Dodaj do ulubionych

owoce morza

02.02.04, 13:54
Widziałam ostatnio w sklepie mrożonkę z owocami morza (małże, ośmiorniczki,
krewetki i nie wiem co jeszcze). Zaintrygowało mnie to, ale niestety nie znam
żadnego sposobu na przyrządzenie z tego czegoś jadalnego. Może macie jakieś
sprawdzone pomysły?
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: owoce morza IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.02.04, 14:01
      Wrzuć dużo zmiażdzonego czosnku na rozgrzaną oliwę, na to owoce moza, podlej
      białym winem, odparuj, dopraw lekko sola i pieprzem. Posyp natką pietruszki.
      Mozesz dodac pomidory swieze , obrane ze skóry i pokrojone lub pomidory z
      puszki. Podduś. Podawaj z makaronem lub maczaj w tym sosie bagietkę .
      Smacznego
    • Gość: Marianka Re: owoce morza IP: 62.89.110.* 02.02.04, 14:02
      A czy widziałaś może same krewetki (te większe, nie koktajlowe)? Mam ochotę na
      smażone na maśle z czosnkiem, ale jedyne, jakie spotykam, to koktajlowe
      właśnie...
      • Gość: marghe_72 Re: owoce morza IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.02.04, 14:05
        Marianko, a skąd jestes?
        M.
        • Gość: Marianka Re: owoce morza IP: 62.89.110.* 02.02.04, 14:37
          Z Warsiawki. Sprawdzałam w Geancie, Championie, Tesco...
      • Gość: giezik Re: owoce morza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.04, 14:17
        w supermarketach bywaja takie mrozone duże w całości (w panczerzykach)( a w
        Bomi na miedzynarodowej w Warszawie sa na wage - ostatnio sie pojawily i juz
        mysle co wykombinowac z nich). Cena ok. 22 zł za kilogram
        • hania55 Re: owoce morza 02.02.04, 14:19
          Gość portalu: giezik napisał(a):

> w supermarketach bywaja takie mrozone duże w całości (w panczerzykach)( a w
          > Bomi na miedzynarodowej w Warszawie sa na wage - ostatnio sie pojawily i juz
          > mysle co wykombinowac z nich). Cena ok. 22 zł za kilogram

Można je obrać z pancerzyków, skropić sokiem z cytryny i obłożyć dużą ilością
          posiekanego imbiru i czosnku. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 1/2 h.
          Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć 2 minuty. Zjadać natychmiast po zdjęciu z
          patelni.
          • Gość: giezik Re: owoce morza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.04, 14:30
            a takie w pancerzykach na grillu mmmmmmmmmmmmm...... I zgodnie oblupywac
            pancerzyk maczajac w jakims sosiku (tylko pora nie ta na grill znaczy)

a jeszcze znalazlem dzis przepis na krewetki w sosie morelowym i jakos mnie nosi
          • Gość: dalloway Re: owoce morza IP: *.chello.pl 02.02.04, 14:43
            Te krewetki w Bomi już od dawna mnie intrygują. Ja co prawda nie lubię, ale
            narzeczony i znajomi jak najbardziej. Tylko nie wiem jak się do nich zabrać.
            Czy mogę poprosić o instrukcję obsługi łopatologiczną? Rzecz nawet nie w całym
            przepisie, tylko w tym, żebym zrozumiała zasady obróbki (pozbywnie sie
            pancerzyka, przewodu pokarmowego czy czegoś). Z góry dzieki.
            • hania55 Re: owoce morza 02.02.04, 14:51
              Rozmrażasz krewetki, odrywasz główkę, ogon i zdejmujesz skorupkę (po oderwaniu
              ogona i główki schodzi prawie sama). Nacinasz krewetki wzdłuż. Nic nie wiem o
              usuwaniu przewodu pokarmowego - może dlatego, że co do zasady lubię flaki ;-)
              • Gość: giezik Re: owoce morza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.04, 15:02
                grillujesz (ja kiedys nawet robilem w piekarniku) w całości. Po przygorowaniu,
                kazdy sam sobie bierze i odlamuje (jak ktos jest obrzydliwy to ma niefart -
                zostaje wiecej dla tych, ktorzy nie są) :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka