lampaa 31.10.09, 12:07 hej:) czy można dodać do tiramisu zamiast amaretto rumu?? nie znalalam amaretto w mojej wiosce;) pilne pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f a kto Ci zabroni, dodawaj co chcesz... 31.10.09, 12:12 wiśniówka sie sprawdza, porto, metaksa, moze ouzo nie za bardzo, ale pewnie sa tacy co lubia anyhzek wszedzie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: a kto Ci zabroni, dodawaj co chcesz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.09, 12:40 A pewnie...ja kiedyś dałam żubrówki i byo ekstra - te wszystkie amaretta są IMO za słodkie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x można, ale to nie będzie już tiramisu, lecz IP: *.unitymediagroup.de 31.10.09, 14:02 ti-rum-isu. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs rum 31.10.09, 14:05 lampaa napisała: > czy można dodać do tiramisu zamiast amaretto rumu?? nie ma lepszego zapachu jak rum w ciescie, amaretto jest tez wspaniale co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: rum do tiramisu? 31.10.09, 14:24 Klasyczny przepis nie przewiduje amaretto. Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: rum do tiramisu? 31.10.09, 16:20 pewnie ze mozna, pasuje swietnie, jak wszystkie aromatyczne alkohole, mozna zrobic tez bez. Tak jak Linn mowi - to jakis mit, ze tiramisu robi sie z amaretto wg jednej jedynej stosowanej od wiekow w calych wloszech receptury przez kazdego jednego obywatela:) Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: rum do tiramisu? 31.10.09, 16:27 Nie lubie ciast i desrow nasaczonych alkoholem, a w szczegolnosci rumem. Tiramisu tylko z biszkoptem nasaczonym kawa, jednak to osobiste upodobanie, a Ty mozesz zrobic z rumem, jezeli lubisz smak tegoz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: rum do tiramisu? IP: 71.201.91.* 31.10.09, 21:16 Wszystko mozna.Ja dodaje wino Marsala z odrobina likieru pomaranczowego.Takie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs mozna tez tak, 02.11.09, 13:16 emigrantka34 napisała: > Nie lubie ciast i desrow nasaczonych alkoholem, a w szczegolnosci > rumem. Tiramisu tylko z biszkoptem nasaczonym kawa, jednak to osobiste > upodobanie, a Ty mozesz zrobic z rumem, jezeli lubisz smak tegoz. biszkopt nasaczam sokiem cytryny z cukrem, (ilosc cukru zalezy jak slodko albo kwasno sie lubi) i tym nasaczony biszkopt posypuje swiezo mielona kawa, tak przekladam 3 warstwy(u mnie przyprawiony twarozek) najlepiej smakuje po 2- 3dniach(stojac w lodowce) wtedy wszystkie aromaty sie polacza, Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: rum do tiramisu? 02.11.09, 15:40 emigrantka34 napisała: > Nie lubie ciast i desrow nasaczonych alkoholem, a w szczegolnosci > rumem. Tiramisu tylko z biszkoptem nasaczonym kawa, jednak to osobiste > upodobanie, a Ty mozesz zrobic z rumem, jezeli lubisz smak tegoz. Ja alkohol dodaję do masy serowej, nie do kawy Takie małe odstępstwo od reguły, a smakuje fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: rum do tiramisu? 31.10.09, 22:22 Jak najbardziej można :) Ja np nie znoszę amaretto :) Odpowiedz Link Zgłoś
lampaa Re: rum do tiramisu? 02.11.09, 10:24 Dzięki wielkie :) dziwnym trafem nie udało mi się go skosztować ale podobno było dobre :D pozdrwaiam Odpowiedz Link Zgłoś
easyrider_53 Re: rum do tiramisu? 03.11.09, 16:34 Wcale się nie dziwię. Nie lubię amaretto, zwykle daję rum, i też bywa, że nie zdążę się załapać, bo zjedzą wszystko ;) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,93411744,93411744.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: rum do tiramisu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 19:09 mnie się dobrze sprawdza Baileys :) a jak lubisz rum - to lej! Odpowiedz Link Zgłoś