Dodaj do ulubionych

Zdrowa mąka

15.07.10, 21:37
Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Czy używacie mąki
pełnoziarnistej pszennej, czy razowej?

Dzisiaj nabyłam próbnie mąkę pszenną pełnoziarnistą lubelli, lubię
się zdrowo odżywiać, nie szaleję z potrawami mącznymi, ale tak
myślę, czy nie lepiej naleśniki, gofry i inne rzeczy robić właśnie z
tej mąki?

Coś tam poszperałam na forach, piszą, żeby z młyna bezpośrednio brać
taką mąkę, będzie dużo taniej. Czy któraś z Was bierze mąkę z młyna?

Może podpowiecie, jakie potrawy można robić zamiennie z mąki
pełnoziarnistej, bez szkody dla potraw. Chodzi mi o wypieki, ciasto
na pierogi, itd.

No i też ponoć ta lubelli jest drobno zmielona, a takie zwykle ze
sklepu grubiej. I teraz sie zastanawiam, czy jak wezme z mlyna ta
grubiej zmielona to czy nie bedzie "trudniejsza" w obsłudze od tej
drobno zmielonej.

Napisałam już maila do lubelli, żeby mi podali, jaki to typ mąki, bo
nie jest napisane, czy moze 1850, czy 2000, a moze jednak mniej.

Chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach z taką mąką.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka