johana301 16.08.10, 22:48 Jak przyrządzacie cukinie? macie Panie jakieś sprawdzone przepisy? Dziękuję za odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajer2 Re: Co z cukinii? 17.08.10, 00:04 Tu jest dużo przepisów allrecipes.pl/przepisy/wynikiwyszukiwania.aspx?tag=cukinia Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Co z cukinii? 17.08.10, 08:19 Zajrzyj do galerii potraw: tam sa przepisy forumowiczow. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Makaron :)) 17.08.10, 13:06 tak właśnie!!... z cukinii często robię makaron. Potrzebna do tego jest młoda cukinia i obieraczka do ziemniaków. Obieraczką struga się cukinię na jak najdłuższe paski (razem ze skórką). Potem wrzuca się to na blachę do pieczenia, kropi oliwą i do piekarnika na 5 min. Jeść można z dowolnym sosem normalnie używanym do spagetti lub z łososiem i kaparami w formie sałatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Co z cukinii? IP: *.chello.pl 17.08.10, 20:21 Zupe - cukinia, ziemniak w kostke, czosnek, udusic z oliwa badz maslem, zmiksowac, dolac ew. wody, zagotowac. Troche wcisnac cytryny. Mozna ze smietana, wole bez. Duzo koperku albo bazylii. Makaron tez robie - b. dobry jest z kurkami. Mozna go zapiec, posypawszy parmezanem. Mloda malutka cukinie kroje cieniutko w paski, polewam sokiem z cytryny, oliwa z dodatkiem peperoncino i marynuje. Swietna do salatek - z pomidorami, pieczona papryka, czosnkiem i bazylia, z jajkiem na twardo, lososiem i koperkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak_k Re: Co z cukinii? 17.08.10, 20:27 ktoś mnie ostatnio uszczęśliwił tym linkiem: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/przepisy.html i jeszcze ciasto z cukinią jest pyszne mojewypieki.blox.pl/2009/09/Ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Co z cukinii? 17.08.10, 20:36 Czemu o przepisy zwracasz się tylko do pań ? Ja robię nadziewaną czym się da rzecz jasna :) A także np.: makaron z sosem z cukinii: cukinia pokrojona w kostkę, por, kalarepa podsmażone na oliwie, następnie uduszone z solą,pieprzem,czosnkiem , posypane koperkiem i zmiksowane na gęsty sos. Łączymy z makaronem, posypujemy serem. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: Co z cukinii? 17.08.10, 20:48 Placki: starta cukinia + natka + koperek+ mąka + jajko - doprawić i smażyć, dobrze smakują z fetą. Często duszę z cebulą i pomidorami, ew. z papryką, doprawiam. Można to też zmiksować i miec pyszny sos do mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
johana301 Re: Co z cukinii? 17.08.10, 22:11 Dziękuję Paniom i Panom- oczywiście także za podpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
turchanyi Re: Co z cukinii? 18.08.10, 09:07 Pyńka placek z cukinii jest jednym z najlepszych przepisów jakie znam ! allrecipes.pl/przepis/2383/bu-garski-placek-z-cukinii.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
rudyocicat Re: Co z cukinii? 19.08.10, 08:41 to ja podepnę się pod temat:) przy cukinii trzeba uważać, żeby nie była stara i mocno zapestkowana... wczoraj robiłam zupę krem i normalnie pierwszy raz w życiu była gorzka.... szukając w necie dowiedziałam się, że to dlatego, że była stara... spotkaliście się z tym??? może był inny powód... Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Co z cukinii? 19.08.10, 15:14 Tak, ta stara jest gorzkawa. Zdarza mi się to często we wrześniu. Zresztą wtedy i te małe bywają już z grubą skórką, z pestkami. Kiedy wiele lat temu zaczęła się moja miłość do cukinii robiłam bardziej pracochłonne dania z niej. Teraz uwielbiam nawet pokrojoną i "obsmażoną", posoloną jako dodatek do obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: Co z cukinii? 19.08.10, 20:21 z czosknkiem i gorgonzola do makaronu - jestem uzalezniona;) Odpowiedz Link Zgłoś