alagra 17.02.04, 15:32 Jak to sie robi? Kiedys jadlam piers kurczaka w ksztalcie kokonu parnierowanego, w ktorym bylo plynne zoltko. Gdy chcialam to zrobic, to zazwyczaj jajko wyciekalo mi lub robilo sie na twardo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinamina Re: potrawa z kurczka 17.02.04, 15:33 to co opowiadasz wyglada jak kotle "devolaj" jak kolwiek sie to pisze ale ten kotlet jest z zoltym serem Odpowiedz Link Zgłoś
kags Re: potrawa z kurczka 17.02.04, 15:46 albo raczej z rozpuszczonym w srodku maslem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniska Re: potrawa z kurczka IP: *.tele2.pl 17.02.04, 16:01 Kotet de volaile ( tez nie wiem jak to napisac) jest na 100% z maslem w srodku. Maslo wklada sie zmrozone na piers kurczacza i zawija formujac "kokon" panieruje i szybko smazy zeby po przekrojeniu ladnie wyplywalo. Powoduje to ze piers jest soczysta i o smaku maselka. Z jajkiem wyplywajacym malo prawdopodobne mi sie wydaje ze wzgledu na temperature smazenia, zoltko zetnie sie, chociaz jak smaze sadzone to zawsze zoltkow wyplywa, hmm zastanowilam sie teraz. Pojdzmy na kompromis: Usmaz tego de volaille'ja z maselkiem a na to jajko sadzone z wylewajacym zoltkiem. I bedzie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
kinamina Re: potrawa z kurczka 17.02.04, 23:10 Faszerowane piersi kurczaka w sosie szafranowym 2 podwójne piersi kurczaka 10 dag sera goudy 2 łyżki suszonego rozmarynu sól, pieprz składniki sosu: 3 małe cebulki 25 g masła 150 ml białego półwytrawnego wina 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej 150 ml kwaśnej śmietany szczypta szafranu (na czubek noża) szczypta cukru sól, pieprz -------------------------------------------------------------------------------- Obydwie podwójne piersi przeciąć na pół, tak aby otrzymać 4 pojedyncze piersi. Każdą z pojedynczych piersi lekko rozbić dłonią, posypać z obu stron solą, pieprzem i rozmarynem. Ser pokroić na 4 cienkie plastry. Na każdej piersi ułożyć plaster sera, zrolować i spiąć wykałaczką. Do rondla wlać niewielką ilość wody, wrzucić łyżkę rozmarynu, zagotować, włożyć do rondla sitko do gotowania na parze, ułożyć na sitku piersi kurczaka, przykryć szczelną pokrywką, gotować 15 minut. W ten sposób gotowany kurczak przejdzie fantastycznym aromatem rozmarynu, będzie też dobrze doprawiony, nie potrzeba go już później solić. W czasie kiedy kurczak się gotuje, przyrządzić sos: Cebulki drobniutko posiekać i zeszklić na maśle. Dodać wino, gotować do odparowania ½ płynu, następnie dodać musztardę, sól, pieprz, cukier i szafran, wymieszać. Zahartować śmietanę paroma łyżeczkami sosu, wlać śmietanę do sosu. Chwilę gotować na małym ogniu. Piersi podawać z ugotowanym na sypko ryżem, polane sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: potrawa z kurczka 17.02.04, 23:12 Kinamina - studiujesz Technologię Żywności na AR? Odpowiedz Link Zgłoś