Dodaj do ulubionych

Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :)

10.06.10, 16:12
Witam,
mam pare lasek wanilii, którym niedługo konczy sie termin ważnosci. Nie znam
żadnego przepisu, gdzie moge uzyć tych lasek, dlatego zwracam się z prośbą o
jakies sugestie :)
Dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jagoda85 Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) 10.06.10, 16:20

Nasyp do słoika zwykłego cukru, wrzuć do nich wanilię. Będziesz mieć
      wspaniały cukier waniliowy, a nie ten sztuczny ze sklepu. Jak tak
      robię od lat za radą ludzi z tego forum.
      • ania_m66 bron boze! 11.06.10, 22:47
        nie ma absolutnie sensu wsadzanie pelnych lasek wanilii do cukru!
        wysychaja tam tylko na wior. cale laski przechowuj w bardzo szczelnie zakreconym sloiku/butelce. da sie je przechowac dluzej, najwyzej beda ciut twardsze i odrobine mniej aromatyczne.
        dopiero puste, wyskrobane wrzuc do cukru. kiedy wyschna zmiel razem z cukrem i przesiej przez sito.
        poza tym zrob creme brulee , oliwe waniliowa (1 rozcieta laska na 100 ml oliwy) i takaz sol.
        obie te ostatnie propozycje sa fantastyczne do warzyw; oliwa do zielonych szparagow i mlodziutkiej marchewki, kalafiora, czy kalarepki gotowanych na parze. sol np do szpinaku uduszonego na oliwie z dodatkiem imbiru i odrobiny czosnku.
        esencji osobiscie w ogole nie polecam. mam cala flache, nie wiem po co. swieza wanilia jest o niebo lepsza.
        • Gość: gość Re: bron boze! IP: *.chello.pl 12.06.10, 16:22
          Ale tam nie ma napisane, że ma dać całe laski wanilii.
    • pieskuba Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) 10.06.10, 16:52
      Do tiramisu wydrap wnętrze laski waniliowej...
    • marghe_72 Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) 10.06.10, 17:04
      Do każdego przepisu zawierającego cukier wanilinowy..
      Możesz też drobić sobie własny osobisty ekstrakt
      • Gość: jagoda Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) IP: *.chello.pl 11.06.10, 10:15
        Mogłabyś poda przepis na taki ekstrakt?
    • marghe_72 Re: ekstrakt 11.06.10, 10:33
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,92066080,92066080.html
      • jagoda85 Re: ekstrakt 11.06.10, 17:31

Dziękuję Ci dobra kobieto, jesteś nieoceniona. Przegapiłam ten
        przepis.
    • marciasek zrób ekstrakt waniliowy !!! 11.06.10, 12:12
      Laski przetnij wzdłuż na pół, wyskrob ziarenka, wrzuć do naczynia (butelka, słoik). Pozostałe po wyskrobaniu łupinki pokrój jak najdrobniej i dorzuć do ziarenek. Zalej alkoholem - wódką lub rumem. Ja tam wolę rum, bo mi wóda śmierdzi, ale większości zapach wódki nie przeszkadza i robią na wódce, twierdząc, że rum zmienia zapach ekstraktu a wódka i tak ulatnia się w pieczeniu (i tu właśnie jest szkopuł - ja ten ekstrakt leje do zimnych, nie do pieczonych deserów, i dlatego wole rum).
      Jeśli chodzi o proporcje, to zależy ile masz lasek wanilii - na pół litra alkoholu wrzuca się 5 lub więcej lasek. Potem przez 2 tygodnie butelkę należy raz - dwa razy dziennie wstrząsać, potem wystarczy raz-dwa razy w tygodniu. Po 3 miesiącach masz cudowny, ciemny waniliowy ekstrakt, który można odcedzić, waniliowe skrawki wysuszyć na wiór, zmielić i dodać do cukru. W efekcie masz ekstrakt ORAZ cukier waniliowy. Ekstrakt można już używać, lecz trzymać nadal w ciemnym miejscu, gdzie będzie sobie dojrzewał i się polepszał. Terminu przydatności do spożycia brak - to się nie psuje.

A jaką masz wanilię? Bourbon czy Tahiti?
      • jagoda85 Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 11.06.10, 17:33

Też dobry przepis, zapisałam sobie.
      • moniakociara Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 11.06.10, 21:31
        Mam Bourbon, tak mysle, ze moze faktycznie taki ekstrakt zrobie, mam coś kolo 10
        lasek. Dostalam kiedys i do tej pory zuzylam tylko jedna.
        • Gość: marciasek Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! IP: *.ghnet.pl 12.06.10, 00:38
          Bourbon nieźle wychodzi na rumie, szybko i mocno barwi alkohol. Tahitańska
          lepiej ekstrahuje się w wódce - chyba te 2% różnicy w zawartości alkoholu czyni
          jej różnicę. Ekstrakt na rumie też wychodzi, ale potrzebuje więcej czasu. I w
          ogóle, ekstrakty robione z rozdrobnionej wanilii dochodzą szybciej niż z
          rozcinanej, poza tym więcej waniliny wyłazi do roztworu.

Może spróbuj trochę na rumie, trochę na wódce? Niektórzy robią tez na brandy i
          whisky. Najlepiej spróbować samemu i wyrobić sobie własne zdanie.
        • Gość: gość Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! IP: *.chello.pl 12.06.10, 16:24
          Matko nie szkoda ci tej wódki? Uwielbiam Bourbona, na imieniny
          zawsze dostaję w prezencie od rodzinki.
          • Gość: sylwia Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! IP: *.ds3.agh.edu.pl 12.06.10, 16:52
            chodzi o wanilię bourbon a nie alkohol :)
        • ania_m66 Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 12.06.10, 19:28
          9 pozostalych lasek to pikus. zuzyjesz w tydzien, jesli sie uprzesz.
          przepis na oliwe, sol, creme brulee podalam, doskonala jest pularda (od biedy
          kurczak) w sosie waniliowym z winem i smietana. przepis podawala emigrantka,
          jesli trzeba znajde.
          ciasta i desery wolaja o wanilie zamiast waniliny, kompoty, sos bernenski do
          rozowiutko usmazonej poledwcy wolowej mozna super wanilia podrasowac....
          co to jest 10 lasek, tyle to u mnie naprawde w niecaly miesiac idzie.
          btw wanilii z tahiti akurat nie marnowalabym na esencje (znaczy w ogole bym nie
          marnowala zadnej, ale to juz pisalam), bo jest duzo drozsza i jakos nie sadze,
          aby w takiej formie byla o tyle lepsza.
          ewentualnie zrobilabym z wanilli burbon moze syrop waniliowy do polewania lodow
          i kaw smakowych (brrr, ale jesli ktos lubi...)
          albo nalewke/likier waniliowy?
          • marciasek Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 13.06.10, 13:27
            Wanilia tahitańska (Vanilla Tahitensis) to odmiana. Importowana z Tahiti rzeczywiście jest bardzo droga, ale uprawia się ja również w innych, znacznie tańszych lokalizacjach (głównie Indonezja, Indie, Papua Nowa Gwinea, Uganda). Ta tańsza, jeśli jest w dobrym gatunku, niewiele ustępuje (jeśli w ogóle) pochodzącej z Tahiti przy cenie ok. złotówki za laskę przy większym zakupie. Na ekstrakt wanilia tahitańska nadaje się znakomicie, choć najlepiej kupować tzw. extract grade - podsuszone laski, które maja podobna zawartość waniliny co wilgotne, świeże, jednak lepiej się ekstrahują i maja znacznie lepsza cenę. Mam swojego zaufanego dostawce z ebaya, od którego kupowałam wanilię w różnych odmianach i sortach już kilka razy, warto skorzystać, bo przy większych zakupach wychodzi bardzo tanio. Jeśli potrzeba mniej lasek, szukajcie na Allegro, wszystkie laski w cenie 2-4 zł./szt to vanilla tahitensis, bourbon jest droższy i nikt go nie sprowadza.

Co do pozostałej treści posta - święta racja, zastosowań kulinarnych wanilii jest bez liku i wcale nie tylko do słodkiego. Jeśli można prosić o przepis na pulardę to chętnie się podłączę :)
            • ania_m66 Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 13.06.10, 16:31
              a prosze.
              forum.gazeta.pl/forum/w,77,103542327,103602043,Re_Przepis_na_pieczona_pularde_rekomendacje_.html
              robilam ja juz tak dawno temu, ze zapomnialam o malym mankamencie dania. sama w
              sobie byla ok, ale bez szalu, calosc smakowo bardzo poprawily trufle, ktore
              znajdowaly sie w przepisie oryginalnym, a ktore emigrantka w swoim tlumaczeniu
              pominela a ja zgadlam. a dokladnie kawalek jednej trufli z wloskich delikatesow
              zeskrobanej obieraczka do kartofli na cienkie wiorki.
              wydaje mi sie, ze juz dodatek masla truflowego, o ktore latwiej na warzywach
              badz makaronie sporo da.
              i wino powinno byc dosc kwaskawe w smaku imho. innaczej sos za bardzo przypomina
              budyn, poniewaz w slodkim winie i smietance wanilia rozwija swoj
              charakterystyczny aromat znany wszystkim ze slodkich deserow.
              za to w oliwie, sosie bernenskim czy soli np nie i smakuje wrecz tajemniczo ostro.
              o, i jeszcze mi sie jako propozycja utylizacji biala smazona ryba z odrobina
              wanilii przypomniala :)
              moi dostawcy z ebayu sprowadzaja gatunek burbon wylacznie z madagaskaru i
              mauritiusa (ta jest imho nieco gorsza) a tahitanska wprost z tahiti. o innych
              uprawianych gdzie indziej nie moge sie wiec wypowiadac.
              do deserow uzywam ostanio raczej fasolke tonka, wanilii dodajac do potraw
              wytrawnych i ewentualnie slodkich wypiekow.
              • marciasek Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 13.06.10, 20:28
                Wielkie dzięki za przepisy, a do dostawców rzuć linka pls (tu albo na priv, jak wolisz).

Ja sprowadzałam bourbon z Madagaskaru, a tahitańską z Indonezji i Papui Nowej Gwinei (ta ostatnia lepsza). Dla porównania miałam kilka tahitańskich lasek z Tahiti otrzymanych w prezencie (bynajmniej nie od dostawcy z ebaya). Rzeczywiście, były odrobinkę inne, może to kwestia sposobu preparowania po zbiorze, niemniej różnica w cenie znacznie przewyższała różnicę w smaku. Podobno bardzo dobrą wanilię produkuje obecnie Uganda. Tyle, że jakoś na nią jeszcze nie trafiłam.

[OT] Ania, a masz może jakichś dobrych dostawców czarnego pieprzu?
                • ania_m66 Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 13.06.10, 20:58
                  burbonska od lat od madavanilla na niemieckim ebayu. rewelacyjna jakosc towaru prosto z malej plantacji na madagaskarze za bardzo przystepna cene. w ogole sklep ma fajne przyprawy i koniecznie jesli zdecydujesz sie tam cos nabyc kup fasolke tonka (tylko trzeba wiedziec co i jak, bo kumaryna ale od tego jest siec).
                  sprzedawcy od ktorego kupilam tahitanska akurat nie widze na ebayu. kupilam wtedy 2 laski za 11 euro plus przesylka.
                  tu masz delikatesy sprzedajace prawdziwa na wage cgi.ebay.de/Vanille-Schoten-ca-10-16-Stangen-Tahiti-100-g-/390208340083?cmd=ViewItem&pt=Nahrungsmittel_Spezialit%C3%A4ten&hash=item5ada3ac073
                  zobacz sobie roznice w cenie miedzy nia a burbonska.
                  • marciasek Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 13.06.10, 23:26
                    Fajny ten sklep, dziękuję. Pewnie kupie od nich pieprz. Szukałam telicherry -
                    nie widzę, ale są inne fajne gatunki. Ten długoziarnisty, bengalski mi się
                    podoba, znasz?
                    • ania_m66 Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 13.06.10, 23:51
                      kubebe? znam, nabylam u nich razem z wedzona sola dla pewnej forumki, kwieciem pomarancza, wedzona papryka i chili anchos i posiadam nadal. dodaje do mies utluczony wraz z innymi pieprzami i posypuje serek typu philadelphia. i dodawalam do paru dan kuchni polnocnoafrykanskiej.
                      w smaku jest jak gorzkawe, ostre sproszkowane ziele angielskie.
                      a tellicherry (przez dwa l) to u teeminny dostaniesz
                      • marciasek Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 14.06.10, 00:20
                        ale ona tylko do Niemiec wysyła :(
                        • ania_m66 Re: zrób ekstrakt waniliowy !!! 14.06.10, 00:50
                          napisz mi na priva, to ci kupie u innego sprzedawcy od ktorego odbiore, bo jest
                          dosc blisko mnie i ci wysle jak chcesz.
                          a w ogole to madavanilla ma tasmanski pieprz gorski. w sumie dosc podobny
                          smakowo i jeszcze lepszy jakosciowo
                          cgi.ebay.de/15g-Tasmanischer-Bergpfeffer_W0QQitemZ120574580269QQcategoryZ79871QQcmdZViewItemQQ_trksidZp3907.m8QQ_trkparmsZalgo%3DMW%26itu%3DUCC%26otn%3D38%26po%3DLCA%26ps%3D4
                          albo ten tzw marchewkowy
                          cgi.ebay.de/35g-Mohren-Pfeffer-Mohrenpfeffer-/130399094634?cmd=ViewItem&pt=Nahrungsmittel_Spezialit%C3%A4ten&hash=item1e5c64476a
                          pondicherry w zalewie itp
                          w ogole fajne pieprze maja, moge serdecznie polecic. a z marchewkowym uwazaj,
                          bo ostry jak diabli.
    • venettina Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) 13.06.10, 11:35
      Lody waniliowe
      Budyn z prawdziwa wanilia (pychota!)
      Plywajaca wyspa - rewelacyjny deser
      Waniliowe kremy do ciast, ptysiow, kremowek
      Waniliowy sos do owocow
      Dodatek do bitej smietany

Tu jest przepis na plywajaca wyspe:
      smaker.pl/przepisy/wszystkie/przepis/ile-flottante-czyli-francuski-deser-z-jajek,32861
      Maizena to skrobia kukurydziana, mozna ja zastapic maka ziemniaczana.
    • mhr-cs Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) 13.06.10, 12:06
      ostatnio jest uzywana
      w potrawach miesnych
      tak samo jak schokolade
      moze tutaj znajdziesz

ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,7491544,Piekni_miesozerni.html
      • aka10 Re: Potrzebuje przepisów z laskami wanilii :) 13.06.10, 14:07
        Pannacotta :-)
    • aka10 Re: 86c Przestan SPAMowac! 17.03.15, 18:33
    • squirk Re: SPAM 18.03.15, 01:38
      86c napisał(a):

Czyli chłam, szkoda czasu.