Dodaj do ulubionych

Domowa Ice-Tea

11.07.10, 23:02
Lubię mrożoną herbatę od Coli i Pepsi. Ostatnio próbowałem samemu taką sypiąc
na 5 szklanek 5 łyżeczek czarnej herbaty, do tego pół cytryny w plasterkach, 3
łyżeczki cukru i pół łyżeczki mielonego kardamonu. Smak jest zbliżony do
oryginału z puszki. Czy macie jakieś lepsze przepisy na ten napój?

Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Domowa Ice-Tea 12.07.10, 06:37
      Taka herbate najlepiej jest robic na sloncu. Na 1 litr wody wystarcza 3 torebki:
      z sypana trzeba kombinowac, zeby potem nie trzeba bylo jej cedzic.
      Zimna herbata "parzona" na sloncu nie ma zadnej piany, dziwnego posmaku, nie
      czuje sie sie tez smaku bibluki.
      • rudyocicat Re: Domowa Ice-Tea 12.07.10, 08:11
        zaparzam zieloną w torebkach, 3 szt. na litr, gdy się schłodzi słodzę miodem i
        dodaję wyciśniętego grejpfruta lub cytrynę:) lub herbatę miętowa z miodem i
        sokiem z cytryny:) gdy jest wystudzona daje dużo lodu:)
      • linn_linn Re: Domowa Ice-Tea 12.07.10, 08:26
        Tak to wyglada:
        coffeetea.about.com/od/brewingbasics/ss/suntea.htm
        Herbata naciagnie takze bez dostepu slonca, ale wolniej.
        Mozna uzywac roznych kombinacji herbat, herbata ziolowych, owocowych: raz udalo
        mie sie nawet uzyskac napoj o smaku rababrbaru.
        • ten_co_ma_racje Re: Domowa Ice-Tea 12.07.10, 09:06
          ale czy taki sposób przygotowania zapewni smak jak oryginał z puszki? Ja chcę
          mieć smak identyczny jak lipton ice-tea albo nestea. Dlatego dodaję kardamonu,
          który daje podobny smak i aromat, ale dalej czuję różnicę w smaku.
          • gladys_g Re: Domowa Ice-Tea 12.07.10, 09:12
            W zasadzie to banalne.
            tak:
            Skład: woda, substancje słodzące: cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, kwas
            cytrynowy, cytrynian trójsodowy, ekstrakt z herbaty (0,14%), aromat: w tym sok
            cytrynowy(0,1%), przeciwutleniacz: kwas askorbinowy

            albo tak:
            Skład: woda, cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy (w zależności od oznaczenia),
            regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytrynian sodu, ekstrakt herbaty,
            aromaty, sok brzoskwiniowy (0,1%) z zagęszczonego soku.
            • ten_co_ma_racje Re: Domowa Ice-Tea 12.07.10, 11:46
              nie widzę odpowiedzi na moje pytanie. Ja nie chcę pić domowej ice tea - chcę
              wiernie skopiować smak oryginalnej icetea z puszki. Co to za wymysły, że domowe
              to musi być lepsze? Dla mnie liczy się smak - a bardziej smakuje mi poza domem.
              Skrzydełka z KFC są najlepsze, podobnie hamburgery z mcdonalda. Po to gotujemy w
              domach aby chociaż zbliżyć się w smaku do oryginałów a nie tworzyć swoje
              ekologiczne, zdrowe i c**j wie co jeszcze potrawy.

              Nikt nie umie na tym forum robić ice-tea jak z puszki od liptona?
              • bene_gesserit Re: Domowa Ice-Tea 12.07.10, 21:11
                Gdzie ty tam czujesz kardamon? Tam jest skorka cytrynowa, a
                najpewniej - 'aromat identyczny z naturalnym'. Dodaj skorki (bez
                albedo!) albo nawet i aromat cytrynowy do ciasta. I, jak ktos
                slusznie wyzej zauwazyl, tonę cukru.
              • easz Re: Domowa Ice-Tea 12.07.10, 23:29

                > Nikt nie umie na tym forum robić ice-tea jak z puszki od liptona?

                Umie. Ja np. kupuję puszkę i ją otwieram, żadna filozofia.

                Po co robić, skoro wystarczy otworzyć puszkę i jest? W dodatku to
                tylko herbata, sztuczna.
                A skrzydełka z kfc wcale imo nie są najlepsze, a jak lepiej Ci
                smakuje poza domem, to weź termos, kosz piknikowy pełen skrzydełek i
                wyjdź do parku:)

                To je może jaka prowokacja??
              • rudyocicat Re: Domowa Ice-Tea 13.07.10, 14:28
                >Po to gotujemy
                > w
                > domach aby chociaż zbliżyć się w smaku do oryginałów a nie tworzyć swoje
                > ekologiczne, zdrowe i c**j wie co jeszcze potrawy.

                to chyba Ty po to gotujesz w domu:) ja gotuję w domu, żeby jeść zdrowo i
                smacznie, a nie zbliżać się ideałem do resztek z McDonaldsa... jeśli twoim
                marzeniem jest ideał smaku z puszki to sobie ją kup i po problemie, nie wiem w
                czym sprawa... raczej ciężko będzie Ci znaleźć tutaj ludzi, którzy po to gotują
                w domu, żeby dawać konserwanty itp...

                >Ja nie chcę pić domowej ice tea - chcę
                > wiernie skopiować smak oryginalnej icetea z puszki.

                jak nie chcesz domowej to ją sobie kup...
    • trypel Re: Domowa Ice-Tea 30.07.10, 12:37
      Lubię normalną czarną mocną herbatę parzoną na gorąco. Do tego koniecznie cukier
      (4-5 łyżeczki na litr) i cytryna w plasterkach ze skórką. Tak naprawde
      najważniejsza jest skórka. Co najmniej 8-10 h w herbacie (przez noc) potem do
      lodówki i to jest to co najbardziej na upał mi pasuje.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka