moniakociara 10.06.10, 16:12 Witam, mam pare lasek wanilii, którym niedługo konczy sie termin ważnosci. Nie znam żadnego przepisu, gdzie moge uzyć tych lasek, dlatego zwracam się z prośbą o jakies sugestie :) Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda85 Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) 10.06.10, 16:20 Nasyp do słoika zwykłego cukru, wrzuć do nich wanilię. Będziesz mieć wspaniały cukier waniliowy, a nie ten sztuczny ze sklepu. Jak tak robię od lat za radą ludzi z tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 bron boze! 11.06.10, 22:47 nie ma absolutnie sensu wsadzanie pelnych lasek wanilii do cukru! wysychaja tam tylko na wior. cale laski przechowuj w bardzo szczelnie zakreconym sloiku/butelce. da sie je przechowac dluzej, najwyzej beda ciut twardsze i odrobine mniej aromatyczne. dopiero puste, wyskrobane wrzuc do cukru. kiedy wyschna zmiel razem z cukrem i przesiej przez sito. poza tym zrob creme brulee , oliwe waniliowa (1 rozcieta laska na 100 ml oliwy) i takaz sol. obie te ostatnie propozycje sa fantastyczne do warzyw; oliwa do zielonych szparagow i mlodziutkiej marchewki, kalafiora, czy kalarepki gotowanych na parze. sol np do szpinaku uduszonego na oliwie z dodatkiem imbiru i odrobiny czosnku. esencji osobiscie w ogole nie polecam. mam cala flache, nie wiem po co. swieza wanilia jest o niebo lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: bron boze! IP: *.chello.pl 12.06.10, 16:22 Ale tam nie ma napisane, że ma dać całe laski wanilii. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) 10.06.10, 16:52 Do tiramisu wydrap wnętrze laski waniliowej... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) 10.06.10, 17:04 Do każdego przepisu zawierającego cukier wanilinowy.. Możesz też drobić sobie własny osobisty ekstrakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) IP: *.chello.pl 11.06.10, 10:15 Mogłabyś poda przepis na taki ekstrakt? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ekstrakt 11.06.10, 10:33 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,92066080,92066080.html Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: ekstrakt 11.06.10, 17:31 Dziękuję Ci dobra kobieto, jesteś nieoceniona. Przegapiłam ten przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek zrób ekstrakt waniliowy !!! 11.06.10, 12:12 Laski przetnij wzdłuż na pół, wyskrob ziarenka, wrzuć do naczynia (butelka, słoik). Pozostałe po wyskrobaniu łupinki pokrój jak najdrobniej i dorzuć do ziarenek. Zalej alkoholem - wódką lub rumem. Ja tam wolę rum, bo mi wóda śmierdzi, ale większości zapach wódki nie przeszkadza i robią na wódce, twierdząc, że rum zmienia zapach ekstraktu a wódka i tak ulatnia się w pieczeniu (i tu właśnie jest szkopuł - ja ten ekstrakt leje do zimnych, nie do pieczonych deserów, i dlatego wole rum). Jeśli chodzi o proporcje, to zależy ile masz lasek wanilii - na pół litra alkoholu wrzuca się 5 lub więcej lasek. Potem przez 2 tygodnie butelkę należy raz - dwa razy dziennie wstrząsać, potem wystarczy raz-dwa razy w tygodniu. Po 3 miesiącach masz cudowny, ciemny waniliowy ekstrakt, który można odcedzić, waniliowe skrawki wysuszyć na wiór, zmielić i dodać do cukru. W efekcie masz ekstrakt ORAZ cukier waniliowy. Ekstrakt można już używać, lecz trzymać nadal w ciemnym miejscu, gdzie będzie sobie dojrzewał i się polepszał. Terminu przydatności do spożycia brak - to się nie psuje. A jaką masz wanilię? Bourbon czy Tahiti? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 11.06.10, 17:33 Też dobry przepis, zapisałam sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
moniakociara Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 11.06.10, 21:31 Mam Bourbon, tak mysle, ze moze faktycznie taki ekstrakt zrobie, mam coś kolo 10 lasek. Dostalam kiedys i do tej pory zuzylam tylko jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marciasek Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! IP: *.ghnet.pl 12.06.10, 00:38 Bourbon nieźle wychodzi na rumie, szybko i mocno barwi alkohol. Tahitańska lepiej ekstrahuje się w wódce - chyba te 2% różnicy w zawartości alkoholu czyni jej różnicę. Ekstrakt na rumie też wychodzi, ale potrzebuje więcej czasu. I w ogóle, ekstrakty robione z rozdrobnionej wanilii dochodzą szybciej niż z rozcinanej, poza tym więcej waniliny wyłazi do roztworu. Może spróbuj trochę na rumie, trochę na wódce? Niektórzy robią tez na brandy i whisky. Najlepiej spróbować samemu i wyrobić sobie własne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! IP: *.chello.pl 12.06.10, 16:24 Matko nie szkoda ci tej wódki? Uwielbiam Bourbona, na imieniny zawsze dostaję w prezencie od rodzinki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! IP: *.ds3.agh.edu.pl 12.06.10, 16:52 chodzi o wanilię bourbon a nie alkohol :) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 12.06.10, 19:28 9 pozostalych lasek to pikus. zuzyjesz w tydzien, jesli sie uprzesz. przepis na oliwe, sol, creme brulee podalam, doskonala jest pularda (od biedy kurczak) w sosie waniliowym z winem i smietana. przepis podawala emigrantka, jesli trzeba znajde. ciasta i desery wolaja o wanilie zamiast waniliny, kompoty, sos bernenski do rozowiutko usmazonej poledwcy wolowej mozna super wanilia podrasowac.... co to jest 10 lasek, tyle to u mnie naprawde w niecaly miesiac idzie. btw wanilii z tahiti akurat nie marnowalabym na esencje (znaczy w ogole bym nie marnowala zadnej, ale to juz pisalam), bo jest duzo drozsza i jakos nie sadze, aby w takiej formie byla o tyle lepsza. ewentualnie zrobilabym z wanilli burbon moze syrop waniliowy do polewania lodow i kaw smakowych (brrr, ale jesli ktos lubi...) albo nalewke/likier waniliowy? Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 13.06.10, 13:27 Wanilia tahitańska (Vanilla Tahitensis) to odmiana. Importowana z Tahiti rzeczywiście jest bardzo droga, ale uprawia się ja również w innych, znacznie tańszych lokalizacjach (głównie Indonezja, Indie, Papua Nowa Gwinea, Uganda). Ta tańsza, jeśli jest w dobrym gatunku, niewiele ustępuje (jeśli w ogóle) pochodzącej z Tahiti przy cenie ok. złotówki za laskę przy większym zakupie. Na ekstrakt wanilia tahitańska nadaje się znakomicie, choć najlepiej kupować tzw. extract grade - podsuszone laski, które maja podobna zawartość waniliny co wilgotne, świeże, jednak lepiej się ekstrahują i maja znacznie lepsza cenę. Mam swojego zaufanego dostawce z ebaya, od którego kupowałam wanilię w różnych odmianach i sortach już kilka razy, warto skorzystać, bo przy większych zakupach wychodzi bardzo tanio. Jeśli potrzeba mniej lasek, szukajcie na Allegro, wszystkie laski w cenie 2-4 zł./szt to vanilla tahitensis, bourbon jest droższy i nikt go nie sprowadza. Co do pozostałej treści posta - święta racja, zastosowań kulinarnych wanilii jest bez liku i wcale nie tylko do słodkiego. Jeśli można prosić o przepis na pulardę to chętnie się podłączę :) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 13.06.10, 16:31 a prosze. forum.gazeta.pl/forum/w,77,103542327,103602043,Re_Przepis_na_pieczona_pularde_rekomendacje_.html robilam ja juz tak dawno temu, ze zapomnialam o malym mankamencie dania. sama w sobie byla ok, ale bez szalu, calosc smakowo bardzo poprawily trufle, ktore znajdowaly sie w przepisie oryginalnym, a ktore emigrantka w swoim tlumaczeniu pominela a ja zgadlam. a dokladnie kawalek jednej trufli z wloskich delikatesow zeskrobanej obieraczka do kartofli na cienkie wiorki. wydaje mi sie, ze juz dodatek masla truflowego, o ktore latwiej na warzywach badz makaronie sporo da. i wino powinno byc dosc kwaskawe w smaku imho. innaczej sos za bardzo przypomina budyn, poniewaz w slodkim winie i smietance wanilia rozwija swoj charakterystyczny aromat znany wszystkim ze slodkich deserow. za to w oliwie, sosie bernenskim czy soli np nie i smakuje wrecz tajemniczo ostro. o, i jeszcze mi sie jako propozycja utylizacji biala smazona ryba z odrobina wanilii przypomniala :) moi dostawcy z ebayu sprowadzaja gatunek burbon wylacznie z madagaskaru i mauritiusa (ta jest imho nieco gorsza) a tahitanska wprost z tahiti. o innych uprawianych gdzie indziej nie moge sie wiec wypowiadac. do deserow uzywam ostanio raczej fasolke tonka, wanilii dodajac do potraw wytrawnych i ewentualnie slodkich wypiekow. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 13.06.10, 20:28 Wielkie dzięki za przepisy, a do dostawców rzuć linka pls (tu albo na priv, jak wolisz). Ja sprowadzałam bourbon z Madagaskaru, a tahitańską z Indonezji i Papui Nowej Gwinei (ta ostatnia lepsza). Dla porównania miałam kilka tahitańskich lasek z Tahiti otrzymanych w prezencie (bynajmniej nie od dostawcy z ebaya). Rzeczywiście, były odrobinkę inne, może to kwestia sposobu preparowania po zbiorze, niemniej różnica w cenie znacznie przewyższała różnicę w smaku. Podobno bardzo dobrą wanilię produkuje obecnie Uganda. Tyle, że jakoś na nią jeszcze nie trafiłam. [OT] Ania, a masz może jakichś dobrych dostawców czarnego pieprzu? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 13.06.10, 20:58 burbonska od lat od madavanilla na niemieckim ebayu. rewelacyjna jakosc towaru prosto z malej plantacji na madagaskarze za bardzo przystepna cene. w ogole sklep ma fajne przyprawy i koniecznie jesli zdecydujesz sie tam cos nabyc kup fasolke tonka (tylko trzeba wiedziec co i jak, bo kumaryna ale od tego jest siec). sprzedawcy od ktorego kupilam tahitanska akurat nie widze na ebayu. kupilam wtedy 2 laski za 11 euro plus przesylka. tu masz delikatesy sprzedajace prawdziwa na wage cgi.ebay.de/Vanille-Schoten-ca-10-16-Stangen-Tahiti-100-g-/390208340083?cmd=ViewItem&pt=Nahrungsmittel_Spezialit%C3%A4ten&hash=item5ada3ac073 zobacz sobie roznice w cenie miedzy nia a burbonska. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 13.06.10, 23:26 Fajny ten sklep, dziękuję. Pewnie kupie od nich pieprz. Szukałam telicherry - nie widzę, ale są inne fajne gatunki. Ten długoziarnisty, bengalski mi się podoba, znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 13.06.10, 23:51 kubebe? znam, nabylam u nich razem z wedzona sola dla pewnej forumki, kwieciem pomarancza, wedzona papryka i chili anchos i posiadam nadal. dodaje do mies utluczony wraz z innymi pieprzami i posypuje serek typu philadelphia. i dodawalam do paru dan kuchni polnocnoafrykanskiej. w smaku jest jak gorzkawe, ostre sproszkowane ziele angielskie. a tellicherry (przez dwa l) to u teeminny dostaniesz Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 14.06.10, 00:20 ale ona tylko do Niemiec wysyła :( Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 14.06.10, 00:50 napisz mi na priva, to ci kupie u innego sprzedawcy od ktorego odbiore, bo jest dosc blisko mnie i ci wysle jak chcesz. a w ogole to madavanilla ma tasmanski pieprz gorski. w sumie dosc podobny smakowo i jeszcze lepszy jakosciowo cgi.ebay.de/15g-Tasmanischer-Bergpfeffer_W0QQitemZ120574580269QQcategoryZ79871QQcmdZViewItemQQ_trksidZp3907.m8QQ_trkparmsZalgo%3DMW%26itu%3DUCC%26otn%3D38%26po%3DLCA%26ps%3D4 albo ten tzw marchewkowy cgi.ebay.de/35g-Mohren-Pfeffer-Mohrenpfeffer-/130399094634?cmd=ViewItem&pt=Nahrungsmittel_Spezialit%C3%A4ten&hash=item1e5c64476a pondicherry w zalewie itp w ogole fajne pieprze maja, moge serdecznie polecic. a z marchewkowym uwazaj, bo ostry jak diabli. Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) 13.06.10, 11:35 Lody waniliowe Budyn z prawdziwa wanilia (pychota!) Plywajaca wyspa - rewelacyjny deser Waniliowe kremy do ciast, ptysiow, kremowek Waniliowy sos do owocow Dodatek do bitej smietany Tu jest przepis na plywajaca wyspe: smaker.pl/przepisy/wszystkie/przepis/ile-flottante-czyli-francuski-deser-z-jajek,32861 Maizena to skrobia kukurydziana, mozna ja zastapic maka ziemniaczana. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) 13.06.10, 12:06 ostatnio jest uzywana w potrawach miesnych tak samo jak schokolade moze tutaj znajdziesz ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,7491544,Piekni_miesozerni.html Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) 13.06.10, 14:07 Pannacotta :-) Odpowiedz Link Zgłoś