.01.04, 06:03 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > A no właśnie mąka. Chleba nie robię, ale miałem z nią inne doświadczenie. Nie > wiedząc, że tu w Stanach są dwa rodzaje mąki kupiłem pierwszą lepszą aby zrobić > > kluski lane. No i cóż, rozgotowana mazia. Okazło się, że mąka zawierała dodatek > > do wyrastania ciasta. Następnym razem kupiłem bez po sprawdzeniu składu i > wszystko było dobrze. > Może mąka mące nie jest równa? Masz zupelna racje, maka mace nie rowna. 1.Zawsze uzywam "unbleached " maki. 2.Nigdy nie uzywam automatu do pieczenia chleba, poprostu maka ma rozna wilgotnosc zaleznie od marki, sposobu opakowania etc, ktorej automat nigdy nie "wyczuje". Robiac ciasto tradycyjnym sposobem daje ci mozliwosc dodania wody w zaleznosci od wilgotnosci. Pozdr R Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: automat do pieczenia chleba IP: *.dialup.tiscali.it 20.01.04, 11:34 Jak zawsze opada, jakiegos skladnika jest za duzo. Ostatni gdzies o tym czytalam, ale nie wiem gdzie. Na razie czytam takie dyskusje, ale watpliwosci jest duzo. Podobno do wlasciwego sposobu dojsc trzeba samemu, metoda prob i bledow. Szkoda, ze nie zrobili tego producenci. Odpowiedz Link Zgłoś
halszka2 Re: automat do pieczenia chleba 20.01.04, 20:00 Też zmagam się z wypiekiem chleba z automatu. Ze zmiennym szczęściem. Zauważyłam , ze opada gdy dam zbyt duzo drożdży i gdy ciasto jest zbyt rzadkie. Nie do końca radzę sobie ze zrozumieniem istoty suchych drożdży, stad jak myślę mój kłopot. Pomysł z rozpuszczaniem zwykłych żywych drożdży bardzo mi sie spodobał. Czy mogłabyś dać jakiś bardzo konkretny przepis na taki chleb ? Pozdrawiam Halszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aurelia Re: automat do pieczenia chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 12:59 Mąki używam najzwyklejszej, choc staram się kupować nie najtańszą. Coraz częściej te lepsze gatunki są pooznaczane do czego są zalecane i chleb na niektórych sie pojawia. A jak się nie pojawia, to biorę pierwszą z brzegu. Spróbuj Jagnieszko rozrobić drożdże z ciepłym mlekiem i wieź ich odrobinkę mniej - często jest tak, że chleb opada, bo za bardzo wyrósł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobitka Re: automat do pieczenia chleba IP: 80.51.233.* 20.01.04, 20:56 Ja miałam maszynkę Clatronica i chleb zawsze mi opadał.Rósł wysoko i opadał.Bez względu na mąkę.Od 2 miesięcy mam Panasonica i zdarzyło mi się dopiero ze dwa razy, żeby chlebek mi opadł a piekłam już 40 chlebów. Wychodzi mi z każdej mąki ale najczęściej używam pszennej typ 650 ( nie luksusowej !) i mąki Grahama. Osobiście nie widzę związku opadania chleba z rodzajem użytej mąki ani z rodzajem drożdży. Odpowiedz Link Zgłoś
seniwell Re: automat do pieczenia chleba 20.01.04, 21:14 wtrace swoje doswiadczenia z przeszlosci, choc nie z chlebem ale z ciastem drozdzowym bedac w Anglii zachcialo mi sie baby drozdzowej, coz prostszego, w domu robilam z zamknietymi oczami i wychodzila zawsze, pojechalam do polskiego sklepu po drozdze, ale maki mi sie nie chcialo dzwigac, wzielam sklepowa ale nie self rising (czyli taka juz z proszkiem) i... klapa raz, drugi, trzeci, juz chyba wszystkie okoliczne ptaki mialy dosc moich nieudacznikow juz mialam odpuscic przeklinajac angielski piekarnik, kiedy poratowala kolezanka radzac wziac make do pieczenia bialego chleba i... wyszlo :-) okazalo sie, ze "zwykla" angielska maka jest uboga w gluten, swietna do kruchego ciasta i biszkoptow ale do drozdzowego absolutnie nie moze moje doswiadczenie sie komus przyda w eksperymentowaniu, zycze sukcesow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aplewicka Re: automat do pieczenia chleba IP: *.mostostal-export.com.pl 21.01.04, 11:33 Sa różne przyczyny, dla których chleb opada (czy raczej czasem sie zapada).Trzeba patrzyć na ilośc glutenu w mące - często jest to napisane na opakowaniu (np.TYP 1150), ale i też na ilośc drożdży, a także na kolejnośc, w jakiej się wsypuje indegrienty do maszyny(nie mówiąc juz o programie, który sie wybiera).W Polsce niestety nie ma w sklepach mąk specjalnie przeznaczonych do wypieku chleba. Białą kupuje Szymanowską, a ciemne, lub grubomielone w sklepach ze zdrową żywnością. Przywiozłam tez sobie z Niemiec melasę i syrop słodowy (nie znalazłam w żadnym ze sklepów). Pórbowałam gotowych mieszanek niemieckich (dodaje sie tylko wodę -ale chleb z tego wyszedł, jak w sklepie za rogiem brrr). Nie podważam wyższości chleba robiobnego ręcznie nad chlebem z automatu. Ale nie kupuję chleba, bo uważam, że sypią tam co im pd ręke popadnie, a zwłaszcza ulepszacze, w związku z tym nie mam czasu by samej wygniatać;-). Nastawiam maszynkę, i rano mam gotowy, świeży chleb.Jak ma wiecej czasu, to mszynke uzywam tylko do wyrobienia ciasta, a piekę w foremce lub na blasze. Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: automat do pieczenia chleba 22.01.04, 11:49 mam doswiadczenia w pieczeniu w dwoch automatach, i taka mi sie nasunela uwaga, ze piecze sie w nich swietnie pierwsze kilkanascie razy, potem wychodza coraz mniejsze, choc niekoniecznie z zakalcami. kupuje czasem make do automatow, mieszam ja robotem i pieke w piekarniku. uzywam tez zwyklej maki, nie patrzac na ilosc glutenu itp, stosuje skladniki z przepisow automatowych i tez wychodza swietne. Odpowiedz Link Zgłoś
halszka2 Mąka do chleba 22.01.04, 19:19 To nie prawda,ze w Polsce nie ma w sklepach mąki nadajacej się do pieczenia chleba. Produkuje taką zakład o nazwie Gdańskie Młyny i Spichlerze. Mąka ta jest na rynku sprzedawnan pod nazwą "Mąka z kłoskiem wiejska". Jest to mąka pszenna typu 650. Na opakowaniu jest świetny przepis na chleb tymiankowy. Polecam. Mieszkam w woj. lubelskim, więc nie jest to produkt dostepny jedynie lokalnie. Halszka Odpowiedz Link Zgłoś
jagnieszka1 Re: automat do pieczenia chleba 22.01.04, 19:34 Bardzo dziękuję za wszystkie posty. Najprostszy wniosek jest taki, że moja maszyna jest do niczego. Wiem już, że Panasonic jest dobry, czy ktoś może mi jeszcze polecić jakąś markę? Odpowiedz Link Zgłoś