04.09.10, 15:14
Co jest najwaznijeszym elementem skladowym aby sernik byl wg Was smacznym sernikiem?

Wlasnie zjadlem jeden z najlepszych sernikow jakie istnieja, sernik na parze od Kandulskiego (Poznan)
i jestem w siodmym niebie. Jadlem wiele sernikow w roznych krajach swiata ale tego nie bije nic.
Lekki, niezbyt slodki, za to b. serowy, i najwazniejsze, puszysty, wrecz piankowy, rozplywa sie...
mmm

Jak robicie Wasze serniki? co uwazacie za najwazniejsze w smaku?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Sernik IP: *.chello.pl 04.09.10, 15:27
      Najważniejszy jest ser. Powinien być dobry, tłusty, najlepiej wiejski. Np. sernik z pseudosera z
      wiaderka(bo to nie jest ser), to porażka, nie ma nic wspólnego z sernikiem.
      • bene_gesserit Re: Sernik 04.09.10, 15:33
        Tak, nieodpowiedni pojemnik, czyli w tym wypadku wiaderko odserza ser blyskawicznie i taki ser z
        wiaderka to nie jest ser.
        • jagoda85 Re: Sernik 04.09.10, 15:42
          Jeszcze sobie przeczytaj dokładnie skład na wiaderku.
          • bene_gesserit Re: Sernik 04.09.10, 15:46
            Na wiaderku oszukanczo napisano, ze to ser. Skandal!
    • bene_gesserit Re: Sernik 04.09.10, 15:31
      Pomyślmy... ser?

A zwolennicy sernikow dzielą sie na co najmniej dwie kategorie: sernikow 'jak pianka' i ciezkich i
      wilgotnych (tu jest jeszcze podgrupa wielbicieli sernikow 'maźglatych', z dużą ilością mascarpone).
      Sernik 'na parze' od imho przecenianego Kandulskiego pewnie jest pieczony w kąpieli wodnej.
      • Gość: miki202 Re: Sernik IP: *.limes.com.pl 04.09.10, 15:40
        A ja się dopiero uczę piec, do serników jeszcze nie doszłam, ale i ciężkie i
        lekkie będę ćwiczyć.Wszystkie są dobre. Widzę, że muszę koniecznie zainwestować
        w te głeboką blaszkę do kąpieli wodnej.
        • bene_gesserit Re: Sernik 04.09.10, 15:48
          Nie musi byc gleboka - taka zwyczajna raczej blacha do plaskich rozleglych ciast. Woda nie musi
          sięgać do samej krawedzi naczynia z ciastem - wystarczy gdzies tak do polowy albo i 1/3.
      • biollante Re: Sernik 04.09.10, 15:40
        Musze sie spytac... Dlaczego przeceniany? Ja bardzo lubie... ma kilka wypiekow ktorych nic nie
        pobije:) Kostka Chicago jest znakomita, podobnie tort gruszkowy. Jakkolwiek zgodze sie ze w zakresie
        rogali marcinskich Gruszecki lepszy, a eklery nie umywaja sie do tych jakie na Nowym Swiecie w
        stolicy serwuje Blikle.

Co do sernikow, wole te puszyste. Ciezki sernik, taki w stylu New York cheesecake to nie dla mnie...
        Zreszta w ogole patrze wlasnie na wikipedie i widze jakie multum rodzajow sernikow istnieje. Kazdy
        kraj ma swoj sernik. Co nie zmienia faktu, ze sernik na twarogu po polsku i tak najlepszy:P:P
    • lykaena Re: Sernik 04.09.10, 15:41
      Ser.
      Ale jak nie mam to zastępuję jabłkami ....;)
      • Gość: gość Re: Sernik IP: *.chello.pl 04.09.10, 15:44
        No ale to już nie jest sernik.
        • bene_gesserit Re: Sernik 04.09.10, 15:50
          Pomylka. to jest sernik z jablek.
          • biollante Re: Sernik 04.09.10, 15:55
            Przepis na SERNIKKLASYCZNY

kilogram twarogu (ja zastapilam jabklami i paprykarzem szczecinskim):P:P

hmmmm raczej wpytaniu chodzilo mi o to co Wawszym zdaniem w smaku sernika i jego strukturze
            musi zajsc abyscie uznali za smaczny:P
            • lykaena Re: Sernik 04.09.10, 15:57
              Mój ";)" jakby co odnosi się właśnie do wątku o zastępowaniu.

A na sernikach się nie znam, nie piekę, nie lubię jeść - o szarlotce tudzież
              jabłeczniku mogę coś napisać :)
              • biollante Re: Sernik 04.09.10, 16:00
                wie-em:P lol

jestem pelny po obiedzie ale narobilas mi apetytu na szarlotke.... najgorsze jest to ze najlepsza
                szarlotke w zyciu jadlem u mojej babci i w starbucksie ... moja babcia akurat rzebywa jakies tysiac km
                stad a starbucks w ktorym jadlem jest jakies 10 razy dalej. BUUUUUU:P:P

gdziemoja szarlotka?;(

lykaena napisała:

> Mój ";)" jakby co odnosi się właśnie do wątku o zastępowaniu.
                >
                > A na sernikach się nie znam, nie piekę, nie lubię jeść - o szarlotce tudzież
                > jabłeczniku mogę coś napisać :)
          • onthelake Re: Sernik 04.09.10, 21:39
            No pewnie.Ten z Ani z Zielonego Wzgorza.Ser owocowy :-)

dorotkah
    • tequilkuk Re: Sernik 05.09.10, 22:36
      Je lubie serniki kremowe. CHetnie z biala czekolada ktora uwiebiam, moga byc
      przelamane kwaskowatymi malinami ale z jagodammi tez super. Nie lubie suchych
      sernikow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka