Gość: bmb IP: 85.222.87.* 04.12.09, 11:32 Kochani, czy ktoś wie, gdzie w Warszawie można kupić odfiletowanego karpia, pozbawionego ości? Dodam, że jadłam z hodowli pod Poniatową i jest super!!! bmb Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda-maria Re: odfiletowane 04.12.09, 21:41 Mozna zrobic samemu. Naciac skora przy glowie, potem przeciagnac nozem wzdluz kregoslupa. Pomagajac sobie nozem odcinasz filety, zostawiajac osci najpiew z jednej potem z drugiej strony. Pozostale ew. male osci wyciagasz pincetka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibol Re: Karp bez ości IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.09, 22:00 o jesooooo...przeca filetowanie nie AZ taka filozofia... Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek chodzi o taki nacinany filet? 07.12.09, 02:18 Bywają takie w Makro - nacinane w miejscach, gdzie jest dużo małych ości, w celu dokładnego ich usunięcia. Czy skutecznie - nie wiem, nie kupowałam, ale wiem, że są, i to raczej przez cały rok, nie tylko przed wigilią. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Karp bez ości 07.12.09, 07:40 Mistrzem w robieniu bezościowych filetów z karpia był mój nieodżałowany Ojciec. Odkąd go nie ma kupuję filety, z których i tak odrzynam tę część "żebrową", a potem smażę je na chrupko w cienkich płatach obtoczone w mące - wtedy mniejsze ości się wysmażają i nie są wyczuwalne. Ale gdzie im do tych robionych przez Ojca.... Odpowiedz Link Zgłoś