brynia2 11.12.09, 22:25 Wczoraj upiekłam partię na próbę i dzisiaj mam problem, bo szybki landrynkowe są mokre, jakby rozpuszczały się :( Co zrobić, jak przechowywać pierniczki, aby okienka były suche? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziaaaa Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 11.12.09, 22:54 Może kupiłaś złe landrynki? Musujące? Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 11.12.09, 22:58 Madziu, ależ skąd, zwykłe landrynki firmy "Słowianka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga.julia1 Re: Pierniki z witrażykami - problem :( IP: *.dialog.net.pl 12.12.09, 00:33 Dwa lata temu zadzwoniła do mnie koleżanka z dramatycznym komunikatem - " wszystkie okna mi potrzaskały!". Byłam absolutnie przekonana, że chodzi o normalne okna domowe...Chodziło o landrynkowe, w piernikach. Trzaskają labo się rozpływają, jak za dużo wilgoci w domu... Po prostu. Wynieś w jakieś suche i chłodne miejsce, bo szkoda roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 12.12.09, 00:45 Dokladnie. Mozna je jeszcze troche podsuszyc pod termoobiegiem o malenkiej teperaturze (gora sto stopni), przez chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 12.12.09, 11:46 To może przy okazji zapytam,jakie landrynki są najlepsze by zrobić te witrażyki? I jaki kolor? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 12.12.09, 12:49 Imho wszystko jedno, jakie. Ja kupuje po prostu najtansze. Warunek jest jeden: kolory musza byc mocne i czyste, raczej jasne, ale intensywne. Czyli im bardziej cukierkowe swinstwo, tym lepiej :) A - wbrew temu, co tu ktos pisze, landrynki wcale nie musza byc skruszone na proszek. Spokojnie (i nawet łatwiej) mozna umiescic w dziurce pol landryny (a jesli duza, to nawet cala). Na jedno trzeba uwazac - zeby odrobiny pokruszonych cukierkow wypelnialy dziurke w ciastku (a nie byly niechlujnie nasypane rowniez wokol niej, bo to po rozpuszczeniu zepsuje caly efekt). A - jesli kupisz landrynki obsypane takim jakby bialym proszkiem (lekko matowe), to je przed rozkruszeniem wypłucz, bo inaczej szybki tez będą matowe, a nie lśniące. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 12.12.09, 20:53 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, jutro postaram się parę witrażyków zrobić:) Landryny już kupiłam, w Lidlu, wyboru nie było więc brałam co było. Ano zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 12.12.09, 12:28 ja robiłam ze zwykłych landrynek, w domu mam niestety sporo wilgoci, a nic się nie stało, na powiedzmy 100 pierniczków z witrażykami zepsuło się 5. landrynki muszą być dość drobno pokruszone i zapełnić okienko, nie może być ani za mało ani za dużo, po upieczeniu zostawiasz je aż blacha zupełnie ostygnie, będą twarde, pieczesz w wysokiej temperaturze i krótko nie mam pojęcia dlaczego są wilgotne, bo ja mam naprawdę w kuchni gorąco i wilgotno i nic przez długi czas się z nimi nie działo a może faktycznie cukierki były nie takie? teraz musisz je niestety tak przechować, żeby nie leżały na sobie, bo inaczej Ci się skleją i będą zupełnie do wyrzucenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 12.12.09, 16:00 U mnie zaczęły się rozpływać po kilku dniach - wisiały na choince. Czytałam, że można je też zrobić z żelków, wtedy chyba się nie rozpływają. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaguniaaa Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 12.12.09, 19:00 no wlasnie te zelkowe rozplywaja sie bardziej. zostawilam kilka na talerzu i dzisiaj okazalo sie ze mam pierniki z dziurkami a to co wyplynelo ma prawie konsystencje miodu. u mnie dosyc wilgotno. wiec juz wiem ze te pierniczki zelkowe na choinke sie nie nadaja. a cukierki tez bywaja rozne. bo jeden cukierkowy sie rozpuscil a reszta jest sztywna. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 12.12.09, 19:08 Byc moze to kwestia ciasta? Ja robilam takie twarde, choinkowe, z ciasta bez jajek (maka, cukier, tluszcz - malo - i przyprawy). Nic mi sie nigdy nie rozplynelo, trwaly przez ponad miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaguniaaa Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 12.12.09, 19:27 jakos nie wydaje mi sie zeby ciasto mialo wplyw na to czy rozplywa sie to czym jest dziura w ciescie wypelniona. tym bardziej ze z jednego ciasta zrobilam pierniki ktorych dziurki wypelnilam roznymi rzeczami. i wiekszosc cukierkowych jest ok, tylko jeden rodzaj cukierkow i zelki sie rozpuszczaja. moje pierniki byly twarde przez kilka dni, te lezace wierzchu bez przykrycia po tygodniu sa juz miekkie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 12.12.09, 20:31 A, to ciekawe w takim razie. Moglabys podac nazwe tych landrynek, ktore sie rozpuszczaja. Jestem umowiona na robienie witrazykow w srode i nie chce, zeby sie nam skubane rozpuscily. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaguniaaa Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 12.12.09, 21:49 wtedy kiedy natchnelo mnie na robienie piernikow mialam tylko takie z jarmarku swiatecznego. wiec zrobilam z polowy porcji na probe i tylko czesc z witrazykami. co dziwne to wszystkie landrynki byly z jednego stoiska - no i z chyba 10roznych ktorych uzylam ktores okazaly sie zle (moze mialy jakis dziwny dodatek) Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 12.12.09, 17:38 Za radą Bene podsuszyłam i wydawało się, że problem został rozwiązany, ale niestety, po kilkunastu minutach problem wrócił :( Ja też nie kruszyłam, tylko wkładałam do dziurki kawałek landrynki, a jak pierniczki grubsze, to nawet całą kuleczkę. Pierniki leżą rozłożone na papierze do pieczenia jeden obok drugiego, mają luz, a szybki i tak są maziowate :( Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pierniki z witrażykami - problem :( 12.12.09, 19:09 To przedziwne jest. Moze nie dodawaj do ciasta miodu? Miod ma duzo wody w koncu. Moze to wilgoc z ciasta wsiaka w landrynę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Pierniki z witrażykami - problem :( IP: *.chello.pl 13.12.09, 11:38 a możecie wrzucić jakieś zdjęcia tych pierników z witrażykami? bo brzmi ciekawie. Wpisałam w wyszukiwarkę w galerii potraw ale nic mi nie znalazło :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brynia2 Re: Pierniki z witrażykami - problem :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 12:38 Tutaj są: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103928222,103928222,0,2.html?v=2 Jest wiele wątków na GP, a z wyszukiwarką różnie bywa, wiem coś o tym. Odpowiedz Link Zgłoś