spaola76 30.11.09, 14:31 Jak sprawdzić za pomocą termometru wbitego w mięso czy ono jest upieczone??? Jaką powinno mieć temperaturę w środku aby nie było krwiste tylko upieczone??? piekę schab i karkówkę pierwszy raz i chce aby było dobre:) Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gościa Re: termperatura mięsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 15:23 każdy termometr ma na swojej skali takie malutkie symbole ptactwa,świniny,wołowiny. Poza tym w internecie znajdziesz dokładne tabele temperatur jakie winno osiągać mieso wewnątrz.Zasadą jest wbijanie szpikulca termometru w środek pieczonej sztuki mięsa.jeśli mieso ma nierówny kształt wbijasz termometr w srodek miejsca najgrubszego. Ostrze nie może przebić mięsa na wylot,ma pozostać dokładnie w środku.Temperatur Ci nie podam bo sa różne nie tylko dla gatunków,ale i dla końcowego efektu pieczenia. Taki termometr to nie jest skomplikowane urządzenie,szybko się z nim uporasz. Jest on bardzo przydatny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: termperatura mięsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 18:02 Kupiłam kiedyś taki termometr wyglądający jak duży metalowy gwóźdź. I praktycznie do dziś go nie użyłam. Głupia sprawa (i pewnie prosta) ale jakoś nie wiem - czy mam go wbić w mięso po np. pół godzinie i tam zostawić, po czym od czasu do czasu zaglądać jaka jest temperatura? Mam wrażenie, że termometr cały się rozgrzewa i będzie się piekł razem z mięsem, czyli pokaże złą temperaturę. Czy może (cudem) to działa tak, że ta końcówka w mięsie jakoś reaguje na temperaturę mięsa i nie ma na to wpływu temperatura piekarnika? Czy też mierzy się temperaturę po wyjęciu z piekarnika - czyli trzeba mięsu "zmierzyć gorączkę" i potem wsadzić je ewentualnie znowu do piekarnika. Sama nie wiem skąd u mnie tyle wątpliwości w tak prostym temacie. Pomóżcie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościa Re: termperatura mięsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 18:24 jesli radzisz sobie bez termometru to rozwikłanie problemu jest bardzo proste.Gdy doszedł czas,że mięso może być już upieczone wyjmujesz je ostrożnie z piekarnika(nie musisz całej brytfanny wyjmować,wystarczy,że dostaniesz się do mięsa).Wbijasz tego gwożdzia w mięso bacząc by jego szpic doszedł do środka pieczeni. Po kilku sekundach wskazówka zatrzyma się. Zerknij ile stopni Ci pokazała i juz po sprawie. Wyjmujesz gwóźdź i albo mieso idzie do dalszego pieczenia,albo kończysz pieczenie. Ja kończę pieczenie karkówki jak mięso ma wewnątrz 78-82 stopni.O wołowinie nie wypowiadam się,bo tam przedziały temperaturowe są inne,w zależności od tego czy pieczeń ma byc sucha,soczysta czy krwista.Ja termometru w mięsie nie zostawiam. Po tylu latach radzę sobie bez niego i praktycznie jest mi potrzebny raz,dwa razy w miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tu obrazek z danymi i ponizej temperatury 30.11.09, 19:09 : www.allegro.pl/item817888523_termometr_piekarnik_zywienie_zbiorowe_kuchnia.html mam takji od lat i chwale sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: tu obrazek z danymi i ponizej temperatury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 21:13 Dzięki za wyjaśnienia. Jakby nie do końca jasne dla mnie co z tym mierzeniem "gorączki". Opis produktu na allegro wskazuje na kilka minut. Ale wtedy mięso straci temperaturę??? Chyba złoty środek najlepszy. Bedę próbowała, bo ostatnie moje decyzje przedświąteczne to gęś bez kości nadziana kurczakiem bez kości i bez skóry - ot, co. Po rozmrożeniu zrobię duszone jabłka z majerankiem z odrobiną gęsiego tłuszczu, w charakterze sosiku, w ostatniej chwili. Może jutro zdobędę gęś w tesco i wtedy zaszaleję z termometrem. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: tu obrazek z danymi i ponizej temperatury 03.12.09, 12:41 Ja mam taki: allegro.pl/item823248102_termometr_kuchenny_yerba_mate_herbata.html Mierzy temperaturę w kilka sekund, fajna rzecz. Mięso jest gotowe, gdy w środku ma około 75C, gdzieś w necie na pewno są tabele temperatur. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: termperatura mięsa 30.11.09, 21:59 Zapomniałam, że przywiozłam sobie taki termomert ze Szwecji. Jeszcze go nie używałam. Pewnie dlatego, że zawsze piekę mięso w zakrytym naczyniu. Trzeba będzie go w końcu wypróbować. Odpowiedz Link Zgłoś