Dodaj do ulubionych

brak pomyslow

IP: 115.194.121.* 14.10.10, 03:13
Tyle tu fajnych rad i pomyslow mozna otrzymac wiec zglaszam sie i ja.
Mial byc grill na balkonie i mailo byc latwo i bezstresowo,ale pogoda nie dopisuje. Za pozno aby impreze odwolac bo przeciez do soboty tylko 2 dni.Teraz wszystko na mojej glowie a w niej pustka bo naprawde duze wyzwanie aby kazdgo zadowolic.Beda to szefowie meza z zonkisiami he he.6 osob doroslych i jeden 5ciolatek.Beda turek z zona holenderka,norweg z zona chinka i 5cioletnim chlopcem no i my-rowniez mieszane malzenstwo : ))

Blagam help jesli macie jakies rady czym by tu zaszpanowac na takiej kolacji.Chcialabym zrobic taki szwecki stol.Mysle o potrawach ktore moglabym przygotowac dzien wczesniej juz w piatek.Zastanawiam sie czy nie skupic sie na kuchni tureckiej,np papryczki nadziewane ???
A moze zrobic typowo polski wieczor?jakis bigos???
No nie wiem.A co jedza Norwedzy???Holendrzy tez mi sie kojarza z frytkami z majonezem :-/

Czekam na pomysly -LICZE NA WAS : )))
Obserwuj wątek
    • eeela Re: brak pomyslow 14.10.10, 07:34
      Z polskich rzeczy, które wszystkim moim gościom bez względu na narodowość smakowały, i które da się zrobić dzień wcześniej, przypominają mi sie jedynie krokiety z grzybami, do tego barszcz w kubkach. Trochę za wcześnie na wigilijne potrawy, ale z drugiej strony jak coś jest dobre, to dlaczego jeść to tylko raz do roku? ;-)

Tyle że z krokietami roboty jest trochę. Ja mam mniej niż inni, bo ich nigdy nie panieruję, tylko zawinięte obsmażam na złoto :-)
      • fettinia Re: brak pomyslow 14.10.10, 11:29
        Dobry pomysl z krokietami.Ale bylabym ostrozna z barszczem.Moze lepiej grzybowa ze swiezych lub suszonych grzybow?
        Majac tyle roznych narodowosci zdecydowalabym sie jednak na wieczor polski:)Lepiej nie robic ichnich potraw bo owe moga sobie zjesc w domu:D
        Jesli szwedzki bufet to moze duzo wedzonych ryb,salatki sledziowe,,tatar,male krokiety z kapusta,sliwki suszone w boczku,galaretki z miesem,schab ze sliwkami,pasztety,jajka faszerowane,bigos itp-czyli wszystko co dla nas jest zwyczajne i proste a dla obcokrajowca bedzie pewna odmiana:)
    • krzysztofsf Re: brak pomyslow 14.10.10, 07:46
      Zrob potrawy kuchni narodowej norweskiej, tureckiej, chinskiej - nie wyjda dobrze, ale beda wdziecznym tematem do dyskusji na temat jak roznia sie wyobrazenia o potrawach od icj rzeczywistego wykonywania w danym kraju.
      Do tego koniecznie duzo zielonej herbaty - mina Chinczyka po jej sprobowaniu bedzie bezcenna.
      • bagatella Nigdy nie zrozumiem ludzi 14.10.10, 09:10
        tych, ktorzy na sile proponuja innym aby np takiemu chinczykowi, podac danie z jego kuchni. Jaki jest w tym sens?
        Czy myslisz, ze taki norweg czy turek idac do kogos na kolacje czeka na dania z jego kuchni?
        Takie wozenie drzewa do lasu:)
        A pomysl z duza iloscia zielonej herbaty do kolacji jest co najmniej dziwny, zwazywszy ze zielona herbata dziala bardzo pobudzajaco i picie jej wieczorem moze doprowadzic do podniesienia cisnienia i bezsennej nocy. A poza tym herbaty nie podaje sie do kolacji proszonej, nietakt, ludzie moga pomyslec, ze bierze sie ich za chorych:)
        • eeela Re: Nigdy nie zrozumiem ludzi 14.10.10, 09:14
          Wyczucie ironii ginie w narodzie.
          • 83kimi Re: Nigdy nie zrozumiem ludzi 14.10.10, 11:51
            Ja bym zrobiła jakieś polskie specjały, moi znajomi obcokrajowcy zajadają się kapustą z grzybami, smakują im pierogi, barszczyk czerwony też. Do barszczyku możesz zrobić zapiekanki z pieczarkami. Może sałatka z majonezem, jeśli masz gdzie kupić - ogórki kiszone. Do tego wódeczka. U mnie na imprezach międzynarodowych hitem są wściekłe psy, wiec jeśli masz dostęp do soku malinowego, to też fajna rzecz. Powodzeniem cieszy się też żubrówka z sokiem jabłkowym.
            A do tego możesz zrobić jakiś talerz serów, koreczki z pomidorków, mozarelli i listków bazylii, jakieś dipy typu guacamole, hummus i do tego np. meksykańskie chipsy, pokrojone marchewki, ogórki itp.
          • Gość: kociamama Re: Nigdy nie zrozumiem ludzi IP: 115.194.126.* 14.10.10, 12:17
            A moze cos z kuchni meksykanskiej lub wloskiej?
            Widzialam w galeri quasadille,super wyglada i pewnie tez super smakuje.Czy mozna ja jesc na zimno-ktos sie orientuje?
            Czy pizza to prostacki pomysl??
            Z ciast chce upiec sernik i jablecznik ktory podam na cieplo z lodami.
            Chyba jednak zdecyduje sie na bigos jako polska potrawe.
            A moze zrobic salatke jarzynowa??Bedzie smakowac obcokrajowcom??

Ps. Pomimio ironicznego komentarza kolegi krzysztofa jednak dodam ze chinka to sie akurat najmniej przejmuje bo ona jest tu u siebie i dobrze jej zrobi jak sobie poprobuje zarelka z innych krajow.
            • krzysztofsf Re: Nigdy nie zrozumiem ludzi 14.10.10, 14:01
              Na pomysl "menu" naprowadzila mnie twoja mysl na temat kuchni tureckiej w hipotetycznym jadlospisie, gdy jednym z gosci jest Turek :) Rozwinalem temat :)

tak jakbys z Chin pisala, o ile dobrze zrozumialem ostatnie zdanie :)
              Zeby zaskoczyc Chinke, musialabys sciagnac od nas z Polski jakas przepyszna marketowa zielona herbate. lokalnymi jej nie zaskoczysz :) I do tego najlepiej zaparzyc wrzatkiem oraz mocno poslodzic :) Moge w ciemno sie wymienic - przesylam ci kilogram zielonej z Reala, a ty mi mi odsylasz kilogram jakiej lokalnej :).

Moze jako jeden z elementow podasz im golabki ? Dosyc bezpieczna potrawa, mozna zjesc jako golabki, mozna odwinac kapuste jak ktos nie lubi?
              Do tego jakies bardziej internacjonalistyczne potrawy.
              Bigos jeszcze by wyszedl, ale moze byc ryzykowny jako glowne danie. troche z boku na probe by jednak nie zaszkodzilo.
            • 83kimi Re: Nigdy nie zrozumiem ludzi 14.10.10, 15:51
              Gość portalu: kociamama napisał(a):

> A moze zrobic salatke jarzynowa??Bedzie smakowac obcokrajowcom??
              >
              Przecież napisałam o sałatce z majonezem, czyli jarzynowej :-). "Moim" obcokrajowcom smakuje.
        • krzysztofsf Re: Nigdy nie zrozumiem ludzi 14.10.10, 14:04
          > A pomysl z duza iloscia zielonej herbaty do kolacji jest co najmniej dziwny, zw
          > azywszy ze zielona herbata dziala bardzo pobudzajaco i picie jej wieczorem moze
          > doprowadzic do podniesienia cisnienia i bezsennej nocy. A poza tym herbaty nie
          > podaje sie do kolacji proszonej, nietakt, ludzie moga pomyslec, ze bierze sie
          > ich za chorych:)

Dziekuje za dobra rade.
          A co powiesz na herbate typu oolong?
          • bagatella Re: Nigdy nie zrozumiem ludzi 14.10.10, 14:25
            Nie dziekuj tylko sie ucz, gdzies ty sie chopie oolung?
            Herbata do kolacji, moze kanapki z serem zoltym i ogorkiem jeszcze zaproponuj zeby ci bylo bardziej wesolo i ironicznie:(
            • krzysztofsf Re: Nigdy nie zrozumiem ludzi 14.10.10, 14:27
              bagatella napisała:

> Nie dziekuj tylko sie ucz, gdzies ty sie chopie oolung?
              > Herbata do kolacji, moze kanapki z serem zoltym i ogorkiem jeszcze zaproponuj z
              > eby ci bylo bardziej wesolo i ironicznie:(

Rozumiem, ze np. ponizsze raziloby podniebienie?
              eherbata.pl/produkt/opis/413
              A kawe jaka polecasz?
        • Gość: d Re: Nigdy nie zrozumiem ludzi IP: 109.243.70.* 17.10.10, 13:01
          Uważaj bagtella, teraz będzie trudne słowo: IRONIA!
        • Gość: d Re: Nigdy nie zrozumiem ludzi IP: 109.243.70.* 17.10.10, 13:03
          Uważaj bagatella, teraz będzie trudne słowo: IRONIA!
    • bene_gesserit Re: brak pomyslow 14.10.10, 12:15
      Rozumiem, ze z zalozenia przyjecie ma miec luzniejszy charakter?
      Ja bym w takiej miedzynarodowej sytuacji podala moze nie typowa kuchnie polska, ale polsko inspirowaną.

danie gorące:
      *pierogi - dwa, trzy nadzienia
      albo
      *placki ziemniaczane(tylko elegancko nieduze) z leczo z polska albo prawie polska kielbasa (jesli leczo ma byc superdobre oraz inne od innych, zamiast surowej papryki daj do niego upieczona i obrana ze skorki poprzedniego dnia). Placki mozna usmazyc wczesniej i trzymac w piekarniku. A jak nie placki, to
      *bliny z jakims miesnym sosem lub sledziowym do wyboru (Turek moze nie doceni, ale Norweg powinien).

fingerfood:
      *ptysie z pikantnymi pastami (rakowo-koperkowym, chrzanowym z jajkiem itd)
      *kabanosy w szlafrokach z ciasta francuskiego, posypane makiem albo czarnuszka
      *paszteciki (z np miesnym nadzieniem, doprawionym kapusta kiszona)
      *niesmiertelne 'polskie ostrygi', czyli jajka faszerowane
      *kawalki wydrazonych ogorkow z salatka ze slodkowodna ryba
      *mini-cebularze (receptura na GP)

salatki:
      *pieczone z tymiankiem buraki w wisniowym lub malinowym winegrecie (mozesz balsamico doprawic sokiem po prostu)
      *pieczone ziemniaki (to na goraco) z sosem smietanowym koniecznie z koperkiem i chrzanem
      chamska polska salatka majonezowa, koniecznie z kiszeniakiem i ew. jablkiem (nie znam nacji, ktora by sie tym nie zazerala, o ile jest dobrze zrobiona)
      *cokolwiek na bazie kaszy gryczanej (mozna wrzucic np prazone orzechy wloskie, jakis ostry wedzony ser, ktory bedzie przypominal oscypek, rodzynki, papryka plus wyrazisty, kwasnawy winegret
      *pomidory z fioletowa cebulą

na deser najepsze byloby
      *cokolwiek z makiem (jakis makowy mazurek, makowiec, tort makowy), albo np
      *sernik na zimno z cynamonowym spodem i z zurawiną, albo
      *moze to - to nowoczesna kuchnia polska, a zeby bylo polsciej, mozesz do kremu dodac sliwowice lub zubrowke.
    • bagatella Re: brak pomyslow 14.10.10, 14:19
      Najwazniejszym pytaniem dla ciebie powinno byc czy twoj gosc jest muzulmaninem bo jesli tak to nici z bigosu i wszystkiego wieprzowego:):(
      Ale czemu koniecznie chcesz zrezygnowac z grillowania? Mozesz to zrobic spoko w piekarnku pod
      grillem, tak wlasnie robie gdy pada deszcz a mamy ochote na grillade, albo drugie wyjscie, zainwestowac i zakupic
      grill elektryczny z termostatem koniecznie, sa tansze ale bez. Tak robilam wlasnie przez lata jak nie mialam ogrodu i tez mielismy frajde:)
      Papryka nadziewana to swietny pomysl, nie wiem zas czemu przypisujesz to tylko do kuchni tureckiej, mozesz temat poszerzyc o faszerowane pomidory i cukinie.
      Jesli moge ci cos zasugerowac a ma byc odlotowo to moze pieczona perliczka, zupelnie inny smak od kurczaka, jje smak jest bardziej wyrafinowany, taki na pograniczu z "dziczyzna", podana z grzybami lesnymi w czosnku i pietruszce, a jako dodatek osemki ziemniakow smazone na smalcu gesim, odlot smakowy gwarantowany:)
      • krzysztofsf Re: brak pomyslow 14.10.10, 14:25
        > Najwazniejszym pytaniem dla ciebie powinno byc czy twoj gosc jest muzulmaninem
        > bo jesli tak to nici z bigosu i wszystkiego wieprzowego:):(

Dlaczego?
        Religia zabrania mu patrzec jak inni to jedza?
        Natomiast naturalnie powinien wtedy byc uwzgledniony w czesci potraw, ktore rowniez on moze jesc.
        Jakos nigdy nie czytalem o podobnych zastrzezeniachi, jali jednym z gosci mialby byc Zyd .
    • www.kam-an.com.pl Re: brak pomyslow 14.10.10, 15:59
      A może kotlety? Schabowe lub mielone? Mielone + bigos to idealny zestaw. Albo schabowe + duszona marchewka. Dla Polaków może to i oklepane danie, ale dla cudzoziemców powinno być fajne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka