Gość: Krzych IP: *.chello.pl 26.01.04, 21:44 Drogie Panie, Panowie :) Znacie jakis fajny przepis na smalec domowy ? Czy prócz skwarek, cebuli, ew. jabłek , dodajecie jakieś zioła , itp . Z góry dziękuję za podpowiedzi :) Pozdrawiam : Krzych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: figa Re: Smalec domowy - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 22:03 podam Ci przepis na "smalec aktorow" z dawnego Spatifu w warszawie sprawdzony i wyprobowany , mam w swoich zapiskach z jakiejs gazety kiedys.... 75 dag wedzonego boczku 50 dag sloniny 3 cebule 3 zabki czosnku 2 kaskowate jablka 100 g suszonych sliwek(polskich , dymnych) 10 ziaren jalowca po 1 lyzeczce herbacianej tymianku , majeranku 50 ml sliwowicy lub zubrowki sol i grubo zmielony pieprz zmiel lekko zmrozony boczek i slonine wrzuc do rondla o grubym dnie smaz na malym ogniu po wytopieniu tluszczu dodaj posiekane cebule ,zezloc dodaj utarte na grubo jablka dodaj pokrojone w paseczki sliwki przyprawy i posiekany czosnek smaz 10 minut na malym ogniu wlej wodke- wymieszaj wystudz , mieszajac , by ingrediencje nie osiadly na dnie jedz z pieczywem i ogorkiem kiszonym , mlaskajac!!!!!!!! P.S ja czasem miele wszystko mikserem na gladka mase mam wtedy extra mazidlo klasyczny smalec musi miec skwarki wybor nalezy do Ciebie , powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salmotrutta Re: Smalec domowy - pytanie IP: *.compass.net.nz 27.01.04, 06:47 ...a co sie stalo z majerankiem?...dlaczego w tym smalcu nie ma majeranku?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilimarlene1 Re: Smalec domowy - pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.04, 01:21 jak to nie ma?przeczytaj jeszcze raz,uważnie. Lili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salmotrutta Re: Smalec domowy - pytanie IP: *.compass.net.nz 28.01.04, 08:46 ...gapa ze mnie...faktycznie jest;)))... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruthel Re: Smalec domowy - pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 13:15 to jest przepis który pojawił się jakiś czas temu na forum - niestety nie pamiętam kto go podawał :( ale smalec wart zrobienia ja nie dawałam jabłek i wyszedł wspaniale podobno z jabłkami też jest dobry - nie wiem, nie próbowałam SMALEC Z ZIOŁAMI, SKWARKAMI, JABŁKIEM pół kilograma słoniny kostka smalcu - 25 dag dwie duże cebule kawałek wędzonego boczku - około 15 dag kawałek zwyczajnej kiełbasy - około 15 dag kawałek suszonej i silnie aromatycznej kiełbasy - idealna jest jałowcowa - około 15 dag 10 dużych ząbków czosnku dwa średnie jabłka - twarde i możliwe jak najbardziej kwaśne czubata łyżka majeranku pół łyżki świeżo zmielonego pieprzu pół łyżki soli łyżeczka ostrej, mielonej papryki sposób przygotowania: słoninę kroję na drobną kostkę, podobnie czynię z dwoma rodzajami kiełbasy i boczkiem. Cebulę obieram i siekam na drobniutkie kawałeczki. Czosnek obieram i kroję na cienkie plasterki. Jabłka też obieram, usuwam gniazda nasiennie i kroję na kostkę takiej samej wielkości, co wcześniej cebulę. Czas teraz na meritum sprawy: do dużego garnka [im większa średnica, tym lepszy] wrzucam pokrojoną słoninę, dodaję smalec i podgrzewam na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż słonina zacznie zamieniać się w skwarki - to znaczy się kawałki słoniny zmniejszą się o połowę, ale nie będą jeszcze zaczynać robić się złote. To czas, by dodać cebulę - smażę ją, często mieszając do momentu, kiedy zacznie brązowieć, a skwarki zaczną być skwarkami. To moment idealny, by dodać kiełbasę i boczek oraz jabłka. Znowu wszystko trzymam na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez 2-3 minuty - tak, by wszystkie składniki były silnie podsmażone. Czas na finisz - do smalcu dodaję czosnek i wszystkie przyprawy Smalec z przyprawami trzymam na ogniu jeszcze dwie minuty - nie więcej, by się nie spaliły, a czosnek nie stał się gorzki. Odpowiedz Link Zgłoś