Dodaj do ulubionych

Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę

IP: 178.56.55.* 05.07.10, 14:16
Nie musi być super tradycyjnie włoska itd. Ważne, żeby było to
smaczne ciasto. Nie wiem co robię źle ale po dodaniu ciepłych
drożdży i ustawieniu w ciepłym miejscu, ciasto i tak mi nie rośnie a
robi się zakalec. Dlatego proszę o sprawdzony dobry przepis. Mam
zamiar zrobić dużo ciasta poporcjować i zamrozić.
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 05.07.10, 15:57
      moze masz taki sklad skory, ze drozdze nie rosna, serio. Jakis procent ludzi tak ma.
      moj przepis: 1,5 szklanki maki, najlepiej 1050, oczywiscie pszennej, przesiac,
      szczypta soli, polowa malej kostki drozdzy (29 g, a cala kostka ma 42 g), pare
      kropli oliwy, ciepla woda, tak z pol szklanki. Zarobic ciasto, odstawic do
      wyrosniecia.
      ciasto moze tez isc do lodowki na 2-3 dni, znawcy jak bene twierdza, ze tak
      pizza jest lepsza, ale ja nie czje roznicy.
      • tequilkuk Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 07.07.10, 08:48
        podepne sie z pytaniem - kiedy do lodowki? po wrosnieciu tak?
        co po wyjeciu? wyrobic jeszcze raz?
    • Gość: ... Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.10, 16:09
      Co to znaczy ciepłe drożdże?
      Ciepły może być rozczyn i może tu tkwi twój błąd, że jest zbyt
      ciepły i drożdże nie przeżywają.
    • linn_linn Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 05.07.10, 19:12
      Temperatura nie powinna byc chyba wyzsza niz 37 stopni: praktycznie minimalnie
      wyzsza niz naszego ciala. Lepiej mniej stopni niz wiecej.
      • Gość: jakaja Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę IP: *.centertel.pl 06.07.10, 08:34
        Te przepisy, które trafiały w moje ręce mówiły o rozpuszczeniu
        drożdży w ciepłym mleku ale nie było nic na temat temp. Dla mnie
        ciepłe mleko to 37 stopni i 50 stopni. Nie wiem właśnie w czym tkwi
        błąd. Może przedobrzyłam z tymi drożdżami?
        • rudyocicat Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 06.07.10, 08:51
          ja robię na letnim mleku, wyciągnięte z lodówki jest zimne więc je doprowadzam
          do stanu troszkę cieplejszego, jak wkładam palucha to jest letnio-ciepłe (ilość
          to pół kubka mleka)... wrzucam drożdże i daję pół łyżeczki cukru (podobno lepiej
          pracują), mieszam, przykrywam lnianą ściereczka i odkładam w ciepłe i
          nieprzewiewne miejsce... tam się w ciągu 15min -30min nabuzują... i zrobi
          piana... raz wrzuciłam drożdże do gorącego mleka i to była porażka, minęła
          godzina a one nadal nic, poszły do wylania...

i jeśli chcesz skorzystać to mój przepis na pizze o cienkim spodzie to:

1,5 szklanki mąki
          1,5 łyżeczki soli
          1 łyżka oliwy
          zaczyn z 25g drożdży (1/4 kostki) i pół szklanki mleka z cukrem
          ok. 1 szklanka ciepło-letniej wody (nie gorącej)

ciasto po wyrobieniu odkładam w misce do wyrośnięcia na dwie godziny, przykryte
          lnianą ściereczką... wbijam pięść, żeby gazy odeszły, zarabiam i dzielę na 3
          części... wychodzą 3 pizze po ok. 20-30 cm.. rozwałkowuję do stanu ok. 1-2mm i
          kładę na blachę posypaną mąką... na to sos pomidorowy bardzo pikantny i
          czosnkowy, dodatki i wrzucam do rozgrzanego piekarnika na 8 minut (mój ma
          220stopni maks) i po 8 minutach wrzucam starty ser, po minucie - dwóch mam
          piękną pizzę:) co do czasu to u kolegi robiliśmy 6 minut, bo jego piekarnik ma
          temp. 250stopni, było widać, że ma dosyć...
        • linn_linn Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 06.07.10, 08:55
          Niby kazdy powinien wiedziec, ze goraca woda/mleko "zabija" drozdze. Niska
          temperatura je "usypia" / np. zamrazalnik. Mleko powinno byc letnie, mniej niz
          cieple. Wtedy nie przesadzisz, a ciasto i tak urosnie.
    • gargamelja Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 06.07.10, 09:37
      - szklanka mąki
      - 120 ml wody - letniej
      - 0,5 łyżeczki soli
      - 0,5 łyżeczki cukru
      - 0,5 łyżeczki drożdży instant
      - 1 łyżka oliwy
      Wszystkie składniki wyrobić, wysmarować miskę oliwą, włożyć ciasto,
      po wierzchu posmarować oliwą. Na noc do lodówki.
      Wg. mnie najlepsze ciasto, robię z niego również pierogi z mięsem
      mielonym frytowane w głębokim oleju i chaczapuri.
      Ciasta, starcza na dużą, w miarę cienką pizzę.
      • rudyocicat Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 06.07.10, 10:53
        a ja do chaczapuri nie daję drożdży, robię z mąki i maślanki:)

gargamelja jak robisz farsz do chaczapuri?
        • gargamelja Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 07.07.10, 09:36
          Pół na pół starty, dobry, ostrawy żółty ser i biały rozgnieciony
          widelcem, albo przeciśnięty przez praskę. Taką serową kulkę kładę na
          placku surowego drożdżowego ciasta i zalepiam, formując kulę. Lekko
          rozpłaszczam i miejscem zalepionym kładę na blachę.
    • Gość: Emma Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę IP: *.centertel.pl 06.07.10, 10:50
      Dzięki przyznam się bez bicia, że o temp. mleka nie wieziałam.
      Ciasto robiłam dawno, w przepisie nie było nic na ten temat, potem
      się zniechęciłam ale teraz znów chcę spróbować. Mam jeszcze 2
      pytanka.
      1. Rozumiem, że wkruszacie (nie rozcieracie?) drożdże do mleka i
      cukru? One same się rozpuszczą i zaczną pienić? Dla mnie to są
      istotne szczegóły bo pewnie gdzieś na tym etapie popełniałam błąd.
      2. Drożdże w sklepie są w lodówkach czy odstawić je zanim zacznę
      robić ciasto, żeby mieły temp pokojową?
      • rudyocicat Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 06.07.10, 10:56
        daję odpowiednią ilość i tak długo miącham aż się rozpuszczą w mleku... troszkę
        cukru pomaga im lepiej wyrosnąć... jak masz letnie mleko to drożdże nie muszą
        być ciepłe... same będą się pienić, ale je przykryj czystą lnianą ściereczka,
        żeby mogły oddychać i żeby nic nie wlazło:)
      • linn_linn Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 06.07.10, 10:56
        Jesli czesto robisz ciasto drozdzowe, radze zainwestowac w maszyne do chleba.
        Rozwiazujesz problem drozdzowy raz na zawsze: nie interesuje Cie temperatura,
        nic nie rozrabiasz, nie czekasz. Wsypujesz, wlewasz, wkruszasz, wciskasz
        przycisk i robisz co chcesz przez 90 minut.
        • Gość: jakaja Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę IP: *.centertel.pl 06.07.10, 11:26
          Swego czasu zastanawiałam się nad takim urządzeniem do wyrabiania
          ciasta i pieczenia chleba. Może się za tym zakręcę.
          Widziałam jeszcze taki przepis gdzie po wyrobieniu i wyrośnięciu
          ciasto lądowało na 20 min w zamrażalniku żeby podobno miało lepszą
          konsystyencję.
    • znana.jako.ggigus ciasto na pizze jest bez mleka 06.07.10, 20:13
      drozdze zmieszane z maka do postaci ciasta spowoduja rosniecie ciasta.
      • Gość: bigos Re: ciasto na pizze jest bez mleka IP: 79.97.77.* 07.07.10, 00:13
        po pierwsze polecam uzycie maki wloskiej tipo 00
        nie sa ta jakies straszne koszty a roznica jest znaczaca
        ciasto jest poprostu zupelnie inne niz po uzyciu maki pszennej
        na 200 g maki daje 125 ml wody minimalna ilosc oliwy jesli za duzo to ciasto
        jest twarde czyli jakie pol lyzki
        troche soli , drozy jakies 6 gram rozrabiam je w 20 ml wody dodaje dwie lyzki
        maki troche cukru i odstawiam na 30 min swietnie wyrastaja
        i takie cos dopiero dodaje do maki , wyrabiam z 5-10 min
        odstawiam na 2-3 godziny
        okragly placek formuje recznie , polecam na necie zobaczyc jak sie to robi
        zadnych walkow czy innego meczenia ciasta
        wrzucam wszytko na pizze pieke 8-9 min w temperaturze 250
        wchodzi swietna oczywiscie nie jak z pieca ale
        osiedlowki na grubym drozdzowym ciescie sie chowaja

• linn_linn Re: maka 07.07.10, 08:38
          Nie wprowadzajmy w blad.
          1. Maka 00 to maka pszenna: dokladnie "farina di grano tenero tipo 00", czyli
          maka z miekkiej pszenicy o najnizszym numerze. 0,55% popiolow, 9,00% protein.
          2. Maka 00 nadaje sie na pizz wtedy, gdyz producent wyraznie to zaznaczyl na
          opakowaniu "pizza", "per pizza" itp.
          2. Jesli takiego oznaczenia nie ma, kupujemy make / jesli wloska / do pizzy typu
          0, czyli "farina di grano tenero tipo 0". Nadaje sie takze na chleb, bulki itp.
          • Gość: bigos Re: maka IP: 195.188.191.* 07.07.10, 10:03
            > maka z miekkiej pszenicy o najnizszym numerze. 0,55% popiolow, 9,00% protein.

tyle ze nie chodzi w tym w szytkim o popioly tylko o zawartosc glutenu
            ale skoro jestes taka znawczyni polecam tipo 00 z pizza na opakowaniu
            • linn_linn Re: maka 07.07.10, 12:13
              Nie wiem, jak to jest okreslane w Polsce. We Wloszech: popioly. Gluten Wlosi
              okreslaja wartoscia W np. W 170 w przypadku maki tzw. slabej.
              Nie potrzepuje rad w tym zakresie, a sama uzywam maki 0. Nie potrzbuje, aby
              producent dodawal mi ulepszaczy.
              Bez watpienia maka 00 jest maka pszenna.
              • rudyocicat Re: maka 08.07.10, 09:55
                ja do pizzy używam typ 400... wyższego typu używam do chleba, a niższego do tortu:)

• linn_linn Re: maka 08.07.10, 12:10
                  400 to jest wlasnie tortowa. Nie wiem, czy w sprzedazy jest nizszy numer.
                  passionfruit.blox.pl/2008/07/Typy-maki.html
                • rudyocicat Re: maka 08.07.10, 15:33
                  przepraszam, typ 500 miało być, ale w sumie i 400 może chyba być... chyba do
                  tego typu ciast im niższa tym lepsza...
                  • linn_linn Re: maka 08.07.10, 16:21
                    Do tortow. Na pizze raczej 550, 650, 750, do 800.
            • krysia2000 Re: maka 04.08.10, 09:54
              Zera we włoskiej typologi oznaczają grubość przemiału i tym samym ilość popiołów
              po wypaleniu. Dokładnie to samo, co typologia niemiecka (trzycyfrowa) i
              francuska (dwucyfrowa). Zawartość protein to inna sprawa, bardziej zależna od
              jakości (gatunku) pszenicznego ziarna. Czasem też mąki są "podpompowywane"
              dodatkowo glutenem.

Ja do pizzy używam mąki wysokoglutenowej i drożdży suchych aktywnych (od 0,25%
              do 0,75%, w zależności czy chcę szybkiego, czy wolnego rozrostu). Nawodnienie
              63-65%. Żadnego mleka, to ma być ciasto chlebowe, a nie bułeczki. Zasolenie 2%.
              Opcjonalny dodatek oleju też do 2%. Wszystko w temacie.

Jedna kulka surowego ciasta, z której wyrobię placek na duży talerz do pizzy (ok
              11") waży jakieś 250g (też w zależności od pożądanej grubości). Teraz przemnażam
              tę liczbę przez ilość biesiadników, i za pomocą kalkulatora piekarskiego:

www.pizzamaking.com/dough_calculator.html
              wyliczam sobie dokładne miary składników. Już prościej, bez gmatwania się w
              jajka, mleko i mąki tortowe nie można. Mocna, chlebowa mąka pszenna, woda,
              drożdże i sól.

Sos pomidorowy to też żadna filozofia: na oliwie zezłocić delikatnie czosnek, na
              to pomidorowa pasata, zredukować nieco, dosmaczyć i git.

Zetrzeć mozarellę. I już dobra Gośka z tego będzie. A inne dodatki też sobie
              można dodać, tylko lepiej nie więcej niż dwa, dobrze dobrane, żeby nie robić z
              tego podpłomyka
              kukurydziano-kurczakowo-pieczarkowo-tuńczykowo-szynkowo-majonezowo-brokułowo-małżowego
              śmietnika. Mniej to więcej.

I jak dobrze zauważyła Linn_Linn pizza, tak jak naleśniki i placek z jabłkami,
              najlepiej smakuje na gorąco. No z tym jabłecznikiem to przesada - na ciepło.
    • misself Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 11.07.10, 09:16
      Ja ostatnio robiłam z tego i wyszło idealne.
      mojewypieki.blox.pl/2008/06/Ciasto-do-pizzy-przepis-III.html
    • znana.jako.ggigus jajko do ciasta NA pizzę?? 11.07.10, 11:48
      o rany, pora umierać chyba.
      Jajko powoduje, że ciasto jest twarde.
      • smakus12345 Re: jajko do ciasta NA pizzę?? 11.07.10, 16:03
        nie, nie zagadzam sie, to ciasta bez jajka wychodzi twarde,
        a jajko powoduje ze ciasto jest pulchniejsze i smacznejsze wychodzi
        bardziej drozdzwe przyznaje ale jest ok,
        a tak to rzadko ktora pizza jest dobra z ciastem bez jajka,
        latwo to sprawdzic probuja odgrzac na drugi dzien, ta bez jajka smakuje
        jak ...
        • linn_linn Re: jajko do ciasta NA pizzę?? 11.07.10, 16:50
          Pizza na drugi dzien?
        • Gość: x Re: jajko do ciasta NA pizzę?? IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.10, 19:47
          jajko w ciescie na pizze? halo?
    • Gość: x Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.10, 19:51
      pol kilo maki,300 ml letniej wody,okolo 40 gramow drotzdzy,lyzeczka
      soli i cukru.robisz najpierw zaczyn,a pozniej wyrabiasz
      ciasto.odstawiasz przykryyte,posypane maka w cieple miejsce do
      wyrosniecia. tyle! z takiej ilosci maki wychodzi pizzy dla 4
      glodnych ludzi:)
      • linn_linn Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 11.07.10, 19:55
        Po co az 40 g drozdzy?
        • Gość: x Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.10, 20:41
          na pol kilo maki tyle sie daje
          • pieskuba Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 22.07.10, 13:48
            Spokojnie wystarczy 1 dag.
          • krysia2000 Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 04.08.10, 10:16
            To może w tym miejscu należy się wyjaśnienie, co do wielkości drożdży na mąkę.

Obecnie stosuje się trzy rodzaje drożdży piekarskich w domach: tzw. świeże
            sprasowane (wciąż najpopularniejsze w PL), suche aktywne (ADY), oraz suche
            błyskawiczne (IDY). Przyjmuje się, że w warunkach normalnych (a więc w temp.
            pokojowej) na spulchnienie, w przeciągu godziny do półtorej, ciasta bazującego
            na funcie mąki (kwestię nawodnienia ciasta się przy tym zaniedbuje, choć odgrywa
            ona rolę w procesie) potrzebna jest uncja drożdzy świeżych sprasowanych, połowa
            tej ilości drożdży suchych aktywnych, albo ćwierć drożdży instant. W
            przeliczeniu na gramy wychodzi więc na pół kilo mąki:

-28g drożdży świeżych (zaokrągla się do 30)
            -14g drożdży aktywnych (zaokrągla się do 15, albo do łyżki)
            -7g drożdży instant (i taka jest waga zawartości jednej saszetki IDY)

Proste, no nie? Tylko zauważyć należy przy tym, że w tym równaniu ważną rolę
            odgrywa czynnik czasu. No i wiąże się to - co rzecz nie tak znowu oczywista - z
            tym, że drożdże to organizmy żywe, namnażające się przez pączkowanie i żywiące
            się zawartymi w mącznej skrobi cukrami. Tak więc minimalny nawet dodatek drożdży
            przefermentować potrafi największą nawet masę ciasta, pod warunkiem, że będzie
            to rozrost kontrolowany i zapewni się odpowiednie warunki i czas. Uważa się, że
            przy umiarkowanym, a nawet spowolnionym lekko metabolizmie drożdże najpełniej i
            najrównomierniej "przeżerają" się przez ciasto - stąd pomysł na zaczyn ze
            zmniejszonej względem standardowej ilości zaczynu i rozrost retardowany (w
            lodówce, czy chłodzonych pomieszczeniach, w które wyposażona jest każda
            szanująca się piekarnia, czy pizzeria). I tyle.

O wiele łatwiej zrozumieć istotę chlebowych ciast, jeśli spojrzeć na nie od
            mikrobiologicznej strony. Poza fizyko-chemiczną, ofc.
          • linn_linn Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 04.08.10, 12:22
            Na pol kilo maki mozna dac 8-12 g, a nawet mniej.
    • najma78 Re: Proszę o dobry przepis na ciasto na pizzę 02.08.10, 20:29
      Najzwyklejsze ciasto to na 4 osoby, srednio glodne: 300g maki bialej chlebowej,
      lyzeczka suchych drozdzy, lyzka oliwy, 200ml cieplej wody i szczypta soli.
      Wyrobic, min 5min, ja robie w kuchennym mikserze, hakiem do wyrabiania ciasta.
      Odstawiam i przykrywam kuchennym recznikiem. Mozna zostawic do wyrosniecia, ale
      jesli ma byc chrupiace to nie, odtsawiam tylko zeby odpoczelo. Klade arkusz
      papieru do pieczenia, ciasto, przykrywam drugim arkuszem i rozwalkowuje aby bylo
      bardzo cienkie, bo urosnie w piekarniku. Klade na wierzch to co lubie i pieke
      8-10 minut w 220st. z termoobiegiem lub 240 bez.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka