Gość: Grażka IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.03.04, 19:53 Czy ktoś zna przepis? Makłowicz kiedyś w telewizji podawał przepis tego deseru, ale niestety nie zapisałam. Proszę o pomoc. G. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: goska Re: Płonące banany ?? IP: *.gizycko.mm.pl 21.03.04, 20:48 może to ten przepis: www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=1019 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woodpecker Re: Płonące banany ?? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.03.04, 20:51 Jak byłem w wojsku w Ustce przyjechała do mnie dziewczyna . Zrobiliśmy "to" 24 razy . Banan mi dosłownie płonął! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ChiQuita Re: Płonące banany ?? IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.04, 21:43 Nie ma nic lepszego na swiecie jak PLONACY BANAN!!!!!!!YOU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Płonące banany ?? IP: *.gizycko.mm.pl 22.03.04, 07:33 tu masz jeszcze jeden przepis,bardziej wykwintny(nie podałam wczoraj bo były problemy z łączem): Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min. 4 duze banany, 400 ml soku pomaranczowego, 1/2 cytryny, 4 lyzki cukru pudru, 50 g masla, 2 lyzki likieru pomaranczowego lub bananowego, 100 ml rumu, 50 g posiekanych migdalow, 1 lyzka cukru, 4 porcje lodow waniliowych. 1. Banany obrac i przeciac wzdluz na 2 czesci. Migdaly sparzyc wrzatkiem, zdjac skorki, posiekac i wymieszac z 1 lyzka cukru. 2. Na patelni rozpuscic maslo. Wlozyc banany i smazyc 2 min na malym ogniu. Podczas smazenia delikatnie odwracac. 3. Nie przerywajac smazenia posypac banany cukrem pudrem. Poczekac az cukier sie rozpusci. 4. Wycisnac sok z polowy cytryny i wymieszac z sokiem pomaranczowym. Zalac banany na patelni. 5. Gdy sok zgestnieje (powinien miec konsystencje syropu) wlac likier i gotowac 2 min. 6. Banany posypac posiekanymi migdalami, wlac rum, zapalic, zdjac z ognia i podawac plonace razem z lodami. Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 86 pozdrawiam i życzę smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica karaibski deser bananowy 22.03.04, 09:38 Pascala :-) Produkty potrzebne do przepisu 125 g lub 6-7 łyżek cukru trzcinowego (oczywiście, może być cukier kryształ) szczypta cynamonu 4 dojrzałe banany 1/4 szklanki likieru bananowego ½ litra lodów waniliowych lub 0,25 litra bitej śmietany 60 g masła 1/2 szklanki rumu Przygotowanie tego deseru zajmuje mniej niż 10 min. i jest bardzo widowiskowe. Dlatego to danie znakomicie nadaje się na wieczorne przyjęcia. Wejście z płonącą patelnią w ręku robi ogromne wrażenie na gościach. A potem już nikt nie może oprzeć się gorącym bananom w karmelu, zaprawionym likierem, po których powoli spływają topiące się lody waniliowe. Działa bez pudła. Pokrój banany wzdłuż na pół. Rozpuść masło i wrzuć na patelnię cukier trzcinowy. Podsmaż banany z obu stron. Powinny uzyskać lekko brązowawą skórkę. Dodaj cynamon, rum i likier bananowy. Podpal alkohol na patelni. (Uważaj na firanki.) Kiedy płomień zgaśnie, przełóż banany na talerze i podawaj z lodami lub bitą śmietaną. poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid12/) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch inne banany 22.03.04, 11:00 Z bananów zdejmujesz jedną cząstkę skórki, ale nie odrywasz jej całkiem. Nożem nakrój owoc wzdłuż i do szczeliny wetknij kawałki czekolady. Przykryj tą skórką i połóż albo w piekarniku, albo w opiekaczu. Jak cała skórka całkowicie zczernieje, to znak że już są dobre. Zdejmij skórkę i można jeszcze dać jakiś słodki zimny sos, np waniliowy, czekoladowy albo podaj z lodami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: inne banany 22.03.04, 11:36 to musi smakować! dziś zrobię! aha, a jak czekolada pasuje? mleczna? gorzka? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: inne banany 22.03.04, 11:51 Najsmaczniejsza jest chyba śmietankowa, bo przy podgrzewaniu banan robi się słodki, więc żeby nie wprowadzać dysonansu nie używam gorzkiej (może to błąd ???) :))) Aaaa - jedno ważne - wybierz banany trochę niedojrzałe, twarde, jędrne, żeby się na amen nie rozpłynęły i po to zresztą zostawia się je w skórce, żeby nie straciły kształtu. Nieskromnie dodam, że jest to jeden z niewielu deserów, jaki mi wychodzi bez pudła. Odpowiedz Link Zgłoś