Dodaj do ulubionych

Która mąka zdrowsza

IP: *.slowackiego.trustnet.pl 26.09.10, 11:46
Wiadomym jest że lepsza jest maka żytnia od pszennej a razowa od tej o niskim typie, ale która jest lepsza pszenna razowa czy żytnia np 650?
Obserwuj wątek
    • wiedzma30 ma byc 26.09.10, 14:29
      To ma byc w koncu lepsza czy zdrowsza?
      Do czego lepsza?

Zdrowsza napewno jest zytnia bez wzgledu na typ :) Tyle, ze do wypiekow musi zostac pomieszana z pszenna, poniewaz nie zawiera odpowiedniej ilosci glutenu. Wypieki z samej maki zytniej sa jak piasek... Mozna tez zamiast maki pszennej dodac do maki zytniej substytut glutenu, badz tez gluten.
      • znana.jako.ggigus a w jakich proporcjach 26.09.10, 14:42
        mieszasz obie maki, powiedzmy do ciasta drozdzowego? Albo do innych?
        Z gory dzieki za odpowiedz
      • nchyb Re: ma byc 26.09.10, 18:05
        > Zdrowsza napewno jest zytnia bez wzgledu na typ

dla osoby z prblemami żołądkowymi niekoniecznie :-)
      • krysia2000 Re: ma byc 26.09.10, 20:17
        Żytnia jest zdrowsza? W czym jest zdrowsza? Jeśli jest taka zdrowsza, to dlaczego żyto ma taki marny udział w globalnym spożyciu zbóż? Bo to taka kapryśna i endemiczna trawa, tak?

Skończcie z tą "zdrowotnością" jedzenia i wyższością otrąb nad kwiatem, bo się pogubicie, kochane. Pszenica wykarmiła i nadal karmi sporą część ludzkiej populacji. Tylko ryżu je się w świecie więcej. To również największe "złoże" roślinnych protein, spożywanych przez ludzi. I pewnie dlatego jesteśmy tacy schorowani i zepsuci, tak? Było jeść żytko, owies i proso...
        • kontopremiumizelkazaglowe Re: ma byc 26.09.10, 20:41
          eeeee jaki ty masz problem co ? maniok tez karmi kawal swiata to znaczy, ze lepszy od zyta. nie poprostu rosnie szybko i w podlych warunkach
          • krysia2000 Re: ma byc 26.09.10, 21:37
            a problem mam z pojęciem logiki dyskutantów wszczynających tematy od beztroskiego stwierdzenia "wiadomym jest że lepsza jest maka żytnia od pszennej a razowa od tej o niskim typie" oraz z równie chybotliwym rozumowaniem filipów z konopii do dyskusji o wyższości żyta nad pszenicą wyskakujących z... maniokiem.
            • Gość: q Re: ma byc IP: *.walecznych.net 26.09.10, 21:56
              sama wyjechalas z tym, ze pszenica musi byc dobra bo tyle ludzi wykarmila. to ja ci mowie, ze maniok tez wykarmil. jak chcesz sie dowiedziec, dlaczego zyto i maka z pelnego przemialu maja walory zdrowotne to sobie zajrzyj do fachowych zrodel
              • Gość: edyta Re: ma byc IP: 80.50.138.* 27.09.10, 08:01
                O matko nawet nie przypuszczałam że rozpętam taką ostrą dyskusję niewinnym pytaniem o mąkę.
        • very.martini Re: ma byc 26.09.10, 21:49
          Pszenica wykarmiła, a jakże, ale nie zapominaj, że biały chleb, jeśli w ogóle, przez tysiące lat jadł tylko promil społeczeństwa, sam top hierarchii. Cała reszta wsuwała czarny chleb z nieoczyszczonej mąki, białe pieczywo (z dietetycznego punktu widzenia średnio wartościowe, a ostatnio wręcz szkodliwe, czyli po prostu zapychacz) konsumowane na masową skalę to fenomen ostatnich kilkudziesięciu lat.

16%VOL
          22%VAT
          • krysia2000 Re: ma byc 26.09.10, 22:42
            very.martini napisała:

> Pszenica wykarmiła, a jakże, ale nie zapominaj, że biały chleb...

Nie zapominaj, że z pszenicy nie wyrabia się wyłącznie białego chleba. Ciemne pieczywo też jest pszenne, i makarony także, i kuskus. Proszę zatem nie upraszczać boleśnie zagadnienia takimi stwierdzeniami, ani też tym, że wyższy numerek typu mąki oznacza wyższą jej zdrowotność. To nie jest indeks zdrowia, a mąki "popielatość".

> ... konsumowane na masową skalę to fenomen ostatnich kilkudziesięci
            > u lat.

Konsumowanie na masową skalę w ogóle czegokolwiek to fenomen ostatnich kilkudziesięciu lat. I teraz: czy winna jest pszenica, czy może industrializacja procesów piekarniczych i odseparowanie konsumenta od produkcji, czego przykład mamy w sąsiedniej dyskusji, w której uczestniczyłam w ten weekend? Tej o gotowych spodach do tart. Myślisz, że gdyby jakimś cudem udało się je wyrabiać z żyta na dowolną skalę masową, to nie stałyby się takimi samymi "zapychaczami" za kilka groszy i zero trudu w kuchni? Tylko się przyjrzyj, co uczyniono z kukurydzy...

Zasada złotego środka.
            • wiedzma30 Re: ma byc 27.09.10, 06:36
              >Tylko się przyjrzyj, co uczyniono z kukurydzy...

Zacznijmy od tego, ze kukurydze to w ogole "uczyniono" - czyli stworzono. To nie jest naturalna roslina. W przyrodzie po prostu nie wystepuje :)
              Dla organizmu ludzkiego to po prostu najzwyklejszy, "niestrawialny" zapychacz. Mozna sobie jesc kukurydze dla "odswiezenia" wnetrznosci i tylko taki mozemy miec z niej pozytek.
              • krysia2000 Re: ma byc 27.09.10, 21:17
                Zanim odstąpię od dyskusji z najwyraźniej niepojętymi dla mnie poglądami proszę mi wskazać którekolwiek z uprawianych na globalną skalę zbóż, które występuje w przyrodzie po prostu, bez ingerencji człowieka. I ryż i pszenica i żyto i kukurydza zostały udomowione i wyselekcjonowane ze swoich dzikich przodków.

Kukurydza niestrawialna, powiadasz? Zdenifiniuj zatem "niestrawialność" i wyjaśnij dlaczego, najwyraźniej obłąkana, spora liczba ludzi na kukurydzy opiera swoją dietę.

Nie wiem czemu, ale zaczynam odczuwać klimat cholesterolowej profilaktyki zdrowotnej margaryny.

--
                To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
        • wiedzma30 Re: ma byc 27.09.10, 06:33
          Kochana, obecna pszenica, a ta sprzed x-lat to juz calkiem inna roslina. Jest chyba jedna z bardziej "udoskonalonych" roslin zaraz po nieszczesnej soi.
          To, ze jest tak popularna o niczym nie swiadczy :)

Pszenica to najwieksze zloze protein?..

Zytnia maka jest zdrowsza, poniewaz nie zawiera tyle glutenu, co pszeniczna; poniewaz zyto jest bardziej naturalne od zmutowanej i to bardzo pszenicy. Jedzenie pszenicy prowadzi niestety do powaznych i nieodwaracalnych zmian w naszych biednych organizmach...
          • krysia2000 Re: ma byc 27.09.10, 21:27
            wiedzma30 napisała:

> Pszenica to najwieksze zloze protein?..

Uhm. Spośród roślinnych protein spożywanych przez ludzi najwięcej pochodzi z pszenicy.

> Zytnia maka jest zdrowsza, poniewaz nie zawiera tyle glutenu, co pszeniczna;

Tak, bo gluten to śmiercionośna proteina. Ręce opadają...

> Jedzeni
            > e pszenicy prowadzi niestety do powaznych i nieodwaracalnych zmian w naszych bi
            > ednych organizmach...

Oj biedny organizm, biedny... Jedyny ratunek to pewnie ryżowy karton i żytnie cegły.
      • Gość: edyta Re: ma byc IP: 80.50.138.* 27.09.10, 07:51
        wiedzma30 napisała:

> To ma byc w koncu lepsza czy zdrowsza?
        > Do czego lepsza?

Do chlebka ma być ta mąka. Piekę chlebki i żytnie i żytnio-pszenne oraz z mąką orkiszową 9tyle jak do tej pory) i zastanawiam się który chlebek jest najzdrowszy dla mojej rodzinki (wszystkie im bardzo smakują)
    • very.martini Re: Która mąka zdrowsza 26.09.10, 21:44
      Im wyższy typ, tym zdrowsza, ale też troche trudniej się z nią obchodzić w kuchni, dopóki nie dojdzie się do wprawy (mam na myśli wypieki). One są po prostu cięższe i ciasta lubią sobie klapnąć pod własnym ciężarem, pamiętam, że z muffinami kombinowałam jak koń pod górę, choć przepis miałam sprawdzony.
      Mąki nieoczyszczone (z wysokimi numerkami) są zdrowsze, bo nie są pozbawione błonnika, soli mineralnych i witamin

16%VOL
      22%VAT
    • rudyocicat Re: Która mąka zdrowsza 26.09.10, 22:23
      mam problemy z woreczkiem żółciowym i mąka żytnia dla mnie nie jest zdrowa, świeży chleb razowy pyszny ale ciężkostrawny...

osobiście polecam orkisz, jak dla mnie po chlebie orkiszowym najlepiej się czuję:) makaron orkiszowy też tak nie wydyma i jest bardziej syty, nie wiem czy to zdrowsze, ale podobno na orkiszu piramidy zbudowali:) sama to też stwierdziłam, że dbając o linię dobrze przerzucić się na mąkę orkiszową...
      • linn_linn Re: Która mąka zdrowsza 26.09.10, 23:23
        Wyroby z maki orkiszowej sa pyszne: niestety trudniej dostepne i drozsze. Powodem jest m.in. to, ze orkisz jest mniej wydajny / uzyskuje sie go znacznie mniej z 1 ha /, w zwiazku z tym rzadziej uprawiany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka