Dodaj do ulubionych

Ciasto na oleju vs. ciasto na margarynie/maśle

17.04.10, 11:13
Właśnie zrobiłam z internetowego przepisu takie klasyczne ciasto jogurtowe, w przepisie było 1/2 kubka oleju. Po upieczeniu ryknęliśmy śmiechem, bo, jak stwierdził mój facet, ciasto smakuje jak.... kotlet. Generalnie chodzi o to, że strasznie ten olej czuć w cieście (świeży, kujawski,żeby nie było, że wlałam jakiś po smażeniu frytek :) ) Po co więc w przepisach na ciasto jest olej, czy nie można tego zastąpić np. taką samą ilością roztopionego masła? Czy zrobi się zakalec?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaśka Re: Ciasto na oleju vs. ciasto na margarynie/maśl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.10, 11:44
      Hm, ja też robiłam to ciasto, jak i parę innych na oleju np. placek amerykański,
      różne muffinki i nic mi nie smakowało jak kotlet. Przeciwnie, wg mnie ciasta z
      olejem są często wilgotniejsze niż na maśle czy margarynie. Masło dodaję do
      kruchych ciast, margarynę do ucieranych, jeśli tak jest napisane w przepisie.
      Nie próbowałam nic zamieniać i kombinować.
    • ania_m66 Re: Ciasto na oleju vs. ciasto na margarynie/maśl 17.04.10, 14:07
      absolutnie nie wierze.
      sama pieke od lat ciasto jogurtowe na oleju i jest doskonale.
      musialas sknocic cos innego, albo olej byl zjelczaly i ogolnie nie teges.
      normalny olej ma calkowicie neutralny smak, wiec nie ma fizycznej
      mozliwosci zeby ciasto smakowalo jak kotlet. no chyba, ze dodalas do niego mieso
      i bulke tarta. jezeli naprawde czuc bylo olej to wylacznie wina felernego oleju.
      nie dodalas do masy zadnych "polepszaczy" typu cukier waniliowy, czekolada, aromat?
      najlepiej napisz dokladnie przepis i sposob wykonania ciasta-koltleta, wtedy
      mozemy poszukac gdzie byl blad.
      • linn_linn Re: Ciasto na oleju vs. ciasto na margarynie/maśl 17.04.10, 15:48
        Przede wszystkim jaki to olej. Moim zdaniem powinien byc np. slonecznikowy, ryzowy.
      • frini Re: Ciasto na oleju vs. ciasto na margarynie/maśl 17.04.10, 18:46
        A więc podaję przepis (wzięłam go z serwisu Wielkie Żarcie: kubek 150 g. jogurtu naturalnego, 3 kubki mąki, 2 kubki cukru, 1/2 kubka oleju, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.). Do cukru dodałam oczywiście jeszcze cukier waniliowy. Ciasto było z jabłkami, dzisiaj jeszcze wpadła jedna osoba i stwierdziła że ciasto przypomina jej... smażone racuchy z jabłkami. A olej.... no, w butelce nie "zalatuje" jakby był zjełczały.
        • bene_gesserit Re: Ciasto na oleju vs. ciasto na margarynie/maśl 17.04.10, 19:14
          Bylby to pierwszy przypadek, w ktorym bezwonny olej zmienia smak w
          ciescie w piecu. W sumie mozecie to jakos uczcic, opisac i wrzucic
          na jakas strone, moze zajmie sie tym jakis chemik albo kto, bo to
          przyrodniczy fenomen.
          • frini Re: Ciasto na oleju vs. ciasto na margarynie/maśl 17.04.10, 19:25
            No dobrze, nie wierzycie mi, trudno. Może wszyscy w rodzinie mamy zepsute kubki smakowe. Ale ponawiam pytanie o zastąpienie tego oleju roztopionym masłem. Czy nie zrobi mi się zakalec?
          • linn_linn Re: Ciasto na oleju 4 razy 17.04.10, 19:26
            Moze nie "zalatywac", a swoj aromat miec.
            Ja testowalam kilka przepisow na ciasta jogurtowe i nigdy problemow nie bylo.
            Przy okazji wrzuce przepisy-
            Pierwsze:
            Ciasto jogurtowe
            4 jajka
            3,5 kubeczka cukru
            1 szczypta soli
            6 kubeczkow maki / w tym jeden maki typu ziemniaczana, maizena /
            1 proszek do pieczenia / opakowanie na 500 g maki /
            2 jogurty / ja uzylam cytrynowych, o wadze 125 g /
            2 kubeczki oleju / ja uzylam oliwy z olwek tzw. bezpestkowej, ale tylko taka
            dysponowalam /
            - zmiksowac bardzo dokladnie jajka, szczypte soli i cukier / miksowanie
            musi trwac kilka minut, aby masa stala sie bardzo puszyta /
            - make przesiac razem z proszkiem do pieczenia, dodawac partiami do masy
            jajecznej i calosc dokladnie wymieszac
            - na koncu dodac jogurt, kubeczek oleju, drugi jogurt i reszte oleju /
            dodawac kolejny skladnik dopiero po dokladnym polaczeniu sie z masa
            poprzedniego /
            - ciasto przelozyc do formy / natluszczonej i obsypanej tarta bulka /
            - piec w temperaturze 180° przez okolo 35-40 minut / nastawilam pieczenie
            na 25 minut, potem sprawdzilam, przykrylam folia aluminiowa i pieklam jeszcze
            przez okolo 10 minut; czas zalezy od uzytej formy /

Przepis / troche przez mnie zmieniony / przewidywal tortownice z tzw.
            "kominkiem". Ciasta wyszlo jednak tak duzo, ze nie chcialam ryzykowac i upieklam
            je w formie prostokatnej.
            Ciasto wyszlo puszyste, mieciutkie... Moze nastepnym razem zmniejszylabym ilosc
            oliwy, ale ze wzgledow kalorycznych / nie z uwagi na jej nadmiar /.
            Przed odmierzaniem skladnikow kubeczkami trzeba zaznaczyc wysokosc, do ktorej
            dochodzi jogurt / jest go nieco mniej niz wynosi objetosc kubeczka /.

Drugie / proszek sypany na wierzch /
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66993143,66993143,0,2.html?v=2
            Trzecie podwojnie jogurtowe:
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67113500,67113500,0,2.html?v=2
            Czwarte z maszyny:
            forum.gazeta.pl/forum/w,77,17034009,17330084,Re_Latwe_ciasto_jogurtowe_z_maszyny.html

• Gość: marbor1 Re: Ciasto na oleju vs. ciasto na margarynie/maśl IP: *.aster.pl 17.04.10, 18:18
      Nie wiem jak inni, ale ja np. nie używam w ogóle oleju kujawskiego,
      uniwersalnego czy rzepakowego. Po prostu śmierdzą mi. Wolę oleje bezzapachowe.
      • ania_m66 Re: Ciasto na oleju vs. ciasto na margarynie/maśl 17.04.10, 18:46
        a ja uzywam rzepakowego vegola z niemieckiego plusa (obecnie netto). doskonaly,
        bezzapachowy, bez zadnego posmaczku. znajduje sie w czolowce po testach
        konsumenckich przed duzo drozszym markowym rapso i na pierwszym miejscu testu
        ekologiczne okreslajacych m.in. zawartosc pestycydow i innych substancji
        niepozadanych. kosztuje okolo euro za litr :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka