Dodaj do ulubionych

pytania o PASCHĘ

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 10:01
Witam!

Pierwszy raz zabieram się za paschę wielkanocną, a właściwie za dwie. I mam następujące pytanka:

1. Czy zamiast wyłożenia paschy na gazę tj. czytam w większosci przepisów, można półokrągłe naczynie typu durszlak wyłożyć folią aluminiową do żywnosći, czy po zastygnięciu folia ładnie odejdzie, czy może czymś ją posmarować? Czy może z ta gazą chodzi o to by była cyrkulacja powietrza w trakcie chłodzenia?

2. czy ser twarogowy (taki ok. 0,5 - 1kg.) do wypieków, dostępny zwykle w wysokich plastikowych pojemnikach trzeba przepuszczać przez maszynkę tj. piszą w przepisach?

3. W którym momencie najlepiej ozdobić paschę? Mam koncepcję pokrycia jednej wiórkami kokosowymi ale nie wiem czy to czynność do wykonania dopiero po zastygnięciu czy tez odpuścić tę folię/gazę i posypać od razu na paschę przed wsadzeniem jej do lodówki (czy masa sie nie rozleci?)

4. Jak długo tak pascha jest zjadliwa, ile dni może stać w lodówce?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: pytania o PASCHĘ 31.03.10, 10:18
      Pascha powinna być robiona nie z gotowego twarogu, tylko z twarożku zrobionego
      samodzielnie z mleka, śmietany i żółtek - stąd gaza, bo twarożek musi odcieknąć.
      A jeśli już musisz z gotowego, to z pewnością musi być zmielony, i to co
      najmniej dwa razy, bo konsystencja musi być gładka.
      Nie podajesz swojego przepisu, więc trudno orzec kiedy i jak Ci to zastygnie, i
      czy się nie rozleci.
    • Gość: gość Re: pytania o PASCHĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 10:21
      pascha powinna "dochodzić" w gazie, nadmiar wilgoci odcieknie.
      sera nie trzeba ponownie mielić, taki w wiaderkach jest wystarczająco gładki
      paschę ozdabia się na samym końcu, po wyjeciu na talerz. wiórki namokłyby i
      efekt byłby zaden gdyby zrobic to wczesniej
      kilka dni spokojnie postoi
    • olejanka Re: pytania o PASCHĘ 31.03.10, 23:34
      Pięknie wyglądają dekoracje najprostsze i kontrastowe, np po wyłożeniu paschy na odpowiedni talerz możesz dookoła paschy ułożyć wiśnie z syropu (lub konfitury, ale ładniej wyglądają całe) oraz całe migdały; ładnie wygląda też mięta :) a mmmm zupełnie nie tradycyjnie - mini marshmallows (białe)
      Pozdrawiam
      Ola
    • Gość: kuchareczka Re: pytania o PASCHĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 09:42
      myślałam o takm przepisie:

quchnia.24polska.pl/przepisy_kulinarne/potrawy_wielkanocne/pascha_wielkanocna_z_bakaliami_1781.html
      Przy czym masę (bez bakali) wykonać dwukrotnie więcej, po czym w tym podstawowom wariancie podzielić na 2 różne: do 1.wariantu dodać esencje pomarańczową i zestaw bakali z morelami suszonymi, skórką pomarańczową, orzechami włoskimi, do 2. wariantu dodać esencję waniliową z innym zestawem bakali (jeszcze nad nim myślę), w tym na pewno suszone truskawki.

I tak wariant 1 chciałabym ozdobić motylkami z plastrów pomarańczy, miętą i listkami mięty - kiedyś widziałam coś podobnego na serniku na zimno w jakiejś gazecie i wyglądało cudnie :-)

Wariant 2 to poukładane pokrojone w ćwiartki i połówki truskawki, równiez mięta i płatki migdałów.
      Zależy mi by było kolorow i wiosennie :-)

Na razie, z braku czasu ale też by nie stawiac sobie poprzeczki zbyt wysoko przy tym debiucie, odpada samodzielne przyrządzanie twarogu i śmietany :-( Może na przyszły rok?

Mam jeszcze jedno pytanie: czy po zastygnięciu paschy, jej konsystencja przypomina trochę konsystencję sernika na zimno? Jest gardziej gęsta. rzadsza?

Bardzo fajny pomysł z marshmallows :-))
      • Gość: Misia Re: pytania o PASCHĘ IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.10, 09:50
        Ser jest kwaśny, a wszystko, co kwaśne reaguje z aluminium zawartym
        w folii.
      • ks40 Re: pytania o PASCHĘ 01.04.10, 10:57
        Robię paschę wg tego przepisu (co prawda ze starej Wyborczej) i wykładam masę po
        zrobieniu na durszlak wyłożony gazą. Górę paschy przykrywam pozostałą gazą i
        obciążam talerzykiem z np. pełnym słoikiem dżemu lub majonezu lub ketchupu -
        chodzi o ciężar. Stawiam na garnku lub misce tak by nie dotykało dna i pascha
        sobie ścieka, tzn. serwatka ścieka. Z reguły robię ją wieczorem w piątek, żeby
        zdążyła dobrze odcieknąć. Potem wykładam na duży talerz i ew. robię esy floresy
        z rozpuszczonej czekolady. Acha i używam nieco mniej cukru ok. 30 dkg i nieco
        więcej masła ale nie pamiętam ile bo przepis jest w domu:/. Acha i nie związuję
        końców gazy tylko przykrywam nimi paschę na sicie.
        • Gość: kuchareczka Re: pytania o PASCHĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 11:04
          W takim razie zrobię Twoim sposobem, oczywiście z gazą, folia to zdecydowanie zły pomysł - na to wychodzi.
          Wielkie dzięki ze cenne uwagi :-)
      • olejanka Re: pytania o PASCHĘ 01.04.10, 13:19
        Konsystencja: zależy od przepisu, wg którego robisz. Ja robię z sera twarogowego
        i jest mocno zwarta (odcieka 2 dni), jak sernik; podobno pascha z gotowanego
        mleka jest delikatniejsza.
        Pozdrawiam
        Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka