Gość: Marcinek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.04, 17:30 Gdzie we Wroclawiu mozna kupic naprawde dobre wedliny ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tangerines Re: Wroclaw - ... wedliny? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 08.03.04, 17:45 Najlepsze są w małym sklepie mięsnym na rogu Piastowskiej i Grunwaldzkiej. Mam tam kilka ulubionych. Zdecydowanie natomiast jest tam najładniejsze mięso. Ceny konkurencyjne. Jak mam większą imprezę to zawsze tam się wybieram po zaopatrzenie. Minusy to kolejka i niezbyt miła obsługa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: Wroclaw - ... wedliny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 12:13 Jest taki fajny sklep na Legnickiej, niedaleko Kaufflandu, nie pamietam jak się nazywa. Mają tam takie prawdziwe staropolskie szynki, kiełbasy - ogólnie ten sklep jest taki bardzo szlachecko-polski. Poza tym sieć sklepów Konkret np. na ul. Glinianej (2 szt. jeden na rogu Ciepłej, drugi obok Gajowej) lub na Pułaskiego róg Komuny Paryskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: Wroclaw - ... wedliny? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.03.04, 15:16 Sklep na Legnickiej nazywa się Berti. Niestety większość wędlin sprzedawanych tam jest takich popularnych firm jak np. Tarczyński i ze staropolskimi nie mają nic wspólnego (z wysoką jakością też nie). Cala reszta sklepu godna polecenia - duży wybór piw, serów, makaronów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Słonimski IP: 62.87.130.* 10.03.04, 11:40 Bardzo dobre wedlinki /kazda ma inny smak-co nie zdarza sieczesto/ sa w sklepie na oławskiej firmowy ceny rózne ale wedliny są pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Wroclaw - ... wedliny? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.04, 15:48 wędliny z dziczyzny (i samą dziczyznę też, niestety, jest tylko mrożona) kupuję w sklepie na ul. Sądowej róg Świebodzkiej (zaraz przy areszcie śledzczym). są świetne. a inne wędliny na targowisku na Jemiołowej - mam tam dwa ulubione punkty. wiem, że niektórych kupowanie mięsa i wędlin na targowisku przeraża, ale tam naprawdę znalazłam najlepsze. nie cieknie z nich woda, są świeże i pachnące. jeśli jesteś w stanie psychicznie zaakceptować takie zakupy na targowisku :), to daj znać, wyjaśnię dokładnie, o które stoiska mi chodzi. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: Wroclaw - ... wedliny? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.03.04, 19:09 Ten sklep na Sądowej rzeczywiście godny polecenia. Pyszne kabanosy z dzika tam kiedyś kupiłam o ile pamiętam były tam też dobre kurczaki wędzone w całości. Dalej jest sklep Polesia i niektóre wędliny tam są też niezłe. Polecam ogonówkę obsypaną ziołami, nie wiem czy dokładnie tak się to nazywa ale tak wygląda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: Wroclaw - ... wedliny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 12:10 pozostaje tylko potwierdzić :), a czy wiecie gdzie oprócz sądowej sprzedają dziczyzną, chodzi mi szczególnie o mięso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinek Wroclaw - ... wedliny? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.03.04, 19:11 Dzieki za adresy a jezeli chodzi o targowisko na Jemiolowej to tez sie tam chetnie wybiore (prosze o namiary) Jeszcze jedno pytanko co sadzicie o wedlinach (stoisko na dole - naprzeciwko stoiska z pieczywem)w Galerii Dominikanskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Wroclaw - ... wedliny? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.04, 21:00 marcinku, na targowisku 2 stoiska. nieco trudno opisać ich położenie, ale: jeśli staniesz przed targowiskiem, twarzą do niego - masz dwa wejścia. wchodzisz wejściem z lewej strony: 1) na samym końcu alejki jest sklep z drobiem - tam kupuję salceson z indyka mocno czosnkowy, ozory albo w galarecie, albo w czarnej roladzie (smak kaszanki - pyyyycha), boczek wędzony. 2) wchodzisz tym wejściem, skręcasz w pierwszą w prawo i zaraz w lewo - i jest ciąg stoisk mięsno/wędlinowych usytuowanych równolegle do ul. jemiołowej. najpierw są dwa stoiska z mięsem (może nie wyglądają zachęcająco, ale ludzie, którzy je prowadzą, to prawdziwi masarze, sami rozbierają mięso, mają najróżniejsze podroby), później stoisko z wędliną - tam kupuję kabanosy wieprzowe, szynkę góralską (pieczoną z liśćmi laurowymi), szynki z tłuszczykiem i szynkę wołową (której w większości sklepów nie ma). gorąco polecam - ja tam bywam w soboty, bo wtedy targowisko funkcjonuje z większą parą daj znać, jeśli spróbujesz się tam wybrać a, i na targowisku kupuję prawdziwy twaróg - mniam. żadne tam serki do smarowania z azotem. taki prawdziwy twaróg - robię go ze śmietaną, rzodkiewkami, szczypiorkiem - rewelacja aż się zrobiłam głodna, idę kąsnąć salceson, mniam :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojka Re: Wroclaw - ... wedliny? IP: *.crowley.pl 09.03.04, 22:36 A ja polecam taki sklepik na placu piłsudskiego(dawny Gottwalda) sklepik malutki,a w nim...kiełbasa np papieska,albo weselna,szynka ,pasztet,no i wiele innych,wędzone dymem prawdziwym,bez konserwantów,naprawdę rewelacja,sa też pieczenie-z karczku ze schabu,z boczku,wędliny miła pani na zyczenie kroi Sklepik jest mały,od strony Kasprowicza sie wchodzi. Co do Galerii,to ja tam kupuję tzw szynkę cielęca(25 % cielęciny zawiera) a te naturalne szynki co tu kosztują około 35-40zł,na Piłasudskiego sa po 20kilka...i w Galeri też są wędliny od tarczyńskiego niektóre :(( Ale pasztety maja niezłe!chyba włąsnego wyrobu. Dober wędliny sa też na Bazarku Na niskich łąkach,w takiej przyczepie,smak szynki jak za czasów dawniejszych nieco ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: undyna Re: Wroclaw - ... wedliny? IP: *.dialog.net.pl 10.03.04, 15:15 ul.H.Pobożnego, przecznica Trzebnickiej:szynki są tam dobre: babuni i gotowana, kiełbasy i kaszanka też, róg św.Wincentego i B.Chrobrego:nie wiem jak reszta, ale kiełbasy mi tam smakują, polecam Lisiecką, ul.Chrobrego pomiędzy św.Wincentego i Jagiellończyka: bardzo dobre wędliny z konia (podobno nie jestem smakoszem) Pozdrawiam i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinek Re: Wroclaw - ... wedliny? IP: *.proxy.aol.com 11.03.04, 23:45 Dziekuje wszystkim. Pozdrawiam. Sprawdze pare adresow i podziele sie z Wami moja opinia na temat kupionych tam wedlin. Odpowiedz Link Zgłoś