Dodaj do ulubionych

jak zrobić nugatsy

16.08.10, 11:35
żeby wyglądały jak z McDonalda. Dziecko lubi ale nie chcę go karmić chemią i
chciałabym spróbować i zrobić w domu. Jak robię zwykły filet z kurczaka w
małych kawałkach w panierce to nie chcą jeść.
Czy mięso do nugatsów powinnam posiekać, zmielić? I co z panierką.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: jak zrobić nugatsy 16.08.10, 11:41
      Mam w ulubionych, ale nie robilam. Jeszcze...
      lepappedialessandra.blogspot.com/2009/07/chicken-mc-nuggets-casalinghi.html
      Panierka z krakersow: nie moga dojsc do postaci proszkowej. Oprocz piersi
      kurczaka i krakersow, jajko i sol.
    • bene_gesserit Re: jak zrobić nugatsy 16.08.10, 11:59
      Z tego, co mi opowiadala znajoma, mieso w nugettsach to
      homogenizowane mieso mechanicznie oddzielane od kosci, do ktorego
      dodaje sie jakiegos syfu, powodującego ze jest zludzenie wlokienek
      (czyli przypomina to kawalek miesa, a nie parowkową masę, która w
      istocie jest). Dlatego wlasnie kawalki kurczaczej piersi nie
      przypominaja tego, co sprzedaje fakdonald.
      Stawialabym na mielone kurczacze piersi więc, chociaz zrodla z
      przepisami kopiujacymi nuggetsy mowia o kawalkach piersi jednak.
      Moze sprobuj raz z mielonego, moze jak sugeruje autor podanego
      nizej linka, zbij te filety dosc konkretnie.

      W kazdym razie panierka powinna być przyprawiona glutaminianem sodu
      (do nabycia w sklepach azjatyckich, wymiennie mozesz uzyc
      popularnych przypraw do wszystkiego typu wegeta), pieprz, suszona
      cebula w proszku - to wszystko nalezy dodac do mąki, utytlac w nim
      kawalki kurczaka albo mielone porcyjki, zamrozić, zamrozone utytlac
      w jajku i znowu do mąki z przyprawami i dopiero wtedy mozna smazyc.

      Uwaga: oczywiscie zdrowsza (ale mniej fakdonaldowska) wersja to ta
      bez glutaminianiu czy wegety - twoj wybor.

      Informacje dokladne i proporcje sa tu - wrzucam
      strone przetlumaczoną tlumaczem kontekstowym.
    • zofijkamyjka Re: jak zrobić nugatsy 17.08.10, 20:57
      Małe kawałki piersi, absolutnie bez zbijania, doprawione solą i
      pieprzem, opruszone mąką i panierowane w bułce tartej lub płatkach
      kururydzianych /albo jedno i drugie zmieszane/. Smażyć krótko, żeby
      nie wysuszyć i podawać bezpośrednio po zdjęciu z patelni.
      Nie spotkałam dziecka któremu by nie zmakowały takie prościutkie
      nugetsy.
      • ania_m66 Re: jak zrobić nugatsy 17.08.10, 22:14
        byl kiedys taki przepis "nigelli" - taki ci on nigelli jak ja kardynal, ale nevermind.
        paski kurczaka moczylo sie przez noc w maslance. mozna do niej dodac ulubione przyprawy. po czym odsaczalo sie, lekko solilo, pieprzylo i obtaczalo w rozkruszonych platkach kukurydzianych i do pieca.
        dokladny przepis jest w galerii potraw obok.
        poza tym jest watek z wariacjami, tego nigelli akurat nie moge znalesc
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79132777,79132777.html
        taki kurczak ma ta przewage nad smazonym, ze jest duzo mniej tlusty a tak samo chrupiacy i soczysty.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka