aganiok13 19.03.04, 09:53 Ile czasu i w jakiej temperaturze piecze się kruche ciasto ? I w przypadku placa z owocami, jak długo się go podpieka przed położeniem owoców ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pireneje Re: Kruche ciasto 19.03.04, 10:52 Jestem zdania, że to ciasto (w odróżnieniu od innych) zawsze wychodzi, więc nigdy nie zwracam uwagi na proporcje podczas jego przygotowania ani nie dbałam specjalnie o temperaturę w piekarniku. Jest to po prostu niezawodne ciasto. Nigdy go też nie podpiekam robiąc ciasta z owocami. Mam tu na myśli np. szarlotkę. Zawsze wychodzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cardamomo Re: Kruche ciasto 19.03.04, 10:56 Piekarnik rozgrzewam do 180 st C. Jeśli chcę podpiec spód to: - nakłuwam go widelcem robiąc takie malutkie dziurki, żeby ciasto się nie podniosło - kładę na nim papier do pieczenia i ziarna fasoli, dzięki czemu ciasto się raczej podsusza a nie piecze i rumieni - trzymam je w tym stanie ok. 10-15 minut (zależy od grubości i wielkości spodu) Pieczenie z nadzieniem: zależy od nadzienia. Średnio 40-60 minut. Zachęcam do korzystania z foremek szklanych, bo wtedy można dokładnie ocenić stopień upieczenia spodu. Przy ciastach z bardziej suchym nadzieniem, w ogóle nie podpiekam spodu. Również w przypadku ciast z jabłkami. powodzenia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Kruche ciasto 19.03.04, 13:06 Przeważnie piekę około 12 minut w temperaturze 200C, ale po 10 minutach sprawdzam przez szybkę kolor. Jeśli jest równomiernie przyzłocone - czas wyjmować. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: Kruche ciasto - przepis 19.03.04, 17:53 klasyczny przepis sugeruje proporcje: 1 czesc maki, 1/2 czesci masla(zdecydowanie inne wychodzi z margaryna/ 1/4 czesci cukru 1 zoltko/najlepiej 'na twardo'/ na kazde 25dkg maki. dobre to do owocowych spodow /koniecznie skorka otarta z cytryny/, pod sernik, czy inny tort. ja robie tak: 500g maki siekam w misce z 250g masla, dodaje 125g pudru i 2 zoltka,zapach, siekam nadal - takimi wygodnymi b. polksiezycami,(ktorymi takze np.wyrabiam ciasto drozdzowe:), potem palcami, ale b.krotko /caly sekret tego ciasta, zeby go nie 'rozgrzac' rekami/, potem wkladam na pol godz. do lodowki. wkladam do goracego piekarnika 200-220st., ma sie piec blyskawicznie 10-12 min. na metalowej blaszce wychodzi lepszy(widze to po tortownicy), ale ja najczesciej robie placki, wiec ksztalt szklanej mi podchodzi i wlasnie moge podejrzec spod:). uzywam tego ciasta takze na szarlotke z duszonych jablek, spod podpiekam, na goracy wylewam gorace jablka, na nie rozwalkowany wierzch i do pieca, w 200st. gorace polewam lukrem z soku z cytryny i pudru. dobre!:) Odpowiedz Link Zgłoś