czarna.perla 02.12.09, 22:47 ile czasu przed obdarowaniem mogę zrobic te pyszności, czy muszą być świeżutkie i robione dzień przed? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alinka_li Re: kiedy zrobić trufle i muffiny na prezenty???? 02.12.09, 23:37 Muffiny tylko świeże, i nie dzień przed tylko w tym samym dniu pieczone. Co do trufli- nie wiem, nie znam się. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: kiedy zrobić trufle i muffiny na prezenty???? 03.12.09, 00:08 Ja sie znam :) Trufle, o ile sa przechowywane w lodowce, maja taka trwalosc, jak najmniej trwaly do nich uzyty skladnik (czyli np smietanka albo masło). Imho tygodniowe trufle sa najlepsze, bo 'przegryzione'. Z tym, ze nalezy sie liczyc z faktem, ze nikt od razu trufli nie zje, bo w swieta ma mase innego slodkiego jedzenia. Wiec lepiej, by byly swieze i dotrwaly do Nowego Roku - wtedy obdarowany pożre je z przyjemnością. Muffiny imho to kiepski pomysl, bo swieze sa gora trzy dni, a musza konkurowac z innymi swiatecznymi przysmakami. Moze zamiast nich zrob korę czekoladową z czymkolwiek albo cos w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: kiedy zrobić trufle i muffiny na prezenty???? 03.12.09, 12:45 Co to jest kora czekoladowa i jak ją się? Bo szukam pomysłów na takie fajne, jadalne prezenty Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: kiedy zrobić trufle i muffiny na prezenty???? 03.12.09, 13:18 Dzioucho, mogę ci wysłać trochę anglojęzycznych receptur na tego typu prezenty, bo mam ich trochę ściągnietych z netu, a cię lubię :) Kora czekoladowa to jest coś takiego: familyfun.go.com/recipes/festive-chocolate-bark-684248/ Oczywiscie - moze byc z roznosciami (wszelkimi mozliwymi kombinacjami orzechow, bakalii, skórek, kruszonych cukierków), soli itd itd id (widzialam gdzies nawet chocolate bark with bacon :). Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: kiedy zrobić trufle i muffiny na prezenty???? 03.12.09, 15:11 Jakie to śliczne! Jesli byś mogła wysłać mi przepisy na gazetowego @ to będę wdzięczna, takie pyszności + domowe nalewki - i bedę miała opędzlowaną sprawę prezentów :D Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla bene_gesserit 03.12.09, 22:47 czy ja też mogę prosić o te przepisy? i na tę piękną korę też. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: bene_gesserit 03.12.09, 23:14 Na te piekna korę sa w linku :) Reszte wysylam (ostrzegalam, ze sa po angielsku). Odpowiedz Link Zgłoś