Dodaj do ulubionych

Ranking programow kulinarnych

IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.03.04, 22:46
Z radoscia stwierdzam, ze nastapil "wysyp" programow o gotowaniu. Przez lata
byla posucha. Pamietacie "Gotowanie na ekranie"? Taki sztywny programik,
inwencji kulinarnej bylo w nim najwyzej za 2 grosze.
Potem, ku mojej rozpaczy, pojawil sie Maklowicz - dyletant, nie majacy o
gotowaniu bladego pojecia. Na poczatku nie umial nawet noza trzymac. Rozpacz.
Mylil podstawowe pojecia. Po latach troche sie wyrobil, a nawet wyrosl na
autorytet kulinarny. Zgroza! Zaraz zakrzycza mnie jego milosnicy, trudno...
Zdobyl wszak liczne grono milosnikow. Coz, juz nasi przodkowie zauwazyli, ze
na bezrybiu i rak ryba!

A teraz prosze: kuchnia z Okrasa, Pascal, placze sie po nocach Kuron w
powtorkach... Jest w czym wybierac.

No wlasnie: ktory z obecnych programow najbardziej sie Wam podoba? I
dlaczego? Moze przyznawac punkty w skali do 10?

Moje typy:
Okrasa - 9 pkt
Pascal - 8
Kuron - 3
Maklowicz - 0 (uzasadnienie powyzej)
Obserwuj wątek
    • lunatica Re: Ranking programow kulinarnych 13.03.04, 22:57
      ostatnio stawiam Pascala na równi z Makłowiczem (który mi sie odrobinę
      przejadł :-)) - 8/10 (Pascala ze względu na przeogromny sentyment do jamiego
      Olivera :-))

nie mogę znieść kuchni z Okrasą oraz błąkającego się nocami po tvn-ie Kuronia -
      przykro mi - 5/10

nigdy już nie włączę domowej kawiarenki (czy coś takiego) - 0/10

ostatnio zauważyłam jeszcze jeden porgram o gotowaniu na polsacie chyba... ale
      tym drugim, gdzie giwiazdy rodzimego szołbiznesu gotują. o! zgrozo! widziałam
      pana jacka kawalca, kóry na poczatku programu ćwiczył... później niby gotowała
      i znowu ćwiczył w czasie gdzy potrawa dochodziła, żeby wcześniej spalic
      kalorie, które wchłonie po zjedzeniu przygotowanego danie - piersi kurczaka w
      jakiejs bliżej nieokreslonej zalewie... brr... mama mi mówiła, że wcześniej
      widziała aktorkę spiewająca kasię (wieczną) skrzynecką i magdę wołejko...
      nie polecam! chyba, że dla śmiechu 0/10
      • Gość: Linn Re: Ranking programow kulinarnych IP: *.dialup.tiscali.it 14.03.04, 09:38
        Ten na Polsacie to chyba "Smakosze i rozkosze". Byl kiedys w soboty rano i
        czesto go ogladalam / kiedy mialam jeszcze Polsat /. Niektore przepisy byly
        calkiem dobre.
        • Gość: Voltaire Re: Ranking programow kulinarnych IP: *.echostar.pl 14.03.04, 11:04
          Maklowicz 9/10
          Pascal 6/10
          Kawiarenka 5/10
          Okrasa 4/10
          • szumak okrasa najgorszy 14.03.04, 12:30
    • Gość: elask Re: Ranking programow kulinarnych IP: *.itpp.pl 14.03.04, 11:16
      Chyba jednak dla mnie najlepszy jest dalej Makłowicz- 8/10,
      Pascal- oglądałam tylko wczorajszy program i to nie cały, ale milo mnie
      zaskoczył po tym co przeczytałam o poprzednim programie, więc z nadzieją na
      lepsze- 6/10
      Okrasa- na razie ( jak nie skończą się goście i ich popisy i nie zwolni tempa)-
      3/10
      kawiareki nie oglądam, bo nie mam Polsatu.
      A na którym kanale można obejrzeć Jamiego?
      • lunatica Re: Ranking programow kulinarnych 14.03.04, 12:52
        jamie bywa na bbc prime (piatki i niedziele)
        • Gość: elask Re: Ranking programow kulinarnych IP: *.itpp.pl 15.03.04, 07:31
          Dziękuję bardzo
    • szumak ja czuje odwtnie 14.03.04, 12:29
      > Moje typy:
      > Okrasa - 9 pkt
      > Pascal - 8
      > Kuron - 3
      > Maklowicz - 0 (uzasadnienie powyzej)

> Maklowicz- 9 pkt
      > Pascal - 6
      > Kuron - 1
      > Okrasa - 0 (uzasadnienie powyzej)
    • szumak pojawil sie Maklowicz - dyletant 14.03.04, 12:36

> Potem, ku mojej rozpaczy, pojawil sie Maklowicz - dyletant, nie majacy o
      > gotowaniu bladego pojecia.

polecam texty Bikonta i Makłowicza dostępne na www.wprost.pl
      dodam jeszcze p. A. Kręglicką z Wysokich .... a potem długo dlugo nic
      Ci państwo wiedzą o co chodzi
    • Gość: goska Re: Ranking programow kulinarnych IP: *.gizycko.mm.pl 14.03.04, 13:13
      Jak dla mnie najlepszy jest James Martin prowadzący program kulinarny na kanale
      CLUB.Od wczoraj zastąpiła go pani czarna,która za przeproszeniem nie umiała
      położyć kotletów na patelnię chichichi.......Takiego laictwa dawno nie widziałam
      Wzięła kotleta w palce,położyła go na łopatkę,a potem palcami zdjęła go z
      łopatki i położyła go na patelnię.
      1 James Martin
      2 Makłowicz
      3 nie oglądam dalej,bo reszta napawa mnie zgrozą.
      pozdrawiam kulinarnych maniaków:)
    • mawena Re: Ranking programow kulinarnych 14.03.04, 13:50
      Ja lubię Makłowicza. Program z Pascalem jest dla mnie trochę za bardzo rozedrgany, zwłaszcza że muszę
      się skupić, żeby zrozumieć, co Pascal mówi. Piesek fajny, ale wiadomo, że zwierzaki zawsze kradną występ.
      Okrasy oglądałam dwa odcinki - z Milowiczem i wtedy nie podobało mi się, głównie z powodu Milowicza, dzisiejszy
      program z cichym i skromnym Czesławem Langiem dało się obejrzeć, a przepisy na rybki - smakowite. Ale, niestety,
      nie obyło się bez Winiarowej posypki :( Polsatowska kawiarenka może być.

Punktacja:
      Makłowicz - 9
      Okrasa - 7 (ale jednak duzo zależy od zaproszonego gościa)
      Pascal - 6
      Kawiarenka - 4
    • Gość: Janina Re: Ranking programow kulinarnych IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.03.04, 14:07
      Hmm. A dla mnie ten Pascal trochę obleśny jest, tak niedbale przygotowuje te
      potrawy (4pkt). Wolę Makłowicza (sympatyczny), chociaż też nie jest dla mnie
      autorytetem i mam wrażenie, że nie wszystkie jego potrawy smakują częstowanym...
      (7). Reszty programów jeszcze nie oglądałam.
      Szkoda, że nie ma programu, w którym testowano by produkty gotowe z polskich
      sklepów (np.gotowe sosy, pizze itp.). Ale naprawdę profesjonalnie, bez
      sponsorowania.
    • hania55 Yyyy 14.03.04, 16:20
      4 programy, z czego jeden - powtórka, to WYSYP?! Okrasę włączyłam raz, ale
      gotował z nim dosyć obleśny "gwiazdor" polskich musicali i konferansjerki -
      cały program był tak "wyluzowany", że pospiesznie wyłączyłam telewizor. Pascala
      nie oglądam, bo co będę oglądać podróbę Jamiego Olivera, nic panu Pascalowi
      osobiście nie ujmując. Makłowicza kiedyś lubiłam - dawno nie oglądałam, więc
      trudno coś powiedzieć.

Tęskno mi za p. Pospieszyńską i jej nieodzownym "cili" :-)
      • Gość: lu A Polsat? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.03.04, 19:39
        Jest jeszcze w Polsacie program pewnego pana - bardzo profesjonalny, swietne
        przepisy, staranne wykonanie - 9/10, tylko - ratunkuuuu - nie wiem jak to cudo
        sie nazywa. Produkcja, chyba, Ewy Wachowicz.
        • hania55 Re: A Polsat? 14.03.04, 20:44
          Nie wiem, Polsatu nie oglądam programowo ;-)
    • qubraq Re: Ranking programow kulinarnych 14.03.04, 16:43
      Były jeszcze na kanale "Klub" programy o gotowaniu właśnie z udziałem Olivera
      no i mój ulubiony program na BBC-prime [redy,stedy,kuuk!]ale go zdjęto
      ostatnio. Jest za to na Clubie jakiś "piękny" James 3 razy na dobę 7:45, 13:45
      i 19:45. Bobek jest moim krajanem więc go muszę popierać choć nie znoszę jego
      paplaniny i niechlujnego gospodarowania na desce, stolnicy i w garach.
      Popularyzuje jednak nasze proste jedzenie i za to go kocham. Pan Brodnicki jest
      żałosny z tym rzucaniem się po kuchni i warczeniem, Okrasy nie znam. Mlody
      Kuroń jest znakomity ale nie mam do niego dostępu w rozsądnym czasie.
    • missy5 Re: Ranking programow kulinarnych 14.03.04, 19:24
      'Ready Steady Cook" na BBC Prime przebija wszystko,oni dopiero wiedza cos o
      gotowaniu!
    • Gość: zmora Re: Ranking programow kulinarnych IP: *.spray.net.pl 14.03.04, 22:01

Okrasa 9/10
      Pascal 8/10
      kawiarenka 7/10
      Maklowicz 5/10
      Kuron 0/10

Pamietacie moze Grzegorza Rusaka z Domu Poloni w Pultusku? kiedys poprowadzil
      kilka programow na temat polskiej kuchni szkoda, ze tego pomyslu nie
      pociągnięto dalej.

--
      zmora
      • Gość: janusz warzywkiem posypać onego Okrasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 22:47
        albo inną vegetą

brak mu niezelżności
        brak mu H A R Y Z M Y
        zupełnie
        • Gość: wini3 Re: warzywkiem posypać onego Okrasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 07:41
          O tak p. Russak ze swoim wspaniałym kucharzem był świetny ale chyba nie bardzo
          mieli ochotę zdradzać wszystkie tajemnice kuchni.
          Nie umiałabym powiedzieć kogo bardziej lubię. Makłowicz mnie wkurza
          niechlujstwem , Pascala oglądałam raz podoba mi się -bo myje ręce, ale jak
          kamera zaczęła za nim nadążać dostałam oczopląsu - miał fajne luźne
          towarzystwo. Chyba jednak Okrasa, bo fachowiec i pięknie podaje. Gdyby jednak
          pozbył się tych gości i familiarnego zwracania się do nich byłoby lepiej.
          • Gość: szum niechlujstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 11:01
            uwielbiam jego "niechlujstwo"!
            jest francuki program kulinarny na ARTE albo TV5
            "pocztowka od łakomczucha"
            tam masa takich "niechlujow" kulinarnych sie przewija
            - cudownie!
            prawdziwe
        • Gość: giezik Re: Makłowicz a inni IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.04, 07:42
          Makłowicz jest naturszczykiem, nie ma kulinarnego przygotowania jako
          profesjonalista, ale uwielbia gotować i jeś i to widać. Pascal jest produktem
          castingów i ogromnej machiny reklamowej, która doszła do wniosku, że skoro w
          Wlk Bryt. i innych krajach tego typu programy sa ogromnym sukcesem to powtórzy
          się to i w Polsce.
          Czy tak będzie zobaczymy, ale jakoś mi sie nie wydaje
          • Gość: Voltaire Re: Makłowicz a inni IP: *.echostar.pl 15.03.04, 08:09
            I wlasnie za to uwielbiam Maklowicza. Widac, ze autentycznie kocha jesc i
            gotowac, nie pozuje, jest sobą, a nie próbuje zrobic z siebie na sile czegos
            czym nie jest. Poza tym fakt ze nie jest zawodowcem, to jego atut - dodaje to
            autentycznosci i jest blizsze zwyklym ludziom.
            No i najmocniejszy argument - Himilsbach tez byl naturszczykiem :-)
          • Gość: mrówka Re: Makłowicz a inni IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.04.04, 17:09
            Nie z castingu, tylko z Akademii Gotowania Kurta Schellera. Chyba stamtąd się
            wziął.
        • lunatica Re: warzywkiem posypać onego Okrasę 15.03.04, 08:40
          C H A R Y Z M Y, chyba?
    • Gość: maniak? Re: Ranking programow kulinarnych IP: 212.160.118.* 15.03.04, 08:04
      Może ze mnie jest ostatnio maniak kulinarnych programów, ale mają one tę zaletę
      podstawową, że nikt nikogo nie morduje, nie gwałci oraz nie przekonuje do
      swoich nieudanych pociągnięć politycznych. Jednym słowem relaks i przez to
      teraz znacznie częściej poluję na nie po wszystkich możliwych kanałach, a mam
      ich chyba z siedemdziesiąt.
      Otóż polubiłam Jamie'go i jego konwencję nieco zwariowaną i faktycznie
      rozedrganą, ale chyba jednak bardzo smaczną - co w końcu najistotniejsze. Stąd
      Pascal mnie nie razi innością, bo teraz coraz więcej takich programów w Europie.
      Jamie aktualnie zniknął z bbcprime, a jest na RTLII, ale jak to w Niemczech,
      czyli mówi głosem niemieckim.
      Ciągle lubię Makłowicza, który odwala kawał roboty historyka kuchni. Nie razi
      mnie więc, że daje dużo masła tam gdzie w końcu przedstawia tradycyjne potrawy.
      Ma fałszować historię? Każdy to sobie potem ewentualnie może przystosować do
      własnych możliwości smakowych, albo ugotować coś innego. Ale warto zobaczyć
      oryginalną potrawę choćby sprzed lat. Z drugiej strony on nie przytłacza
      wielkim profesjonalizmem każdego ruchu, tylko działa jak każdy z nas nie
      zniechęcając ekwilibrystyką zawodowca.
      Zwłaszcza programy wg wspólnej licencji z cyklu Kochduel w Niemczech, czy
      Ready,Steady,Coock w Anglii pokazują kucharzy o niesamowitej sprawności
      manualnej. Tam kucharze czasem robią coś z niczego i to też jest ciekawe w
      swoim rodzaju.
      Lubię niemiecki program Alfredissimo oparty na wywiadzie z gościem gotującym
      wspólnie z redaktorem Biolkiem. To lekcja gotowania i miłego sposobu bycia w
      jednym.
      No i trzymam kciuki za Okrasę. Może się rozkręci. Same przepisy są na oko
      smaczne. Ostatnio zrobiłam prezentowane przez niego polędwiczki wieprzowe i
      wyszły super.
    • Gość: k2 Re: Ranking programow kulinarnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 13:08
      Okrasa 9
      Makłowicz 8
      potem długo nic
      Kuroń 3
      Pascal 2

• Gość: . Re: Ranking programow kulinarnych IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.03.04, 01:07
    • brzydula13 Re: Ranking programow kulinarnych 25.03.04, 20:26
      Moje typy to:
      - Okrasa 2/10
      - Maklowicz 8/10
      - Kuron 6/10
      - Pascal 4/10
    • aremo Re: Pascal- kiedy? gdzie? 25.03.04, 20:51
      Trudno mi wziąć udział w tym rankingu , bo tak rzadko oglądam TV że nie wiem co
      to za program z tym Pascalem i na jakiej stacji. Okrasę oglądałam 2 razy.
      Kuroń podobał mi się w pierwszej serii programów (zaraz po powstaniu stacji TVN
      w 1997 i 98 roku). Teraz mocno nocną porą dają powtórki tych z 2000 chyba.
      Beznadziejny. Chyba jednak Makłowicz jest najlepszy, ale pooglądam więcej tego
      Okrasy (nie jest zły) i Pascala (jeśli dowiem się gdzie i kiedy to oglądać)
      • Gość: Linn Re: Pascal- kiedy? gdzie? IP: *.dialup.tiscali.it 26.03.04, 09:24
        TVN sobota 18.00 / powtorki sobota 10.30 /.
    • Gość: Pop Jamie,Anisley i spółka IP: *.star.net.pl 10.04.04, 17:43
      To jest prawdziwa sztuka kulinarna-Naked Chef,program Anisleya Hariotta,ready
      steady cook itd.. Kto nie ogląda niech żałuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka