Dodaj do ulubionych

ogórki z miodem, pomidory z cukrem

23.03.04, 15:00
Akurat ogórki z miodem mnie nie dziwią, lubię sobie świeżego ogóreczka maczać
w miodzie - taki "niby-arbuz". Ale pomidory kojarzą mi się jednoznacznie
wytrawnie, dlatego się ogromnie zdziwiłam, że moja znajoma i jej dzieci tak
jadają. Twierdzi, że pomidory są bardziej słodkie niż wytrawne, więc cukier
do nich lepiej pasuje. Nie miałam odwagi spróbować, jednak jak pomidorek to
z solą (oraz cebulką, szczypiorkiem, bazylią czy innym zielem). A może coś w
tym jest?
Obserwuj wątek
    • lunatica hmm... zupa pomidorowa 23.03.04, 15:03
      ja się spotkałam z takimi kombinacjami:

z sokiem wiśniowym ewentualnie malinowym, kotlet schabowy z dżemem, barszcz
      czerwony z cukrem, ser żółty z dzemem i ser żółty z solą :-)
    • marghot Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem 23.03.04, 15:29
      coś musi być na rzeczy z cukrem+pomidory, pamiętam że mój Dziadek dość obficie
      słodził sobie zupę pomidorową...
      ja z kolei nie jem ogórków z miodem, a z cukrem; mój mąż z miodem
      może to jakies odchylenia regionalne?
      • Gość: Linn Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem IP: *.dialup.tiscali.it 23.03.04, 15:37
        Obficie to przesada, ale do wszelkich sosow pomidorowych dodaje sie szczypte
        cukru dla wydobycia smakow pomidorow / zupie szczypta cukru tez nie zaszkodzi /.
        • Gość: Cynamoon Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem IP: *.it / 62.233.189.* 23.03.04, 15:43
          Otoz to!

A sprobujecie sobie kiedys ogorka z midem posypac orzeszkami ziemnymi.
          Pycha :-)
          • marghot Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem 23.03.04, 15:48
            to wyjdzie ogórkowy snikers ;)))
    • Gość: elask Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem IP: *.itpp.pl 23.03.04, 15:41
      Pomidory z cukrem są bardzo dobre- tylko muszą być odmiany takiej słodszej w
      smaku. Proponuję spróbować w sezonie- jem pomidora jak jabłko, posypując
      cukrem.
      Niektórych dziwi też jedzenie pomidorów z cebulką solą i śmietaną - najlepsza
      jest ta śmietana na koniec, pycha . rozmarzyłam się...
      Zupę pomidorową też lekko dosładzam, musi być słodko-kwaśna, no chyba, że robię
      w typie włoskiej, to już bez cukru.
      A ogórków z miodem nigdy nie jadłam, naprawdę smakuje nibyarbuzowato?
      • marghot Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem 23.03.04, 15:43
        lekko zupkę, to chyba większość z nas cukrzy ;), ale mój Dziadek sypał sobie 2-
        3 łyżeczki do talerza
        brrr
        • Gość: Mniam Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem IP: *.kabel.telenet.be 23.03.04, 16:59
          Ogorki na slodko?wylacznie w mizerii,pomidory ze smietana i troszke posolone,albo z jogurtem bardzo
          czesto:)
          barszcz czerwony zawsze slodze,musi tez byc w nim sporo kremowej smietany,i octu jablkowego,pycha
          • Gość: ultra75 Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem IP: 207.159.92.* 23.03.04, 17:25
            Co do barszczu czerwonego, to dla mnie zawsze byly 2 odmiany tej zupy :-) -
            taki wlasnie slodki, na samych burakach bez wywaru, zawsze z ziemniakami i
            smietana - hmmm, pyszny byl. A drugi rodzaj barszczu :-) byl pikantny, bez
            smietany czy ziemniakow i byl uzupelnieniem krokietow lub pasztecikow.

Zawsze tez jadalo sie u nas kotlety mielone z konfitura (nie wiem jak to
            inaczej naczej nazwac, bo dzem to nie byl, a powidla sa chyba tylko ze sliwek?,
            w kazdym razie "przetwor") z borowek - tych czerwonych - i nie wyobrazam sobie
            innego zestawu niz wlasnie kotlety mielone + kasza gryczana + borowki. Dla mnie
            to bylo jak najbardziej normalne, ale niektorzy znajomi sie dziwili :-). Widac
            co dom to obyczaj ;-).
      • hania55 Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem 23.03.04, 17:30
        Gość portalu: elask napisał(a):

>> Niektórych dziwi też jedzenie pomidorów z cebulką solą i śmietaną -
        najlepsza
        > jest ta śmietana na koniec, pycha . rozmarzyłam się...

Spróbuj w sezonie sałatki z pomidorów zalanych jogurtem wymieszanym z cebulką i
        świeżą miętą.
      • kags Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem 24.03.04, 10:24
        ja pomidory tez jem z cukrem... np. wczoraj na kolacje :) pokrojony w plastry,
        duzo cebulki w kostke, troszke soli, duzo cukru :) i skropic octem :))). ze
        smietana tez lubie, gesta i kwasna.
        w kuchni uzywam duzo cukru, do pomidorowej, spaghetti, lasagne, barszczu
        czerwonego, leczo... cukier wydobywa rownowage miedzy smakami.
        natomiast ogorka? z miodem? ;))) pierwszy raz slysze o takim polaczeniu...
        przyznam sie, ze od razu pomyslalam o ogorku kiszonym ;)))...

kiedys byla tu dyskusja o plackach ziemniaczanych... ja tylko z cukrem :)))
    • hania55 Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem 23.03.04, 17:28
      Do zupy pomidorowej i sosu z pomidorów zawsze dodaję szczyptę cukru, bo
      wyostrza pomidorowy smak pomidorów :-) Kiedy byłam mała, bardzo lubiłam kanapki
      z pomidorami malinowymi posypanymi cukrem.
      • kwieta4 Re: borowki, zurawiny 23.03.04, 19:33
        zurawiny obowiazkowo u mnie do miesa. pewnie z tego wzielo sie tez (ale tylko u
        mnie, wiec robie to po kryjomu przed domownikami) polaczenie sera zoltego z
        zurawinami. po prostu mi podchodzi i juz.
        przemieszanie miesno - owocowe juz tu omawialismy, wszelkie zawijania owocow
        boczkiem itd. pomidora moze i bym poslodzila, ale tylko tego prawdziwego,
        czerwonego na wskros, choc on i tak jest slodki. pomidorowa z cukrem - tak.

a mama nauczyla moja corke (nie wiem dlaczego mnie tak nigdy nie robila, ale
        moze przywiozla ten pomysl pozniej, ze swoich wojazy) robic sobie takie
        kanapki - kromka chleba razowego, plaster zoltego sera, na to bialy ser,
        wszystko przykryte chlebem pszennym. podobno dobre:))
        • roseanne Re: borowki, zurawiny 24.03.04, 02:07
          niam..... zurawinki z serkiem brie, na pumperniklu
          czysta rozpusta

ogorki z miodem to klasyka kuchni polskiej, podobno - nigdy nei probowalam
          cukru do pomidorow nie dodaje nigdy
    • Gość: pazurek Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 23.03.04, 22:28
      Ogorki z miodem, prosto z ogrodka, obrane ze skorki, z lejacym, zlocistym miodem lub maczane w
      cukiernicy... cale moje dziecinstwo... pycha. Najlepiej miec wtedy 10 lat i lezec w upale pod
      szumiaca lipa, na wytartym kocyku w kratke...Ale pomidory z cukrem jakos nie za bardzo...
    • Gość: Pichciarz Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem IP: *.proxy.aol.com 24.03.04, 04:05
      Skoro jesteśmy na temacie surówkowym, to wspomnę, że bardzo często zaprawiam
      zalewę do takich zielenin odrobiną cukru, poprawia i wzmacnia to smak moim
      zdaniem.
      • kags Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem 24.03.04, 11:31
        o tak, do salatek robie sos: olej, ocet, czosnek, sol, cukier. wszystko mocno
        slodko-kwasne.
    • Gość: cukier? Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem IP: 212.160.118.* 24.03.04, 08:39
      Generalnie nie lubię słodyczy (desery,ciastka), ale cukier stosuję jako jedną z
      przypraw. Moja mama tak robiła i dla mnie jest to super przyprawa do wszelkich
      dań niesłodkich a konkretnych. Mama twierdziła, że tak robiła jej babcia, bo
      odrobina cukru daje bardziej wyrafinowany smak - również wytrawnym nalewkom.
      Stąd wszelkie sosy pomidorowe (a więc z natury kwaśne) wymagają cukru szczyptę?
      Duża szczypta, bo płaska łyżka od herbaty. Pomidorowa to już łyżka od herbaty
      pełniejsza.
      Wszelkie zaprawy do sałatek doprawione sokiem z cytryny lub octem winnym, to
      również danie do którego należy dosypać odrobinę cukru.
      Ten cukier nie może być wyczuwalny tak wprost, a ma jedynie złamać nieco smak.
      Mama posypywała zwykle pomidory na swoim talerzu cukrem, a ja do sałatki typu
      pomidory w cząstkach bez skóry, cebula, jogurt dodaję oprócz soli nieco cukru.
      Kiedy pojawiły się w Polsce dania chińskie w słodko-kwaśnym sosie mama przyjęła
      to bez zdziwienia jako rzecz oczywistą.
    • bnew Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem 24.03.04, 09:18
      japończycy uważają pomidory za owoce i konsumują je z cukrem, a gdy powiedziełm
      jednemu że u nas je się solone, a cukier do nich to herezja, bardzo się zdziwił.
    • amadea_22 Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem 26.03.04, 09:51
      pyszne ogórki konserwowe z miodem robi sie u mnie w domu, nie ma chyba osoby ,
      której by nie smakowały. natomiast pomidory z cukrem i śmietana jada sie u
      mojego chłopaka i są cudowne.doprawia sie takie cukrem i solą :-)

rozkosz podniebienia :-)
    • Gość: ton2 Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem IP: 81.210.22.* 26.03.04, 11:40
      A ja jadlem kiedys cos takiego

ogórek + czosnek + jogurt + miód + truskawki

i musze powiedziec, ze po pierwszym szoku, bylem wniebowziety taka mieszanka
      smaków. Polecam zaeksperymentowac. Bardzo odswiezajaca mieszanka
      • Gość: basia Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.04, 13:34
        ja uwielbiam właśnie ogórki najlepiej własnego chowu obrane ze skórki,
        podkrojone wzdłuż i maczane w cukrze, na co mój syn puka się znacząco w czoło.a
        poza tym tak nauczyła mnie moja mama, że do rosołu dodaję też szczyptę
        cukru.ale ogórki z cukrem......mniam...lepsze od arbuza.
    • Gość: limba Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem IP: *.mos.gov.pl 26.03.04, 16:19
      Pomidory z cukrem - to dla mnie nic nowego.
      W czasach dzieciństwa tak właśnie je lubiłam jadać, ale nie jako dodatek do
      dania, tylko solo. Są pyszne! Ale pod warunkiem, że są to letnie pomidory
      [najlepiej gruntowe], pachnące słońcem - czyli dojrzewające na słońcu. Takie
      pomidory mają zupełnie inny smak, niż te szklarniowe, sztucznie pędzone. Żeby
      jednak oddać im sprawiedliwość, to czasami szklarniowe bywają całkiem dobre,
      ale czasami ich miąższ jest tak twardy, jakiś włóknisty i oczywiście wtedy są
      bez smaku.
    • Gość: anijaha Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem IP: *.96.145.117.ipv4.supernova.orange.pl 01.02.22, 13:36
      nie powinno sie laczyc pomidora z ogórkiem, mozna laczyc z oliwą zeby lepiej sie wchłaniały witaminy. Tutaj sa wymienione połaczenia które są szkodliwe a ktore nie
      polskiepomidory.com.pl/pomidorowe-duety-zdrowe-czy-szkodliwe/
    • sheppa Re: ogórki z miodem, pomidory z cukrem 17.02.22, 13:45
      Z pomidorów da sie robic podobno bardzo dobre tiramisu, w master chiefie dziewczyna wygraa tak finał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka