Dodaj do ulubionych

boczek rolowany

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 23:11
Miłe panie i nie tylko proszę o dobry i sprawdzony przepis na boczek
rolowany ,może być z dodatkami
robert ze Szczecina
Obserwuj wątek
    • Gość: dala Re: boczek rolowany IP: 62.233.217.* 14.03.04, 10:34
      Proszę.Boczek wychodzi wspaniały.Cienki płat boczku natrzeć solą,majerankiem i
      rozgniecionym czosnkiem-nie żałować przypraw,ma być dużo.Zwinąć mocno w
      roladę,związać nicią odstawić na noc.Na drugi dzień obsmażyć dość mocno,zawinąć
      w folię aluminiową i upiec w 180 st.
    • Gość: gość: wir Re: boczek rolowany IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.03.04, 10:47
      Do rolowania - (boczku) najlepszy jest duży prostokątny chudy płat mięsa,
      najlepiej cienki bez skórki. Umyć, posypać solą i przyprawami:
      majeranek,pieprz,czosnek i cebula drobno pokrojona. Można dodać paprykę
      pokrojoną na półplasterki, pieczarki pokrojone, śliwki suszone, też pokrojone-
      bez pestek. Boczek zwinąć tak jak roladę, związać grubą nitką tak jak baleron i
      włożyć do lodówki na kilka godzin aby mięso przeszło przyprawami. Można zawinąć
      w folię aluminiową lub włożyć do żeliwnego garnka z przykrywką. Piec około
      godziny, Póżniej folię odwinąć z wierzchu, polać piwem mięso i piec do
      zrumienienia się. Ja kiedyś robiłam z jednego boczku dwie rolady. Boczek
      wyrównałam w prostokąt, kawałki skręciłam przez maszynkę z grubymi oczkami,
      dodałam przyprawy,cebulę, jajka- tak jak na mielone tylko bez bułki.Z boczku
      odkroiłam 1 cm płat tłustego boczku, posypałam solą i kminkiem, drugą część
      chudszą posypałam majerankiem. Na płaty boczku położyłam mięso mielone.
      zawinęłam, obwiązałam grubą nitką. Na wierzchu posypałam również rolady, jedną
      majerankiem a drugą kminkiem. Dalsze czynności tak jak w poprzednim przepisie.
      • Gość: Jola B Re: boczek rolowany IP: *.gazownia.szczecin.pl 16.03.04, 10:18
        Ja roluję też boczek gruby - wtedy przecinam go na pół zwiększjąc dwukrotnie
        powierzchnię - zostawiam ok. 3 cm nieprzecięte. Przyprawiam solą, pieprzem ,
        majerankiem i czosnkiem. Do środka wkładam piersi z kurczaka ( b. ładnie
        wyglądają po przecięciu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka