Gość: ania IP: *.104-136-217.adsl.skynet.be 03.02.04, 17:48 Robilam je kiedys,ale ciasto bylo za rzadkie i niezbyt mi wyszly.Prosze o przepis i z czym najlepiej smakuja?Niestety slaba ze mnie kucharka!;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga39 Re: Jak zrobic kopytka? 03.02.04, 20:26 Za rzadkie???? A dałas ziemniaki? Na blat sypiesz mąkę, robisz zagłębienie. Rzucasz ziemniaki (gniecione lub mielone, najlepiej jak jeszcze trochę ciepłe). Dodajesz jajko, sól. Nie podam dokładnych proporcji, bo zawsze robię na oko. Jak za bardzo sie klei, tzn że trzeba dosypać mąki. Jak za twarde, to juz nic nie zrobisz, dlatego lepiej dać mniej mąki zawsze można dosypać I nie wyrabiaj za długo, bo będą się kleić w nieskończoność i w końcu od nadmiaru mąki będą twarde. Trening czyni mistrza, musisz po prostu próbować, wyczujesz proporcje, nie jest to droga potrawa więc w razie czego strata niewielka. Ja uwielbiam kopytka ze słoninka i cebulką, mogą być też z sosem i mięskiem, rewelacyjne też są odsmażane na oleju. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jak zrobic kopytka? IP: *.104-136-217.adsl.skynet.be 03.02.04, 20:33 Dziekuje,skoro trening czyni mistrza bede probowac!Przewaznie moj maz pichci wiec go jutro zaskocze(mam nadzieje,ze pozytywnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Jak zrobic kopytka? IP: *.telia.com 04.02.04, 00:28 Aniu ja zawsze robie gulasz wolowy do kopytek najbardziej nam smakuje a salatke do tego robie z kiszonego ogurka w plasterkach,cebula i olej = pychotka albo zasmazana kapustka kiszona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Jak zrobic kopytka? IP: *.proxy.aol.com 05.02.04, 02:40 Moze mi podasz przepis na surowke z kapusty kiszonej bardzo prosze jesli masz lub jesli ktos ma dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
bnew Re: Jak zrobic kopytka? 05.02.04, 09:53 Kiszona kapusta (warto ją troszke odcisnąć żeby surówka nie była wodnista), starte na grubej tarce marchewka i jabłka (najlepiej kwaskowe), pokrojona w drobną kostkę cebula, oliwa (najlepiej z oliwek), cukier, świeżo mielony pieprz, kminek, proporcje dobierasz wg smaku, pyychota (to moja ulubiona surówka). Makłowicz kiedyś pokazał taką surówke, od mojej różni się tym że nie ma jabłek marchewki i cebuli ale ja wole tę moją Odpowiedz Link Zgłoś
mojedwagrosze Re: Jak zrobic kopytka? 04.02.04, 04:05 Gość portalu: ania napisał(a): > Robilam je kiedys,ale ciasto bylo za rzadkie i niezbyt mi wyszly.Prosze o > przepis i z czym najlepiej smakuja?Niestety slaba ze mnie kucharka!;) Kopytka rzeczywiście wcale nie są takie proste do zrobienia. Pamiętaj, że im dłużej gnieciesz ciasto, tym zaczyna ona bardziej płynąć. Kopytka zatem należy robić szybko: ugotowane ZIMNE ziemniaki (ważne, by nie były młode, z takich kopytka nigdy dobre nie wyjdą!) przepuszczasz przez maszynkę, dodajesz 1-2 jajka, prawie taka samą objętość mąki, zagniatasz ciasto, starasz się generalnie nie dawać za dużo mąki, gnieciesz ciasto szybko i robisz z niego wałeczki, które następnie tniesz na kluski. Całość wrzucasz na gotującą, osoloną wodę, gdzie trzymasz je nie dłużej niż 4-5 min. Staraj się nie dopuścić do gwałtownego wrzenia wody z kopytkami. Wyciągasz szybko te wypłynięte na wierzch kopytka dziurkowaną łyżką, po czym układasz je na talerze tak, by się nie sklejały. Kopytka są doskonałe w sosie grzybowym, myśliwskim, pieczarkowym lub sosie pieczeniowym z gulaszu wołowego, a następnego dnia podgrzane na patelni z boczkiem są po prostu obłędalne! :) Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Jak zrobic kopytka? IP: *.proxy.aol.com 04.02.04, 04:26 Można też kupić włoskie gnocci. I kopytka, i gnocci można z powodzeniem podawać z wszelakim mięsem, wygląda to bardzo elegancko. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: Jak zrobic kopytka? 04.02.04, 06:53 a ja dla wygody robie cos jak 'kluski slaskie', ukladam w okragla kupke zmielone ziemniaki, odejmuje 1/4, w to miejsce nasypuje pol na pol make pszenna i ziemniaczana, dodaje jajko i szybko zagniatam. odcinam mala porcje, robie walek, ktory kroje na kopytka, albo odkrojone kawaleczki ksztaltuje w kulki, w nich wgniatam palcem dolek. od razu wrzucam na wrzatek, zmniejszam ogien, gotuje do wyplyniecia. wspaniale z bitkami wolowymi. jeszcze lepsze odsmazane na boczku :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Jak zrobic kopytka? IP: *.proxy.aol.com 04.02.04, 07:06 A w mojej tradycji te spłaszczone "kulki z dołkiem" to pyzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Gnocchi IP: *.dialup.tiscali.it 04.02.04, 09:24 Gnocchi / czyt. niokki /. Odpowiedz Link Zgłoś
seniwell Re: Gnocchi do Linn 05.02.04, 12:07 Linn, czy robisz gnocchi w domu czy kupujesz gotowe? jak technicznie wyryziac te sliczne rowki? widelcem? thx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixi Re: Jak zrobic kopytka? IP: 195.94.222.* 05.02.04, 11:59 Dokładnie tak, ciasto trzeba robić szybko, bo zbyt długie wyrabianie powoduje rzednięcie ciasta. Wiem co mówię, bo cała moja rodzina przepada za kopytkami i dosyć często je robię :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uri Re: Jak zrobic kopytka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 07:02 Było za rzadkie ? Ja nie dodaje jajek, bo od jajek twardnieją i wybieram mączyste odmiany ziemniaków. Żeby się kleiły trzeba je ugotować w "mundurkach" (to zapobiega wypłukiwaniu skrobii), dopiero obrać i zmielić. Mąki dodaje się tyle, żeby przestało się kleić do rąk (ciasto oczywiście). Nie podaję proporcji ponieważ moja rodzina jest żarta i ilości, które robię mogłyby Cię przyprawić o zawrót głowy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Jak zrobic kopytka? 04.02.04, 10:32 Jakość kopytek zależy od odmiany ziemniaków.Ziemniaki po ugotowaniu powinno się odcedzić i natychmiast potrząsnąć w garnku do odparowania. Te ziemniaki,które po potrząśnięciu rozpadają się,są sypkie, to nadają sie na kopytka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczkaa Re: Jak zrobic kopytka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 12:01 właśnie, w odpowiedzi na Wasz post po raz pierwszy w życiu zrobiłam kopytka, no i rzeczywiscie ciasto jakieś rzadki, lepiło się do rąk, ale pamiętajać o Waszych przestogach nie wyrabiałam go zbyt długo, teraz czekam az woda mi się w garze zagotuje, opowiem potem czy były dobre, dziękuje za inspiracje,pozdro Babeczkaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczkaa Re: Jak zrobic kopytka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 12:36 no to moje forumowe koleżanki i koledzy. Debiut mam za sobą, sa pyszne! Kopytka oczywiście, po poludniu je odsmaże na masełku, dziękuje jeszcze raz, umiem już umiem:) Odpowiedz Link Zgłoś