ampolion 09.03.10, 18:07 z mięsem. Ktos zna przepis? To chyba rosyjska specjalnosć. Często bywa okrągły wielkosci talerza obiadowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Doży czy duży? pieróg pieczony 09.03.10, 18:10 Bo może o pieróg dożów weneckich idzie? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Doży czy duży? pieróg pieczony 09.03.10, 18:11 Dobre. Czy są takie? Duży rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Doży czy duży? pieróg pieczony 09.03.10, 18:20 Wrzuć w wyszukiwarkę Wielkiego Żarcia pierogi pieczone , otwiera się kilka stron z tym hasłem. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Doży czy duży? pieróg pieczony 09.03.10, 18:38 W W.Ż. jest kulebiak mięsny. Trochę zmienię, ale przydatne. W kuchni rosyjskiej jest chyba specjalna nazwa na taki pieróg (wiem, pirog, ale specjalnego rodzaju). Czekam na informację w forum rosyjskim. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Doży pieróg pieczony 10.03.10, 09:06 Przepisów znam całkiem sporo. Najprościej jest zawinąć farsz w kupne ciasto francuskie, może być drożdżowy, albo z ciasta makaronowego... Spzecyzuj to wklepię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rus Re: Duży pieróg pieczony IP: 80.50.128.* 11.03.10, 15:03 пирог - to nazwa powszechna u Rosjan na wszelkie duże wypieki z ciasta drożdżowego. Jakby to ująć: to nazwa gatunkowa, jak po polsku np. placek. Jadłam wielokrotnie bez konkretnych przepisów. Po prostu zwykłe ciasto drożdżowe, jeśli na wytrawnie, to bez cukru, a do środka, co było w domu: mięso, ryba, kapusta, a nawet ziemniaki - wariantów jest bez końca - co było w domu i co gospodyni wymyśliła. Istnieją pierogi na słodko, z owocami głównie jagodowymi (większa część Rosji to obszary, gdzie drzewa owocowe nie rosną, bo nie ten klimat). Nadzienie jest całkowicie wewnątrz ciasta. Ciasto musi być drożdżowe. Wyroby z ciasta francuskiego nazywają się najczęściej слойка. Rosja jest olbrzymia i regionalnie różne rodzaje takiego wypieku miewają odrębne nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś