joana.mz 28.10.09, 17:40 jak zrobić taki sos? chodzi o ten, który podają do potraw jako jeden z 3 sosów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: sos pomidorowy taki jak w sfinx 28.10.09, 21:43 Śmiem twierdzić, że to kupny sos. Zapytaj w "restauracji" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka34 marghe IP: *.w82-127.abo.wanadoo.fr 28.10.09, 21:50 sos sosem, ale wlasnie zajrzalam marghe na Twoj blog i zobaczylam ziemniaki jak z ogniska. Musze je koniecznie zrobic - ziemnikaow z ogniska (nawet jezeli Twoje sa "tak jak" z ogniska nie jadlam cale lata). Wygladaja swietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Marghe, potwierdzam, ze sa swietne 29.10.09, 10:24 Nie pamietam juz kiedy je pokazalas po raz pierwszy, chyba to bylo w galerii ale ile lat temu to zabij nie pamietam i weszly na stale do mojego menu!!!!! malo tego, poszly sobie w swiat bo wiele moich kolezanek 'ukradlo' mi na nie przepis:) PS. pamietam, jak pisalas, ze twoja mama takie ziemniaki na wigilie robila, a dla mnie kazda okazja jest dobra, bo sa pyszne. pzdr, bagatella Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: marghe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.09, 14:31 > sos sosem, ale wlasnie zajrzalam marghe na Twoj blog i zobaczylam > ziemniaki jak z ogniska. Musze je koniecznie zrobic - ziemnikaow z > ogniska (nawet jezeli Twoje sa "tak jak" z ogniska nie jadlam cale > lata). Wygladaja swietnie. smakuja jeszcze lepiej. wiem, bo niejednokrotnie sprawdzalem. a rodzina byla w szoku jak podalem pierwszy raz :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: marghe 29.10.09, 16:41 Gość portalu: smakosz napisał(a): . > > smakuja jeszcze lepiej. wiem, bo niejednokrotnie sprawdzalem. a rodzina byla w > szoku jak podalem pierwszy raz :) Jeszcze raz dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: sos pomidorowy taki jak w sfinx 29.10.09, 09:05 kupny też musi jakoś być zrobiony. Niestety sos potrzebuję na dziś a nie będę w pobliżu sfinxa Odpowiedz Link Zgłoś
0yotte Re: sos pomidorowy taki jak w sfinx 29.10.09, 09:57 dokładnej receptury nie znam, ale z tego co pamiętam, to ten sos miał wyraxny posmak kminu rzymskiego moze więc wystarczy zrobić najprostszy pomidorowy sos (chociazby z odparowanych pomidorów z puszki) i przyprawić go wg uznania, nie zapominając o kminie (najlepiej mielonym) Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: sos pomidorowy taki jak w sfinx 29.10.09, 10:25 a wiesz może czego kawałki w tym sosie pływają? Odpowiedz Link Zgłoś
0yotte Re: sos pomidorowy taki jak w sfinx 29.10.09, 10:30 niestety nie, po prostu nie pamiętam ale może to cebulka? pomidory? papryka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadz Re: sos pomidorowy taki jak w sfinx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.09, 10:40 Najbliższy smakowi tego dipu jest sos, który bywa w LIDLu, kiedy robią tam "dni kuchni meksykańskiej". Teraz niestety nie robią. Generalnie całkiem podobnie smakują te gotowe sosy makaronowe pudliszki, knorr itp, oczywście podane na zimno Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczsmaku Re: sos pomidorowy taki jak w sfinx 29.10.09, 15:57 A nie jest to sos na bazie keczupu z dodatkiem jakiegoś chili, kminu i siekanej surowej cebuli? Chyba właśnie tak... Zawsze możesz spróbować :) Odpowiedz Link Zgłoś